Kohutun islamilaisen säätiön johtaja: Sharia-laki sopii "mainiosti" Suomeen

0:39img
Kohutun islamilaisen säätiön johtaja: Sharia-laki sopii Suomeen.
Julkaistu 21.09.2023 06:01
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

Aladin Maher kiittää säätiöitä kritisoineita. Haukut tuovat hänen mukaansa lisää rahaa ja tukea.

Pohjoismaiden säätiö sr:n omistamasta kerhotilasta Helsingin Malmilla on noussut kovaääninen keskustelu.  

Syynä on, että kerrostalon alakerrassa sijaitseva kerhotila on asemakaavassa määritetty päiväkerhokäyttöön, mutta todellisuudessa siellä pyörii moskeija, Ilta-Sanomat kertoi lauantaina. Tilan käyttötarkoitukseksi on listattu vapaa-ajan toiminnan järjestäminen lapsille.

Säätiön puheenjohtaja Aladin Maher on asiasta jyrkästi toista mieltä.

– Siellä toimii päiväkoti, lastentarha ja koulu. Uskonnollista opetusta lapsille ja aikuisille. Meidän ymmärryksemme mukaan siellä toimii päiväkoti, Maher kertoo MTV:n Asian ytimessä ohjelmassa.

Rakennusvalvonnan mukaan "tilassa on miesten yhteisrukoilua viikon jokaisena päivänä, myös viikonloppuisin ja useasti päivässä", Helsingin Sanomat kirjoittaa. Raportin mukaan rukoushetkiin osallistuu noin 30–60 miestä. Taloyhtiön osakas valitti toiminnasta lokakuussa 2022.

Rahoitusta säätiö saa puheenjohtajansa mukaan muun muassa Saudi-Arabiasta. Maherin mielestä paikka on tarkoitettu enemmän lapsille kuin rukouksille.

–  Tietenkin, kun vanhemmat käyvät lapsiensa kanssa, niin meidän pitää opettaa rukoilemista. Silloin vanhemmat ovat ilman muuta mukana.

Helsinki kehottanut lopettamaan rukoushuonetoiminnan

Pohjoismaiden säätiö sr:n toimintakertomuksessa sen tarkoitukseksi todetaan islaminuskoa koskevan tiedon jakaminen, islamin uskon mukaisen opetuksen järjestäminen sekä islamin uskoon liittyvän tutkimustoiminnan harjoittaminen, Ilta-Sanomat kirjoittaa.

Helsingin kaupungin rakennuslakimies on kehottanut lopettamaan rukoushuonetoiminnan kerhotilassa. Toiminnan piti loppua 31. heinäkuuta mennessä.

Maher ei usko, että heitä voidaan heittää ulos rakennuksesta. Tapaus menee todennäköisesti lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, hän arvioi MTV:lle. Vapaaehtoisesti järjestö ei ole tilasta lähdössä, Maher toteaa.

Pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) totesi maanantaina Helsingin Sanomille, että tapaus on "aika selväpiirteinen ja sen kanssa on edetty normaalin prosessin mukaan". Sisäministeri Mari Rantanen (ps) on vaatinut Ilta-Sanomien haastattelussa Helsinkiä puuttumaan tiukasti tilan toimintaan.

Lue myös: IS: Sisäministeri Rantanen miettii, voisiko "haitallinen rahoitus" ulkomailta kieltää

Maher: Sharia-laki sopii Suomeen "mainiosti"

Vuodesta 1971 Suomessa asunut Maher kertoo olevansa ylpeä suomalaisuudestaan. Maher kertoo arvostavansa sitä, että Suomessa laki toimii.

Osa säätiön näkemyksistä eroaa kuitenkin sekä Suomen muslimien yleisestä linjasta että suomalaisesta valtavirrasta. Asian ytimessä -ohjelmassa Maherilta kysyttiin, onko sharia-laki tai osat siitä sellaisia, jotka sopisivat Suomeenkin. 

– Sopii ihan mainiosti minun mielestäni. Siinä on kaikki oikeudet kaikille ihmisille perheille ja lapsille. Ei saa valehdella, ei saa käyttää alkoholia, ei saa käyttää huumeita ja niin poispäin. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Pitää rakastaa muita ihmisiä kuin omia veljiään, Maher vastaa.

Sharia eli islamilainen laki on islaminuskon ydin, eivätkä sen näkemykset esimerkiksi tasa-arvosta edusta Suomen lakia. Laittomiin tekoihin sharia-laissa lasketaan esimerkiksi homoseksuaalisuus ja rukouksen väliin jättäminen.

Maher sanoo, että hän haluaa kiittää niitä, jotka ovat kritisoineet säätiön toimintaa. Se tuo hänen mukaansa säätiölle lisää sekä rahaa että tukea.

Lue myös: Jihadistitutkija: Ruotsissa 2 000 radikaali-islamistia – "Yksinäiset sudet" suurin uhka

6:38img

Katso Aladin Maherin haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Tuoreimmat aiheesta

Islam