Koiran kerrotaan monesti olevan ihmisen paras ystävä, mutta poliisikoira on monelle poliisille myös lähin työkaveri. Ylikonstaapeli Mika Lemmetille se on belgianpaimenkoira malinois Aktivistin Isku, työnimeltään Jallu.
Lemmetti kertoo olevansa käytännössä koiran kanssa joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa.
– Tämä on harrastus, elämäntapa ja työ samalla, hän kuvailee työtä poliisikoiran ohjaajana.
Ohjaajana hän myös kouluttaa koiransa ja tekee sen kanssa töitä. Jatkuva yhteys koiran kanssa on myös työn mielekkyyden lähde.
– Se, että koirasta on apua poliisilla, ja voin koiran avulla auttaa poliisitoimenpiteissä, se on minun juttuni, hän sanoo.
Vaikka jatkuva elämä koiran kanssa tuokin työhön mielekkyyttä, se on samanaikaisesti sen haaste. Työkaveri kulkee mukana jatkuvasti.
Koiran vainu yllättää yhä
Poliisikoiran kanssa kulkiessa koiran uskomaton hajuaisti ei jää huomaamatta, onhan se juuri koiran suurimpia hyötyjä poliisitoiminalle. Yli 25 vuotta työtä tehneelle Lemmetille koiran hajuaisti osaa silti yhä yllättää.
– Minulla ei ole vieläkään selvää kuvaa siitä, mihin kaikkeen se kykenee, hän sanoo.
Hän kuvailee koiran hajuaistia noin miljoonakertaiseksi ihmiseen nähden. Jopa laboratorioiden tarkat analysaattorit jäävät hänen mukaansa koirille välillä kakkoseksi.
Koira oppii kertomaan löydöstään
Poliisikoiraa koulutetaan eri tehtävissä kärsivällisesti. Tärkeintä on opettaa koiralle, että tehtävä on erittäin kannattavaa ja mielekästä. Koiran pitää esimerkiksi oppia siihen, että kadonneen löytäminen on hauskaa, ja siitä seuraa palkkio.
Koira oppii paitsi etsimään, myös ilmaisemaan löydön ohjaajalleen. Se esimerkiksi oppii siihen, ettei se esineitä löytäessään ota niitä suuhun tai muuten tuhoa mahdollisia todisteita tai jälkiä.
Kun koira on oppinut pelin hengen, sitä harjoitetaan erilaisissa maastoissa ja paikoissa kokemusten kartuttamiseksi. Myös näytteet ovat hyvin erilaisia, ja esimerkiksi huumekoirille etsittäväksi tulee erilaisia aikoja erilaisissa olosuhteissa säilytettyjä huumeita. Tavoite on, että koira pystyy tasokkaaseen toimintaan erilaisissa tilanteissa.
Kuolemanhaju voi hämmentää
Jallu on poliisin partiokoira, mutta se on koulutettu erikseen myös ruumiskoiraksi. Koulutus on tarpeen, koska koirien reaktiot vaihtelevat eläimestä toiseen.
– Vaikka koiraa pidetään rohkeana, niin kuolleen ihmisen hajuun se saattaa reagoida ihan eriskummallisella tavalla. Saattaa esimerkiksi väistää sitä ja lähteä pois. Pääsääntöisesti jokainen koira siihen jotenkin reagoi, Lemmetti kertoo.
Kuolleen haju opetetaan koiralle ihan niin kuin mikä tahansa haju. Poliisilla on viranomaisena mahdollisuus päästä paikkoihin, joissa on kuolleita ihmisiä. Sieltä poliisikoirille saadaan hajua, jota voidaan vahvistaa ja opettaa koirille.
Voisi oppia vaikka kuinka monta hajua
Kun koira on oppinut etsintätyöskentelyn, on uusien hajujen opiskelu sille helppoa. Esimerkiksi huumekoiralle opetetaan kymmenkunta erilaista hajua.
Vaikka koiralla hajumuistia riittäisikin, raja tulee vastaan siinä, mikä määrä hajuja on kannattavaa opettaa. Jokaisen hajun opettaminen kuitenkin vaatii ohjaajalta oman aikansa. Samalla tehtävänä olisi monenlaisia muita poliisitehtäviä.
– Kokoa ajan ehdotetaan, mitä voitaisiin etsiä hajulla, mutta se on resursseista kiinni, poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri kertoo.
– Koulutus ei riitä kaikkeen, vaan pitää valita, mitä pystytään tekemään.
Osaltaan liian useissa hajuissa on myös se riski, ettei koiran suorituskyky pysy riittävän korkeana kaikissa aineissa.