Koetko pakonomaista tarvetta näprätä älypuhelintasi? Tästä se kertoo

Älypuhelimen ilmoitukset herättävät mielihyvähormonin tuotannon.

Psykologi Delaney Ruston kertoi Business Insiderille, miksi koukutumme niin herkästi älypuhelimiimme ja koemme pakonomaista tarvetta tarkistaa sen näytöltä uudet ilmoitukset.

Puhelinriippuvuudelle löytyy yksinkertainen selitys: älypuhelimen näprääminen saa aivot tuottamaan dopamiinia eli mielihyvähormonia.

Rustonin mukaan tätä hormonia välittyy joka kerta, kun avaamme älypuhelimen lukituksen ja tarkistamme uusimmat ilmoitukset puhelimistamme. Uudet avaamattomat viestit ja vastaamattomat puhelut saavat aikaan tunteen siitä, että joku välittää meistä.

Älypuhelimen koukuttuvuus ei ole ainoastaan psykologista, vaan myös fysiologista. Aivot tuottavat enemmän dopamiinia, kun henkilö tekee useita asioita samaan aikaan.

Koska älylaitteet ovat monelle olennainen osa elämää jo sosiaalisten kontaktienkin takia, on tavasta vaikeaa päästä eroon. Ruston neuvoo aloittamaan yksinkertaisilla haasteilla. Esimerkiksi ruokapöydässä on helppoa sopia yhteisesti, että älypuhelimet pidetään suljettuina.

Pienillä teoilla on helppoa pikku hiljaa vähentää älypuhelimen käyttöä.

Useat tieteilijät suosivat rehellisiä taukoja älylaitteista. Tauot suunnitellaan etukäteen ja tiettynä kellonaikana puhelin on laskettava käsistään.

 

Lue myös:

    Uusimmat