Ihmisen toiminta vaarantaa luonnoneläimet poikasineen monella tapaa. Erityisesti vaaraa aiheuttavat puutarhanhoitovälineet ja vapaana liikkuvat lemmikit, SEY muistuttaa.
Kesällä moni bongaa luonnosta luonnoneläinten poikasia, joiden yksinolo voi huolestuttaa. Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä, eläinsuojelulaki velvoittaa auttamaan tietyissä tilanteissa. Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä saa ja pitää auttaa.
Luonnoneläimen auttaminen vaatii kuitenkin asiantuntemusta, eikä siihen pidä ryhtyä omin päin. Kannattaakin ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluneuvojaan tai eläinsuojeluyhdistykseen, josta voidaan auttaa arvoimaan eläimen avun tarve sekä ohjeistaa auttamaan oikein.
SEY huomauttaa tiedotteessaan, että yleensä ihminen suojelee luonnoneläimiä parhaiten pitämällä etäisyyttä ja tunnistamalla luonnoneläimille vaaraa aiheuttavat riskitekijät. Puutarhanhoitovälineet, kuten robottiruohonleikkurit, siimaleikkurit ja päältä ajettavat ruohonleikkurit, tappavat vuosittain erityisesti siilejä ja sammakoita.
Myös vapaana liikkuvat lemmikit tappavat vuosittain miljoonia luonnoneläimiä poikasineen.
Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"
Ilmoituksia satelee "orvoista" poikasista
Tarkkaile "orpoa" poikasta etäältä. Emo luultavasti tulee vielä sen luo. Kuvituskuva.Copyright (c) 2020 Colin Seddon/Shutterstock.
Kevään ja kesän aikana Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluneuvojat saavat runsaasti ilmoituksia luonnoneläinten poikasista, jotka vaikuttavat orvoilta. Ilmoituksen aiheena on tavallisesti esimerkiksi pihapiiristä löytynyt, yksinäiseltä vaikuttava linnun tai rusakon poikanen. Huolenaiheena on usein se, että "orpo" poikanen ei pärjää ilman emonsa hoivaa luonnossa.
SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist muistuttaa kuitenkin tiedotteessa, että orvolta vaikuttava poikanen on harvoin emonsa hylkäämä. Tilannetta kannattaakin seurata etäältä. Käykö emo sittenkin hoitamassa poikastaan?
– Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö on luonnossa emon hoivissa. Ihmisen hoiviin päätymisen tulisi aina olla tarkasti harkittu ja täysin välttämätön ratkaisu, sanoo Lindqvist.
Jos eläin on kuitenkin loukkaantunut, täytyy sitä poikkeuksetta auttaa. Kysy ohjeita esimerkiksi SEYn paikalliselta eläinsuojeluneuvojalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Loukkaantuneista suurpedoista ja riistaeläimistä tulee puolestaan tehdä ilmoitus hätänumeroon.
Lue myös: Tarvitseeko rusakonpoikasta "pelastaa"? Auttamishalu voi aiheuttaa ongelmia eläimille: "Yksinäiset poikaset saattavat ihmisen silmään näyttää eksyneiltä"
"Siili ei osaa välttämättä väistää ruohonleikkuria"
Ihmisen toiminta vaarantaa luonnoneläimet poikasineen monella tapaa. Erityisesti vaaraa aiheuttavat puutarhanhoitovälineet ja vapaana liikkuvat lemmikit.
– Siimaleikkurit, robottileikkurit ja päältäajettavat ruohonleikkurit koituvat erityisesti siilien ja niiden poikasten kohtaloksi. Siili ei osaa välttämättä väistää ruohonleikkuria, vaan menee vaaran uhatessa kerälle, sanoo Lindqvist.
Lue myös: Robottiruohonleikkurit silpovat siilejä – eläinlääkäri murheissaan: "Siili on kömpelö eläin, joka ei välttämättä juokse pakoon"
"Vapaana liikkuvat kissat tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"
Myös ihmisten vapaana pitämät lemmikit uhkaavat eläimiä. Avuton rusakon, siilin tai linnun poikanen on vapaana liikkuvalle kissalle tai koiralle helppo saalis.
– Tavallisesti puhutaan koirien kiinnipitämisestä pesimärauhan aikana, mutta myös kissat aiheuttavat vapaana liikkuessaan tuhoa luonnoneläimille. Vapaana liikkuvat kissat tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä. Erityisesti linnut ja niiden poikaset ovat kissalle helppo saalis, muistuttaa Lindqvist.
Suomessa kissa saa periaatteessa liikkua vapaasti, mutta järjestyslain mukaan omistajan tulisi kyetä huolehtimaan siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä esimerkiksi kuntopolulle, hiihtoladulle, urheilukentälle, yleiselle uimarannalle, tai vaikkapa lasten leikkipaikalle, kertoo Eläintieto.fi.
Lue myös: Täystyrmäys kotikissojen ulkoilulle – australialaistutkijat kehottavat pitämään lemmikit sisällä: "Kissasi on tappaja"
Lue myös: Helteillä piilee jopa hengenvaara: Näin helpotat kuumuudesta kärsivän lemmikin oloa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Kenties tämä orava olisi tarvinnutkin apua, kun se humaltui syötyään käyneitä päärynöitä:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: SEY