Oikeusministeri Leena Meri MTV:lle: Suomen lakia ja sharia-lain arvoja ei voi yhteensovittaa – "Maassa maan tavalla"

2:08img
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.
Julkaistu 21.09.2023 16:31
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Islamilaisessa sharia-laissa huonoa on erityisesti suhtautuminen naisiin ja seksuaalivähemmistöihin, sanoo oikeusministeri Leena Meri (ps.) MTV Uutisille.

Kohua nostattaneen epävirallisen moskeijan johtaja Aladin Maher sanoi eilen Asian ytimessä -ohjelmassa, että islamilainen sharia-laki sopii "mainiosti" Suomeen.

Oikeusministeri Leena Meri on eri mieltä.

– Suomeen sopii mainiosti Suomen lainsäädäntö, joka säädetään täällä eduskunnassa, kansan valitsemien edustajien toimesta, Meri sanoo MTV Uutisille.

Oikeusministeri Leena Meri: "Kun tulet yhteiskuntaan, elät maassa maan tavalla"

Sharia eli islamilainen laki on islaminuskon ydin. Laittomiin tekoihin sharia-laissa lasketaan muun muassa homoseksuaalisuus ja rukouksen väliin jättäminen.

Sharia-lain nimissä on esimerkiksi langetettu kuolemantuomioita homoseksuaaleille ja alistettu naisia miessukulaistensa määrättäviksi.

Shariaa ja sen merkitystä tulkitaan monin tavoin, ja osa muslimivaikuttajista katsoo, että shariassa on lain sijaan varsinaisesti kyse ohjeista muslimien henkilökohtaiseen arkeen.

Mikä sharia-laissa tarkalleen ottaen huolettaa, oikeusministeri Leena Meri?

– Erityisesti se, miten suhtaudutaan naisiin tai seksuaalivähemmistöihin. Siellä on erilaisia tulkintoja. En ole tässä mikään sharia-lain erityisasiantuntija, mutta siellä suhtaudutaan naisiin ja naisten oikeuksiin tai avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin hyvin eri tavalla kuin täällä meillä perinteisesti, Meri sanoo.

Onko mahdollista löytää jokin malli, jossa voidaan toteuttaa sharia-lain mukaisia arvoja Suomen oikeusjärjestelmän vallitessa?

– Ei. Täällä noudatetaan Suomen lainsäädäntöä. Ihmiset saavat ajatella vapaasti, mutta en henkilökohtaisesti esimerkiksi hyväksy, että naiset olisivat jotenkin eriarvoisessa asemassa, tai seksuaalivähemmistötkään.

– Meillä on hyvin vahva tasa-arvo ja yhdenvertainen yhteiskunta. Kun tulet johonkin yhteiskuntaan, sinä elät maassa maan tavalla. Saat ajatella ajatuksiasi, mutta meille vieraita arvoja ja periaatteita ei pidä yrittää alkaa tuoda tänne. Jos ei täällä ole hyvä olla, voi ehkä miettiä, onko oikeassa paikassa.

5:49img

Moskeijaa väitetään päiväkodiksi

Julkisuudessa on noussut kohua Helsingin Malmilla toimivasta epävirallisesta moskeijasta, joka toimii kerrostalon alakerrassa kerhotilassa.

Kerhotila on asemakaavassa määritelty päiväkotikäyttöön. Ilta-Sanomien mukaan moskeijassa on käynyt rukoilemassa kymmeniä ihmisiä, pääasiassa aikuisia miehiä.

Toimintaa pyörittävä säätiö saa rahoitusta muun muassa Saudi-Arabiasta.

Säätiön puheenjohtaja, epävirallisen moskeijan johtaja Aladin Maher esitti Ilta-Sanomissa homofobisia kommentteja, väitti tuntevansa henkilökohtaisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja kertoi lähtevänsä sotimaan, jos "päätetään, että Palestiina vapautuu".

Oikeusministeri Meri on kiinnittänyt huomiota tapaukseen.

– Siellä oli hyvin erikoisia kannanottoja, miten pitäisi suhtautua esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin ja muutenkin. Minä en sellaisia arvoja tänne hyväksy.

Helsingin kaupunki on tiettävästi puuttumassa moskeijan toimintaan viranomaisteitse, joten oikeusministeri ei kommentoi tapausta laajemmin.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että erilaisten yhdistysten ja säätiöiden toiminta vastaa niiden ilmoittamia tarkoitusperiä.

– Ymmärtääkseni aikuiset miehet eivät ole päiväkoti-ikäisiä, Meri sanoo.

Lue myös: Suomen Muslimifoorumi: Islam on osa suomalaista yhteiskuntaa – näin se ottaa kantaa "päiväkotiin" rakennettuun luvattomaan moskeijaan ja muihin yhteisön epäkohtiin

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskunta