Ruotsalainen Björn Mattsson päätyi kodittomana risteilemään Tukholman ja Maarianhaminan väliä.
– Oli pakko löytää nopea ja edullinen asumisratkaisu, 54-vuotias mies kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
Monelle risteily on iloinen asia. Sitä se ei aina ole Björn Mattssonille, joka asui ruotsinlaivalla ensimmäistä kertaa jo kolme vuotta sitten. Kodittomuus toistui jälleen tänä keväänä.
– Näytin tavalliselta matkustajalta, mutta itselleni kyse oli siitä, että sain katon pääni päälle yksinkertaisella tavalla. Varasin Birka Cruiselta matkat viikoksi ja tein kahdeksan matkaa.
– Minun ei tarvinnut mennä maihin ja sain pitää koko ajan saman hytin. Ratkaisu oli edullinen, Mattsson selittää laiva-asumisen hyviä puolia.
Laivan henkilökunta tuli Mattssonille tutuksi.
– Heillä ei ollut mitään sitä vastaan, että matkustin laivalla. Sen sijaan he ihmettelivät, että minun piti ratkaista asumistilanteeni tällä tavalla. Tiedän muitakin, jotka ovat tehneet saman, sillä asuntotilanne Tukholmassa on vaikea.
Tarjottiin homeloukkua, jossa rottia
Björn Mattsson haki asuntotilanteeseensa apua jo viime vuoden marraskuussa. Elämä oli ollut viime vuodet yhtä "sirkusta ja alamäkeä".
Mattssonille myönnettiin paikka tukiasuntolasta Tukholmassa. Sitten Spånga Tenstan kaupunginosahallinto päätti tarjota miehelle asuntoa reilun 300 kilometrin päässä Tukholmasta.
– Minut kutsuttiin kokoukseen, jossa kerrottiin, että minulle oli löytynyt yksiö Hagforsista. Kyselin lisätietoja asunnosta, mutta he eivät halunneet vastata kysymyksiin, Mattsson kertoo.
Tästä syystä Mattsson epäröi asiaa. Seurauksena oli, että hän joutui lähtemään tukiasuntolasta.
Vähitellen selvisi, millaisesta asunnosta Hagforsissa oli kyse. Kosteusongelmia, torakoita, seinäluteita ja rottia, kertovat ruotsalaismediat.
Sosiaalipalvelu ei ole ollut yhteydessä
Rakennuksen omistajilla on edelleen voimassa oleva vuokrasopimus Ruotsin maahanmuuttoviraston kanssa, mutta maahanmuuttovirasto ei ole pystynyt käyttämään huonokuntoista rakennusta.
Björn Mattsson kertoo, että kiinteistön omistajat olivat tästä huolimatta tehneet rakennuksessa pintaremonttia ja yrittivät vuokrata sitä eteenpäin.
– Olen iloinen, että olen ollut osaltani paljastamassa tällaista suorastaan rikollista vuokranantajaa, Mattsson sanoo.
Sosiaalipalvelu ei ole ollut yhteydessä Mattssoniin sen jälkeen, kun hän palasi tukiasuntolaan.
– Kummallista, että he kuuntelevat minua vain julkisuuden kautta.
Nyt tukiasuntolan katto pään päällä
Björn Mattsson vastailee MTV Uutisten kysymyksiin tukiasuntolasta Tukholmassa. Samasta paikasta, jossa hän asui ennen viimeisintä laivaepisodia.
– Tämä on mukava, siisti ja turvallinen ympäristö. Täällä pääsee eteenpäin elämässä ja henkilökunta auttaa oman kodin löytämisessä. Meillä on käytössä tietokone ja saamme treenata salilla. Voin elää normaalia elämää, Björn Mattsson kiittelee.
Kuinka kauan saat asua siellä?
– Nyt on puhuttu, että 19. toukokuuta asti ja sitten neuvottelemme uudestaan. Haluan kuitenkin asunnon, josta saan itse päättää.
– Olen 54-vuotias. Vielä viisi vuotta sitten minulla oli oma koti, parisuhde ja työ. Olen esimerkki siitä, miten nopeasti asiat voivat muuttua, jos joudut systeemin ulkopuolelle. Sieltä on erittäin vaikea päästä takaisin.
Kuinka näet tulevaisuuden?
– Valoisana! Ei tarvitse paljoa, että suunta muuttuu. Tarvitset oikeat henkilöt auttamaan. Et sellaisia, jotka yrittävät painostaa tai alentaa sinua.
Risteilylle jatkossakin
Mattsson on palkannut itselleen asianajajan edustamaan häntä Spånga Tenstan kaupunginosahallintoa vastaan.
– Asianajaja saa hoitaa asioita eteenpäin. Toivon asumiskuluja takaisin sekä vahingonkorvausta. Heidän käytöksensä ei ole hyväksyttävää. Viranomainen ei voi toimia näin.
Vieläkö palaat risteilylle ruotsinlaivalle?
– Kyllä vain, mutta toivottavasti eri tavalla. Haluan juhlia, rentoutua ja pitää hauskaa, Björn Mattsson naurahtaa.