Tänään vietetään valtakunnallista Koiranpäivää – jo yhdettätoista kertaa. Pohjanmaan poliisilaitos juhlisti päivää tarjoamalla kahvit ja huomioimalla hyvin palvelleita koiria.
Ylikonstaapeli Veli-Pekka Mäkelä sai olla ylpeä, sillä hänen Saku-koiransa sai Suomen Poliisikoirayhdistyksen myöntämän hengenpelastusviirin ihmishengen pelastamisesta.
– Saku on erinomainen koira, kehuu Veli-Pekka Mäkelä kesällä seitsemän vuotta täyttävää saksanpaimenkoiraansa.
Tilanne oli dramaattinen. Hätäkeskukseen oli tullut viesti, että itsetuhoinen nainen oli ajanut autolla ojaan ja juossut sen jälkeen metsään puukottaen itseään.
Nainen ennätti niin hyvin piiloon, että vasta Saku löysi naisen satojen metrien päästä puun nojalla istumassa kaksi pistohaavaa kylkiluissaan, henkitoreissaan.
–Todennäköisesti pelastettiin taas ihmisen henki poliisikoiran nenän avulla, arvioi Peter Karlsson Pohjanmaan poliisilaitokselta.
Ari Pynssi ja hänen Kama-koiransa pääsevät puolestaan Sankarikoirat -kirjaan, jossa julkaistaan kaksitoista tarinaa urheista koirista.
–Tässä tapauksessa aivoinfarktin saanut, vakavasti sairas vanhus oli karannut sairaalasta. Kama löysi hänet juuri ennen yöpakkasten saapumista maastosta, jossa hän ei olisi selvinnyt yön yli, kertoo Pynssi.
Vietikkyys tärkeää
Veli-Pekka Mäkelä on tehnyt töitä koirien kanssa jo pitkään – Saku on jo neljäs työkaveri Mäkelälle. Mäkelä tietää, mikä on hyvän poliisikoiran tärkeä ominaisuus.
– Saalisvietti on tärkeä vietti, koska sen avulla saadaan kaikki temput tehtyä ja koulutettua asiat. Eli sanotaan, että vietikkyys on tärkeää, sanoo Mäkelä.
Toinen tärkeä ominaisuus on terveys, joka nouseekin usein kompastuskiveksi hyvälle poliisikoiralle.
– Saattaa olla, että koulutus onnistuu hyvin ja työtehtävät sujuvat, mutta sitten alkaa terveys reistaamaan. Muutenkin harva poliisikoira jaksaa työssä kymmenen vuoden eläkeikään saakka, tietää Mäkelä.
Koulutus ei olekaan pikku juttu. Koiranpäiväkahveilla on myös Tommi Ojala nelikuukautisen Sokka-koiransa kanssa. Koulutus sujuu leikin merkeissä, mutta jo määrätietoisesti.
– Sitten kun Sokka on kaksi ja puolivuotias, se on valmis työhön. Siihen saakka harjoitellaan kaikenlaisia tilanteita, kertoo Ojala.
Hän uskoo, että Sokasta tulee hyvä poliisikoira.
– Kyllä varmasti. Se on rauhallinen ja hyväpäinen, kuvailee Ojala.
Ei työkalu vaan työkaveri
Koiranpäiväkahveilla on tietenkin tavallista koiraystävällisempää väkeä, mutta kaikesta näkee, että poliisi arvostaa apulaisiaan.
– Kyllä me mielellään puhutaan työkaverista. Sehän tulee yhtä rakkaaksi kuin partiokaveri, luonnehtii ylikomisario Erkki Kerola.
Hänen mukaansa koirien käyttö poliisitehtävissä on lisääntymään päin.
– Tänä päivänä on hyvin paljon tilanteita, missä koiria voidaan käyttää apuna. Tänään esimerkiksi koulutettiin koiraporukkaa taajamatehtävään, eli niin sanottuun asfalttityöhön.
Koirien käyttö maastossa on erilaista kuin kaupunkiympäristössä, jossa on hajuja paljon.
– Nykyisin käytämme aina niin sanottua lähtöhajua tai alkuhajua, jos vain sellainen on saatavissa, kertoo Veli-Pekka Mäkelä.
Lähtöhaju tarkoittaa sitä, että etsittävältä henkilöltä on saatu vaatekappale tai tavara, jossa on hänen hajunsa.
– Aina tällaiseen ei ole mahdollisuutta, ja silloin tehtävä on tietenkin taajamassa vaikeampi kuin neitseellisessä maastossa, jossa ei ole niin paljon hajuja, sanoo Mäkelä.
Työhaluja riittää
Koulutuksen saanut poliisikoira ymmärtää itsekin, että hänen tulee käyttää koulutuksessa saatuja avuja työtehtävissä – ainakin näin voi ajatella. Koira pitää työstään ja haluaa suorittaa tehtäviä, vaikka olisikin kotosalla tavallinen perheen lemmikki.
– Kyllä Kama innostuu, kun näkee että lähdetään töihin ja puetaan haalarit päälle. Silloin ilme muuttuu ja sekin halua lähteä työhön, kertoo Ari Pynssi.
Jos töissä on tylsää, koira ei nauti työpäivästä.
– Välillä kun on rauhallisia hetkiä, niin saattaa auton peräpenkiltä kuulua huokailua.
Eli tylsää on?
– Kyllä, Kama haluaa selvästikin toimintaa, tietää Pynssi.
Koirista pitävälle poliisille koiranohjaajana toimiminen on enemmän kuin työtä.
– Itse tykkään liikkua luonnossa ja touhuta eläinten kanssa. Tämä on oikeastaan ideaalitilanne eli harrastus ja työ kohtaavat – mikä voisi olla sen parempi tilanne, hymyilee Veli-Pekka Mäkelä.