KKO linjasi ennakkopäätöksessään sosiaalisessa mediassa tehdyn kunnianloukkauksen vanhenemisajan alkamisesta. Ratkaisu ei ollut yksimielinen.
Korkein oikeus (KKO) antoi keskiviikkona merkittävän ennakkopäätöksen koskien kunnianloukkausta sosiaalisessa mediassa. Jutussa oli kyse siitä, mistä tällaisen rikoksen vanhentumisajan katsotaan alkavan.
KKO:n käsiteltävänä oli tapaus, jossa syytetty aktivisti Anter Yasa oli lokakuussa 2016 julkaissut omalla Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa hän käsitteli "lelusalakuljettaja" Rami Adhamia ja tämän harjoittamaa toimintaa. Koska kirjoitus ja syytetyn sen keskusteluosiossa esittämät kommentit olivat olleet julkisesti luettavissa ainakin syyskuuhun 2019 asti, hovioikeus oli pitänyt Yasan menettelyä jatkuvana rikoksena, jonka vanhentumisaika oli alkanut vasta syyskuussa 2019.
Kunnianloukkauksen syyteoikeuden vanhentumisaika on kaksi vuotta, ja haaste oli annettu hänelle tiedoksi maaliskuussa 2020. Yasa haki KKO:sta valituslupaa ja vaati, että syyte hylätään vanhentuneena.
Lue myös:Aktivisti Anter Yasa tuomittiin “lelusalakuljettaja” Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta – väitteet jihadistiyhteyksistä olivat silti sallittuja
"Ei pyrkinyt saamaan uusia lukijoita"
KKO ratkaisi asian Yasan hyväksi. Se katsoi, että kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttymisen kannalta merkitykselliset täytäntöönpanotoimet päättyivät hänen julkaistua kirjoituksensa. Näin ollen epäillyn rikoksen tekoaika oli KKO:n mukaan se yksittäinen päivä, jolloin Facebook-julkaisu tehtiin.
– (Yasan) ei ole väitetty julkaisseen kirjoituksiaan uudelleen taikka tehneen mitään muitakaan aktiivisia toimia, joilla hän olisi pyrkinyt saamaan niille uusia lukijoita tai pitämään niitä esillä niiden julkaisemisen jälkeen. Mikään ei myöskään osoita, että kirjoitusten sisältö olisi ollut palvelua käyttävien jatkuvasti havaittavissa, vaan sen sijaan on mahdollista, että palvelua käyttävän olisi täytynyt saadakseen kirjoitukset luettavakseen varta vasten etsiä niitä (Yasan) Facebook-sivuston arkistosta, KKO sanoi ratkaisussaan.
KKO:n mukaan kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei täyttynyt siinä, kun hän ei ollut poistanut kirjoituksia Facebookista.
– Näissä olosuhteissa (Yasan) ei voida katsoa pelkästään sillä perusteella, että hän ei ole poistanut kirjoituksia Facebook-sivustoltaan, jatkaneen (Adhamin) kunniaa loukkaavien väitteiden esittämistä siten, että tämä passiivinen suhtautuminen täyttäisi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, oikeus katsoi.
Lue myös: Poliisi aloitti esitutkinnan Jussi Halla-ahon kunnianloukkausepäilystä
Korkein oikeus äänesti päätöksestä
Korkein oikeus ratkaisi asian äänin 3–2. Eri mieltä olleet jäsenet katsoivat, että julkisella Facebook-sivulla julkaistu kirjoitus on lähtökohtaisesti rajoittamattoman yleisön löydettävissä ja luettavissa sen poistamiseen saakka.
– Viestin ollessa jatkuvasti yleisön saatavilla sen aiheuttaman rangaistussäännöksellä suojattavan oikeushyvän loukkauksen sekä siitä aiheutuvan haitan ja kärsimyksen ei siten voida tällaisessa tilanteessa katsoa päättyvän viestin julkaisuhetkeen, heidän lausunnossaan kirjoitettiin.
Myös KKO:n ennakkopäätöksessä todetaan, että halventaminen sosiaalisessa mediassa on mahdollista toteuttaa monella eri tavalla ja ilmaisun esittämisen muoto ja tapa voivat vaikuttaa siihen, voidaanko kunnianloukkauksen täytäntöönpanotoimien katsoa päättyneen, kun toisen kunniaa loukkaava tieto tai vihjaus esitetään ensimmäisen kerran.
– Korkein oikeus toteaa edelleen, että tekotapojen erilaisuuden vuoksi arvioinnissa on mahdollista kiinnittää huomiota myös siihen, millaiset tosiasialliset mahdollisuudet tekijällä on ollut poistaa loukkaava tai halventava ilmaisu yleisön saatavilta sekä miten tekijä on tätä mahdollisuuttaan käyttänyt, päätöksessä kirjoitetaan.
Juttua muokattu kello 15.21: Lisätty Yasan ja Adhamin nimet.