Kirvojen vaellus toi mukanaan myös ampiaisia ja eksoottisia perhosia: "Se on harvinainen vaeltaja"

tutka
Kirvojen invaasio näkyy kartalla punaisella ympyröidyssä kohdassa. Lehtikuva / Foreca
Julkaistu 16.05.2016 14:33
Toimittajan kuva

Eeva Louko

eeva.louko@mtv.fi

MTV Uutiset kertoi eilen Suomeen tuulten mukana vaeltaneista miljardeista kirvoista, jotka näkyivät jopa Ilmatieteen laitoksen tutkakuvissa.

Kirvojen massamuuton vanavedessä Suomeen lenteli myös perhosia, toukkia ja ampiaisia.

Hyönteistutkija Juho Paukkusen mukaan muita hyönteisiä ei kuitenkaan ajautunut Keski-Venäjän tuntumasta tuulten mukana Suomeen ihan niin runsaasti kuin kirvoja.

– Lajien runsaus on usein suhteessa niiden kokoon. Mitä pienempi kooltaan, sitä enemmän niitä tulee yksilömäärällisesti, Paukkunen kertoo MTV Uutisille.

Kirvojen vanavedessä maahan on saapunut enimmäkseen pienikokoisia pistiäisiä ja kärpäsiä. Myös vaeltajaperhosia ja kaalikoita tullut mukana. 

– Kuulin juuri, että ohdakeperhonen oli nähty eilen lennossa. Se on saattanut tulla saman virtauksen mukana. Ohdakeperhonen ei pysty Suomessa talvehtimaan, se tulee aina etelästä tänne, Paukkunen kuvailee.

Ampiaiskesä tulossa?

Virtauksien mukana on saapunut maahan myös ampiaisia. Raidallista pörriäistä pelkäävien ei kuitenkaan kannata huolestua.

Paukkusen mukaan massamuutto ei ole merkki siitä, että surisijat piinaisivat ihmisiä kesällä erityisen runsaslukuisina. 

– Ampiaisten runsaus kesällä riippuu sääoloista. Nämä ampiaiset, jotka ovat vaeltaneet, ovat kuningattaria, jotka ovat vasta perustamassa pesää. Pesinnän onnistuminen riippuu siitä, millainen kesä sääoloiltaan on tulossa, hän avaa.

 Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että massamuuton mukana olisi tullut Suomeen erikoisia tai erittäin harvoin tavattavia, ihmetystä herättäviä lajeja. 

– Tosin Kainuussa bongattiin viikonloppuna etelänpäiväkiitäjä, joka on harvinainen vaeltaja, Paukkunen kuvailee.

Maanviljelijät pulassa

Paukkusen mukaan hyönteisvaelluksilla ei ole juurikaan merkitystä Suomen luonnon tasapainoon.

Tosin vuonna 2007 saatiin ihmetellä mystistä ampiaiskatoa. Venäjällä oli vuonna 2006  isoja metsäpaloja, jonka myötä sieltä tuli ampiaisvaellus Suomeen. 

– Seuraavana vuonna ampiaisia ei ollut juuri missään. Silloin joku esitti teorian, että vaeltaneet ampiaiset olisivat tuoneet mukanaan taudin, joka olisi tuhonnut Suomen populaation. Tosin tämä oli pelkkää spekulaatiota.

– En usko, että vaelluksilla tulee olemaan mitään pitkäaikaisia seurauksia, hän lisää.

Ihminen voi kuitenkin kokea hyönteisinvaasion hieman kiusalliseksi. Jos esimerkiksi sattuu jättämään autonsa koivun alle, auton pinta voi olla sen jälkeen täynnä kirvojen mesikastetta. 

– Ja myös maanviljelijät saattavat kärsiä ylimääräsistä kirvoista ja kaalikoista, Paukkunen myöntää.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa