Suomen Muslimifoorumi: Islam on osa suomalaista yhteiskuntaa – näin se ottaa kantaa "päiväkotiin" rakennettuun luvattomaan moskeijaan ja muihin yhteisön epäkohtiin

Päiväkerhon huoneistoksi tarkoitettuun tilaan rakennettu luvaton moskeija Helsingissä on kuumentanut tunteita viime päivinä. Suomen Muslimifoorumi ottaa nyt asiaan kantaa tiedotteessaan.

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla Helsingin Malmilla päiväkerhon tiloissa toimivasta moskeijasta. Lehti kertoi kaupungin rakennuslakimiehen kehottaneen asunto-osakeyhtiötä lopettamaan uskonnonharjoittamistoiminnan tilassa heinäkuun loppuun mennessä. 

Rukoushuoneen johtaja Aladin Maher kertoi myöhemmin Helsingin Sanomille, että Pohjoismaiden säätiö -niminen yhteisö ei aio lopettaa toimintaansa kyseisessä paikassa.

"Tiedostamme, että yhteisöissämme on epäkohtia"

Suomen Muslimifoorumi on nyt ottanut tilanteeseen kantaa tiedotteessaan.

Se muistuttaa että Suomen muslimit muodostavat monimuotoisen yhteisön, johon kuuluu noin 120 000 ihmistä.

– Vain pieni osa yhteisöstä, noin 20 000 henkilöä, on virallisesti rekisteröitynyt uskonnollisiin yhdyskuntiin, mutta huomattavasti suurempi määrä hyödyntää uskonnollisten yhdyskuntien ja yhteisöjen palveluita, foorumin tiedotteessa todetaan.

– Tiedostamme, että yhteisöissämme on epäkohtia, joihin muslimiyhdyskunnat ja -järjestöt haluavat puuttua tukemalla muslimiyhteisön kehitystä ja rakenteellista muutosta.

Foorumin mukaan Suomessa on vain yksi varsinainen moskeija, 1940-luvulla rakennettu tila Järvenpäässä. Sen omistaa Suomen Islam Seurakunta, joka on tataariyhteisö.

Kokoontumistilat ovat joko ostettuja tai vuokrattuja tiloja ja yleensä kokoontumistiloiksi, ei siis uskonnollisiksi tiloiksi, rekisteröityjä.

– Tilat soveltuvat niin uskonnon harjoittamiseen kuin muuhunkin toimintaan. Muslimien ylläpitämiä tiloja voi verrata esimerkiksi kirkkojen seurakuntataloihin, tiedotteessa kirjoitetaan.

Mistä rahoitus?

Muslimifoorumi kommentoi tiedotteessaan myös keskustelua ulkomaisesta rahoituksesta ja sen vaikutuksesta.

– Raha tai rahoituksen alkuperä itsessään ei vaikuta ihmisten käyttäytymiseen. Myös muslimitoimijat Suomessa ovat ja haluavat olla itsenäisiä toiminnassaan ja ovat myös kykeneviä arvioimaan kriittisesti mahdollisia ulkopuolisia vaatimuksia. Läpinäkyvyys rahoituksen suhteen on luonnollisesti tärkeää, myös moskeijoiden käyttäjille.

Foorumi myös korostaa sitä, että valtion velvollisuutena on huolehtia siitä, että eri uskontokuntia kohdellaan yhdenvertaisesti rahoituskanavien tarkastelussa ja että jokaisen uskonnollisen yhteisön toimintamahdollisuudet turvataan.

– Haluamme korostaa, että islam on osa suomalaista yhteiskuntaa ja sitä ei voi käsitellä vain maahanmuuttajien uskontona.

"Hyvät käytöstavat kuuluvat muslimille"

Muslimifoorumi korostaa myös hyvien käytöstapojen merkitystä ja toisten ihmisten kunnioitusta.

– Imaamin on oltava luotettava ja luottamuksen arvoinen henkilö, esimerkkinä muille sekä kunnioittava kaikkia kohtaan. Ihmisryhmien halventaminen ja kaikenlainen väkivalta on ristiriidassa islamin pääviestin kanssa, eivätkä tällaiseen syyllistyneiden henkilöiden tulisi toimia yhteisön johtajina.

Lisäksi foorumi kertoo tiedotteessaan olevansa huolissaan kasvavasta islamofobiasta, joka vaikuttaa muslimien arkeen Suomessa.

Se sanoo myös laajentavansa muslimiyhteisön sisäisten epäkohtien käsittelyä ja laativansa konkreettisia toimia, joiden tarkoituksena on puuttua epäkohtiin.

– Rakastamme maatamme, ja yhteisönä meidän on oltava jatkossakin rohkea ja rakentava osa suomalaista kansakuntaa, joka kunnioittaa moniarvoisuutta, uskonvapautta sekä uskontojen välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat