Koditon pieni kissanpentu Sisu kömpi auton konepellin sisään lämmön perässä – matkusti konepellin alla pitkän matkan: ”Autoilijat ovat yleensä säikähtäneitä, kun kissa paljastuu”

Sisu, autossa matkustanut kissa 2
Pieni kissanpentu Sisu matkusti jonkinmoisen tovin auton konepellin sisällä salamatkustajana. Nanne Korpivaara
Julkaistu 10.10.2019 06:19

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

MTV Uutiset sai vinkin pienestä kissasta Sisusta, joka oli matkustanut auton konepellin alla pitkän matkan salamatkustajana. Vanhempi pariskunta havaitsi perillä kissan. Ruuan ja loukun avulla kissanpentu pelastettiin ja vietiin löytöeläinkotiin. Löytöeläinkodista Koiramäen Majatalosta kerrotaan, että kyseessä on laajempi ongelma: monet muutkin kissat matkustavat konepellin alla.

Nanne Korpivaara on löytöeläinkoti Koiramäen majatalon yrittäjä ja sanoo, että Suomessa voidaan puhua kissakriisistä. Kissanpentuja syntyy varsinkin maaseudulla hallitsemattomasti ja ne jäävät ilman kotia.

Kissan arvostus on joillakin ihmisillä olematonta ja monet uskomukset pysyvät tiukassa. Jotkut esimerkiksi uskovat, että kissa menee steriloimalla "pilalle" eikä enää saalista.

Se ei pidä paikkaansa. Muun muassa Jokioisten eläintensuojeluyhdistyksen sivuilla sanotaan, että kissa muuttuu jopa paremmaksi saalistajaksi strelisoinnin myötä, kun se voi keskittyä saalistamiseen. 

Konepeltien alla matkustavat kissat etsivät lämpöä

Korpivaara huomauttaa, että konepeltien alla matkustavat kodittomat kissat eivät ole poikkeus. Viime viikollakin heille saapui kissa, joka haisi bensiinille ja moottoriöljylle. Todennäköisesti kissanpentu oli matkustanut aiemmin konepellin alla.

Vaaratonta konepellin alla tai moottoritilassa matkustaminen ei ole. Joidenkin Korpivaaran kohtaamien kissojen tassut ovat palaneet auton moottorin lämmössä ja putoamisvaara on aina olemassa. Yleensä kissat etsivät lämpöä viilenevässä syksyssä ja etenkin talvella.

Bensalta haiseva Ralli ja Sisu 2

Sisu ja muutama päivä aiemmin saapunut, myös bensalta haissut Ralli ovat parhaita kavereita ja pääsevät samaan kotiin. 

– Ei tällainen Sisun tarina mitenkään tavatonta ole. Talven kovilla pakkasilla kissa pysyy lämpimänä niin kauan kuin auto pysyy liikkeellä, mutta sitten kissa on kaukana kotoa ja jäädyksissä, Korpivaara kuvaa.

Autoilijat, jotka löytävät konepeltiensä alta elävän salamatkustajan, yleensä säikähtävät tilannetta.

– Autoilijat ovat yleensä säikähtäneitä, kun kissa paljastuu, Korpivaara kuvaa.

Kissojen puuttuva arvostus näkyy muun muassa siinä, ettei kissoille löydy yhtä nopeasti omistajaa kuin koirille.

– Koirathan löytävät nopeasti omistajan. Yleensä koira ei edes ehdi meille, kun omistaja on jo tiedossa. Uusimpien kyselytutkimusten mukaan alle kolmasosa löytöeläinhoitoloihin toimitetuista löytökissoista päätyy takaisin omistajalleen. Osalla ei ole varsinaista omistajaa koskaan ollutkaan.

Erot ovat kissojen ja koirien välillä siten aika suuria. 

Löytöeläinkodin pitäjä ei ole pahamaineinen rankkuri kuten sarjakuvissa – suurin osa eläimistäkin löytää kodin

Korpivaara lisää, että sarjakuvat ja populaarikulttuuri muokkaavat käsitystämme löytöeläinkodeista.

– Disney-elokuvan rankkuri on se mielikuva meistä. Oikeasti teemme yhteistyötä eri eläinsuojelujärjestöjen kanssa ja eläinlääkärin kanssa. Lopettaminen tulee eteen harvoin ja eläinlääkärin lopetus on yleensä parempi vaihtoehto kuin eläimen itsekseen kuoleminen.

Korpivaara myös lisää, että moni löytöeläinkoti on lujilla sen takia, että unohdettuja tai jätettyjä kissoja on niin paljon. Vaikka moni ajattelee, että kissa on onnellisempi puolivillinä ja saattaa ruokkia kissaa salaa pihallaan, onnekkaita ovat oikeasti hoitoon pääsevät kissat.

– Löydetyt kissat voivat löytää sopivan kodin. Sisulle, konepellin alla matkustaneelle kissalle näyttäisi käyvän hyvin: nyt se on toisen pikkupennun kanssa samassa häkissä ja pääsee jo tänään sijaiskotiin, jossa on imettävä sijaiskissaemo.

Moni kokee, että löytökissan voi noin vain ottaa omakseen, mutta moniko tekisi koiran kanssa samoin?

Korpivaara on ihmetellyt eläinlääkäreiden kanssa, miten moni ottaa kissan omakseen heti kun löytää kulkukissan tai eksyneen kissan. Kovinkaan moni ei voisi tehdä koiran kohdalla samaa.

– Joskus meillä on tullut vastaan sellaistakin, että joku on pitänyt kadonnutta, sirutettua lemmikkikissaa omanaan eikä kissa ole sen takia päässyt takaisin omistajilleen.

Ihmisten pitäisi herätä kissojen kohtelun epäeettisyyteen

Niin kauan kuin kissoja ei maaseudulla leikata, kissapopulaatiot saavat kasvaa. Korpivaaran mielestä ainut ratkaisu olisi saada kissojen arvostus samalle tasolle kuin koirien.

Löytöeläinkoteihin kannattaisi myös suhtautua neutraalimmin ja positiivisemmin, sillä kodit tekevät tärkeää työtä, usein resurssiensa äärirajoilla.

Kunnissa on aina joku kunnallinen löytöeläinkoti, jonne irrallaan olevat, löytyneet lemmikit kannattaa toimittaa. Monet löytöeläinkodit myös noutavat eläimen tarvittaessa.

Löytöeläinkodissa eläintä säilytetään maksimissaan 15 vuorokautta.

Kissojen kohtalo saa Korpivaaran mietteliääksi. Sisun matkan kokonaispituus konepellin sisällä jää arvoitukseksi, samoin se, mistä Sisu oli kyytiin kiivennyt, mutta varmaa on se, että pienelle pennulle löytyminen oli hyvä käänne.

–  Onnekkaimmat ovat näitä, jotka löytyvät. Suurin osa jää löytymättä, ja palelee talven tullen, hän huokaa.  

Video: Kissat kokivat pahoja oireita huumeongelmaisten omistajiensa kanssa:

0:10img

Lähde: Jokioisten eläintensuojeluyhdistys

Tuoreimmat aiheesta

Kissat