Koiran hajuaisti on tarkka havaitsemaan muutoksia jopa mielentiloissa.
Tuntuuko sinusta välillä siltä, että koirasi tietää tarkalleen, milloin kaipaisit lohdutusta?
Kyseessä ei ole pelkkä aavistus, sillä nyt ilmiölle on myös tieteellisiä todisteita, kirjoittaa New York Post.
PLOS One -sivustolla julkaistu tutkimus väittää, että koirat pystyvät haistamaan, milloin ihminen on stressaantunut tai surullinen. Tämä johtuu siitä, että koirat pystyvät aistimaan kemiallisen muutoksen ihmisen hengityksessä ja hiessä.
Lue myös: Nyt se todistettiin: Koirat kyynelehtivät onnesta nähdessään omistajansa
Koirien piti erottaa stressaantunut tuoksu rentoutuneesta
Koiran hajuaisti on tarkka ja entuudestaan on jo tiedetty, että koirat kommunikoivat toistensa kanssa hajujen ja kemiallisten signaalien kautta. Queens University Belfastin tutkijat halusivat selvittää, pystyisikö koira huomaamaan omistajansa mielentilan muiden kuin visuaalisten vihjeiden avulla.
Asiaa lähdettiin tutkimaan neljän koiran — Treon, Fingalin, Sootin ja Winnien — avustuksella.
Koiria opetettiin tutkimaan riviin asetettuja tuoksuja ja ilmoittamaan tutkijalle, kun ne olivat erottaneet niiden joukosta stressaantuneen ihmisen tuoksun.
Tuoksuja kerättiin yhteensä 36 ihmiseltä ja koirien haistelemassa rivissä oli saman ihmisen tuoksu sekä stressaantuneena että rentoutuneena. Tähän asti tutkijat eivät olleet lainkaan varmoja, onko tuoksuissa ylipäätään jotain eroa.
Koirien vainu osoitti, että tuoksut todella erosivat toisistaan, sillä 93,8 prosentin tarkkuudella koirat onnistuivat löytämään tuoksujen joukosta juuri stressaantuneen.
Lue myös: Tästä iästä eteenpäin koiran dementiariski kasvaa räjähdysmäisesti – älä sivuuta hälytysmerkkejä
Koirat eivät tarvitse näkö- tai äänihavaintoja huomatakseen stressin
Psykologinen stressi laukaisee ihmisen kehossa myös fyysisen reaktion, joka muuttaa ihmisen hengityksen ja hien hajua.
– Tulokset osoittavat, että me ihmiset tuotamme erilaisia hajuja hien ja hengityksen kautta ollessamme stressaantuneita, jonka koirat pystyvät erottamaan siitä hajusta, kun olemme rentoutuneita, lääketieteen opiskelija Clara Wilson toteaa.
Koirat eivät tutkimuksen perusteella siis tarvitse näkö- tai äänihavaintoja huomatakseen ihmisen stressin.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää varsinkin palvelu- ja terapiakoirien koulutuksessa, erityisesti niissä tapauksissa, joissa koirat ovat erikoistuneet auttamaan ahdistuksesta ja traumaperäisestä stressistä kärsiviä ihmisiä.
Wilsonin mukaan tutkimus valotti ihmisen ja koiran suhdetta lisää ja auttaa ymmärtämään, miten koirat saattavat tulkita ja reagoida ihmisten muuttuviin mielentiloihin.
Treo-koiran omistajat olivat onnellisia, että heidän 2-vuotias cockerspanielinsa sai osallistua kokeeseen.
– Uskomme, että tämä koe todella kehitti Treon kykyä aistia muutokset mielentiloissa kotona, koiranomistaja Helen Parks kommentoi.
Lue myös: Laitatko koiralle radion päälle lähtiessäsi ulos? Ei ehkä kannattaisikaan
Lue myös: Pystyykö koira oikeasti haistamaan ihmisen pelon? Näin tulkitset koiran eleitä epävarmassa tilanteessa: "Pelkäävän ihmisen on hankala huijata koiraa"
Katso myös: Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija: "Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua"
3:04
Lähteet: New York Post, PLOS One