Koiranomistajat tietävät lemmikkiensä reagoivan ihmisten tunnetiloihin ja käytökseen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan koirien käytös voi muuttua jo pelkästä hajusta, jota ihminen erittää stressaantuneena.
Koirat saavat "emotionaalisen tartunnan" ihmisen stressin hajusta, mikä muuttaa niiden käytöstä, selvisi tuoreessa Bristolin yliopiston johtamassa tutkimuksessa.
Aiemmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että hajut, joita ihminen erittää stressaantuneena, vaikuttavat lähellä olevien ihmisten tunteisiin ja päätöksentekoon, kertoo New York Post.
Eläinlääketieteen tutkijat halusivat nyt kuitenkin selvittää, vaikuttaisivatko ihmisen stressin tai rentoutumisen myötä erittämät hajut myös koiran emotionaaliseen tilaan ja kykyyn oppia.
Lue myös: "Väätäinen, ulos, p*skalle" – äänipainikkeilla puhuvat lemmikit hurmaavat somessa, mutta mitä sanoo tiede?
Näin koirista tunnistettiin negatiiviset ja positiiviset tunnetilat
Tutkijat rekrytoivat 18 koiraa omistajineen osallistumaan tehtäväsarjaan, jossa oli ihmisiltä kerättyjä hajunäytteitä mukana, kertoo Nature -tiedealustalla julkaistu tutkimus.
Testikoirien ikähaarukka oli kahdeksankuisista kymmenvuotiisiin.
Osallistujien joukossa oli kaksi springerspanielia, kaksi cockerspanielia, kaksi labradorinnoutajaa, kaksi auvergnenseisojaa sekä yksi whippet, kultainennoutaja, kääpiövillakoira ja seitsemän sekarotuista koiraa.
Kokeissa koirille koulutettiin, että aina, kun ruokakuppi asetettiin tiettyyn paikkaan, se sisälsi herkkua ja kun kuppi laitettiin toiseen paikkaan, se oli tyhjä.
Lue myös: "Ei niin, että koira joutuu pelkäämään" – miten korjataan koiran kolme yleisintä käytösongelmaa?
Kun koirat oppivat kulhojen eron, ne alkoivat lähestyä nopeammin herkkukulhoa kuin tyhjää kulhoa.
Tämän jälkeen tutkijat testasivat, kuinka nopeasti koirat lähestyisivät uusia kulhoja, jotka sijoitettiin aiempien, tyhjän ja herkkuja sisältäneen, kulhojen väliin.
Tutkijat havaitsivat, että koiran optimistista käyttäytymistä ja positiivista tunnetilaa heijasti se, jos koira lähestyi uutta kulhoa nopeasti. Negatiivista tunnetilaa ja pessimististä käyttäytymistä taas heijasti, jos koira lähestyi uutta kulhoa hitaasti.
Seuraavaksi kulhotehtävä toistettiin kunkin koiran kanssa siten, että koira altistui joko hajuttomalle tai ihmisten hien ja hengitysnäytteiden hajuille. Hiki- ja hengitysnäytteet oli kerätty ihmiseltä joko rentouttavassa tai stressaavassa tilanteessa.
Koiran luonteen voi selvittää testillä. Juttu jatkuu videon alla.
6:02
Stressin haju vaikutti koirien tunnetilaan ja oppimiseen
Tutkijat havaitsivat, että stressin haju sai koirat lähestymään hitaammin uusia ruokakuppeja, jotka oli sijoitettu lähimmäksi tyhjää kuppia. Koirat siis suhtautuivat uusiin kuppeihin pessimistisesti, kertoo New York Post.
Samaa käytöstä ei huomattu, kun koehuoneeseen oli sijoitettu rentoutuneen ihmisen hajunäytteen sisältävä purkki.
Tutkijat arvioivat, että koiran pessimistinen reaktio heijastelee sen negatiivista tunnetilaa, jonka stressin haju saa siinä aikaan. Koira todennäköisesti toimii hitaammin negatiivisen tunnetilan ollessa valloillaan, koska se pyrkii säästämään energiaa ja välttymään pettymyksiltä.
Koirat kuitenkin oppivat nopeammin, missä kulhossa oli herkkuja ja mikä kulho oli tyhjä silloin, kun stressin haju oli läsnä.
Tutkimuksen johtajan tohtori Nicola Rooneyn mukaan ihmisen stressin vaikutusta koiriin on tärkeä ymmärtää, sillä se voi auttaa koirien kanssa työskentelyä kenneleissä ja koulutettaessa työ- ja avustajakoiria, kertoo New York Post.
Rooneyn tiimin mukaan heidän tutkimustuloksensa osoittavat, että jopa koiralle tuntemattoman ihmisen stressi voi vaikuttaa koiran tunnetilaan, palkkautumiseen ja kykyyn oppia.
Lue myös: Värittääkö koiran pentuaikaa ahdistus tai uupumus? Saatat kärsiä baby bluesin kaltaisesta puppy bluesista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Nature