Tuoreen tutkimuksen mukaan koiran dementiariski alkaa kasvaa merkittävästi sen jälkeen, kun eläin on täyttänyt 10 vuotta. Monesti koiran dementiasta kertovat oireet kuitataan harmittomammiksi ikääntymisen merkeiksi.
Kuten ihmisten, myös koirien dementiariski kasvaa iän myötä.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan riski sairauden kehittymiselle kasvaa joka vuosi 68 prosentilla sen jälkeen, kun koira on täyttänyt kymmenen vuotta. Kun laskuissa huomioitiin muut vaikuttavat taustatekijät, kuten terveysongelmat, aktiivisuus ja rotu, iän vaikutus heikkeni.
Tutkijat päättelivät, että jokainen kymmenen vuoden rajapyykin jälkeen eletty vuosi lisää koiran dementiariskiä 52 prosentilla.
Fyysisesti passiivisilla koirilla oli yli kuusinkertainen riski sairastua dementiaan verrattuna hyvin aktiivisiin koiriin. Myös neurologiset-, korva- ja silmähäiriöt lisäsivät lemmikin alttiutta dementialle.
Havainnot perustuvat yli 15 000 koiran pitkittäisseurantaan. Omistajat raportoivat tutkijoille lemmikkiensä terveydestä, liikunnallisuudesta sekä käytöksestä. Yhteensä 1,4 prosentilla eläimistä todettiin koirien kognitiivinen dysfunktio, jota kutsutaan myös koirien dementiaksi. Sairautta ei juuri koskaan tavattu alle 10-vuotiailla koirilla.
Löydökset ilmestyivät akateemisessa Scientific Reports -julkaisussa.
Lue myös: Tutkimus todisti, että koirat kyynelehtivät onnesta nähdessään omistajansa
Koiran dementian oireet
Liikunnan puutteen tiedetään kasvattavan muistisairauksien vaaraa ihmisillä. Koirien kohdalla on kuitenkin vielä epäselvää, aiheuttaako passiivisuus dementiaa vai onko kyseessä sen oire.
Kognitiivisten toimintojen heikentyminen näkyy ikääntyneen lemmikin käyttäytymisessä. Sairaus heikentää eläimen muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista, minkä lisäksi se muuttaa usein koiran unirytmiä ja sosiaalisuutta.
Dementiasta kärsivä koira saattaa esimerkiksi haahuilla ympäriinsä ilman päämäärää ja eksyä tutuissa paikoissa. Eläin saattaa jäädä jumiin huonekalun taakse tai nurkkaan, kun se ei muista kokoaan eikä sitä, miten peruuttaa.
Koira ei välttämättä enää tunnista perheenjäseniään. Sairaus saattaa myös muuttaa lemmikin luonnetta tehden eläimestä hyvin tarvitsevan, pelokkaan tai epäsosiaalisen. Kiinnostus lempileluihin tai lajitovereihin voi lopahtaa. Koira saattaa unohtua tuijottamaan tyhjyyttä tai seinää.
Dementoitunut koira voi vuosien sisäsiisteyden jälkeen alkaa tehdä tarpeitaan sisälle, kun se unohtaa pyytää omistajaa ulkoiluttamaan itseään tai jopa tehdä tarpeensa lenkin aikana. Myös muiden tuttujen rutiinien unohtaminen voi olla oire koiran dementiasta.
Koiran dementiaan voi liittyä unihäiriöitä, kuten yöllisiä heräilyjä ja haukkumista. Vähäinen lepo yöaikaan voi johtaa lisääntyneeseen väsymykseen päivällä. Luonnollisen unirytmin muuttuminen voi tehdä koirasta tavallista levottomamman iltaisin.
Lue myös: Miksi koira syö ruohoa? Monta selitystä erikoiselle käytökselle – ota tässä vaiheessa yhteys eläinlääkäriin
Koiran dementian hoito
Edellä mainittujen oireiden taustalla saattaa olla myös muita fyysisiä sairauksia, joita on mahdollista hoitaa lääkkein. Erikoisesti käyttäytyvä ikääntynyt lemmikki onkin syytä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi.
Monesti koiranomistajat kuitenkin kuittaavat lemmikin dementiaoireet tavallisiksi ikääntymisen merkeiksi. Tämän vuoksi dementia jää usein diagnosoimatta.
– Omistajat ajattelevat liian usein koiriensa vain "hidastuvan" eivätkä tajua, että ikääntyvien koirien kognitiivista alenemaa voi helpottaa, hidastaa tai jopa estää, tutkimuksesta uutisoivan uutiskanava CNN:n haastattelema eläinlääkäri Dana Varble sanoo.
Etenevään neurologiseen sairauteen ei ole parantavaa hoitoa oli laji mikä tahansa. Terveelliset elintavat, kuten hyvä ruokavalio ja riittävä liikunta sekä aivojen käyttöä vaativat virikkeet, auttavat hidastamaan taudin etenemistä pidentäen koiran elämää ja parantaen elämänlaatua.
Lue myös: TobyKeith on maailman vanhin elossa oleva koira – omistaja arvioi pitkän iän salaisuutta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Koiran liikkuvuus kannattaisi tarkistaa aina pitkän ja fyysisen suorituksen jälkeen – katso ohjeet alla olevalta videolta.
2:44
Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, CNN, Scientific Reports, Omaeläinklinikka