Kissarutto tappoi eläinsuojeluyhdistyksen pelastamia pentuja Kankaanpäässä – vain rokotus suojaa kissoja ikävältä taudilta

Kissarutto vei eläinsuojeluyhdistyksen pelastamia kissanpentuja vain päivissä. Taudilta voi suojautua ainoastaan rokotteen avulla.

Kankaanpään Eläinsuojeluyhdistys ry jakoi Facebook-sivuillaan 16. syyskuuta ikävän uutisen. Yhdistyksen tiloihin tuoduilla pentueilla havaittiin kissaruttoa.

Seuraavina päivinä tiedotettiin poisnukkuneista kissoista, jotka olivat saaneet vetää viimeiset henkäyksensä kotihoitajien syleissä.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Pellonpää kertoo, että tartunnat osuivat pahimpaan mahdolliseen aikaan vuodesta.

– Nyt alkaa pakkaset ja ihmiset ilmoittavat todella paljon luonnossa elävistä kissoista. Viimeistään tässä kohtaa vuotta kissat olisi hyvä saada talteen, Pellonpää kertoo.

Kissarutolle eivät ole kuitenkaan alttiita pelkästään niin sanotut populaatiokissat, vaan se voi tarttua myös sisäkissoihin.

Kissaruttoa todetaan pääasiassa pennuilla

Kissarutto

Taudin oireet vaihtelevat lievästä vakavaan. Lievässä taudissa oireina on lievä ripuli ja ruokahalun heikkeneminen. Vakavassa infektiossa on eläimellä kuumetta, oksentelua, sen yleiskunto heikkenee, ja ripuli on veristä ja voi johtaa vakavaan kuivumiseen.

Lähde: Ruokavirasto

Ruokaviraston Tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaoston erikoistutkija Outi Simola kertoo sähköpostitse, että virastoon kuolin- ja sairaudensyyn selvitykseen toimitetuilla kissoilla kissaruttoa todetaan vain harvoin, keskimäärin alle viisi tapausta vuodessa. 

–  Kissaruttovirusta esiintyy jatkuvasti ympäristössä, mutta tautitapausten esiintyvyys on jo pitkään ollut alhainen hyvän rokotuskattavuuden vuoksi. Meidän tiedossamme ei ole kissaruttotartuntojen selvää ryvästymistä tietyille alueille, yksittäisiä tapauksia todetaan satunnaisesti ympäri Suomen, Simola kertoo.

Kissaruttoa todetaan pääasiassa kissanpennuilla, jotka ovat löytökissoja tai peräisin kissapopulaatioista. Tyypillisesti näiden pentujen emojen rokotussuoja on ollut puutteellinen, minkä vuoksi pennut eivät ole saaneet riittävästi suojaavia vasta-aineita ternimaidon kautta. 

Sen sijaan aikuisilla kissoilla kissaruttoa todetaan erittäin harvoin, ja nämäkin ovat tyypillisesti rokottamattomia yksilöitä.

Loukutetut pennut toivat ruton eläinsuojelun tiloihin

Kankaanpään Eläinsuojeluyhdistyksen toimitiloissa ei ollut maanantaina 25. syyskuuta havaittu enää uusia tartuntoja tai oireita kissoilla.

– Ne kissat, jotka ruton toivat taloon, ovat kuolleet kaikki kotihoidossa, Anna-Maija Pellonpää kertoo.

älä käytä muissa! kankaanpään eläinsuojeluyhdistys
Anna-Maija Pellonpää kertoo, että ihmisiltä tulee syksyisin paljon ilmoituksia kissaemoista pentueineen, jotka ovat saattaneet syntyä jo keväällä, mutta söpöjä karvapalleroita on ihasteltu kesän ajan pyörimässä pihapiirissä. Syksyyn mennessä ne ovat kuitenkin jo puolivuotiaita villikissoja. 

Kankaanpään Eläinsuojeluyhdistys on erikoistunut nimenomaan populaatiokissoihin ja populaatioiden purkamiseen. Tilaa on ottaa vaikka 40 kissaa kerralla ja sijoittaa sitten eteenpäin.

Kissaruton toi toimitiloihin neljän kissan pentue, mutta se ehti levitä "olohuoneen kaappirivistössä" myös muihin pentuihin, kaikkiaan viiteen eri pentueeseen. Kolme päivän sisällä tuli ensimmäinen kuolemantapaus.

– Rutto on nimensä veroinen, Pellonpää toteaa.

Ainoa keino ehkäistä on rokottaminen

Koska kissaruttoa esiintyy ympäristössä jatkuvasti, ainoa tapa ehkäistä tartuntoja, on kissojen rokottaminen.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää, ettei se ole pelkästään populaatiokissojen ongelma, Anna-Maija Pellonpää toteaa.

Kissarutto voi säilyä saastuneilla pinnoilla jopa vuoden ja kulkeutua maastosta esimerkiksi saappaan pohjassa sisälle.

– Jokainen rokottamaton kissa on vaarassa, Pellonpää toteaa.

Pellonpää kertoo, että heillekin tuodut kissat rokotetaan heti, mutta aivan pienimpiä ei välttämättä ehdi rokottaa, jos infektion on saanut esimerkiksi sikiöaikana.

Katso myös: Latokissat saivat yllättävän sijaisäidin – vartioi pentuja kuin omiaan

Lue myös:

    Uusimmat