Miten voin ajatella tai toimia toisin, että en uuvu töissä? Olenko huono ihminen, jos en suostu jäämään ylitöihin? Näitä asioita pohtiville on julkaistu nyt itsehoito-opas.
Työuupumus on erittäin yleistä, sillä Terveystutkimuksen mukaan joka neljäs työntekijä kärsii jonkinasteisesta työuupumuksesta. 33-vuotias Mari selvisi burn outista ja on nyt virtaa täynnä.
Psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi on auttanut työuupuneita jo vuosia. Hän vetää Härmän kuntokeskuksessa kuntoutuskursseja, joissa autetaan työssä uupuneita. Itsehoito on Nurmen mukaan aika paljon harjoittelua. Ajatusmallimuutokset vahvistuvat harjoittelemalla käytännössä.
– Ensimmäinen asia, mitä suositellaan on ylitöiden rajaaminen. Pitää miettiä viekö työ liikaa energiaa. Tasapainon säilymiseksi pitäisi olla kahdeksan tuntia töitä, kahdeksan tuntia vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia lepoa. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu ja silloin pitää pohtia voisiko tehdä sen, mihin resurssit antavat myötä. Aina ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä. Voisiko riittävän hyvä olla riittävä.
Työuupumus ei ole vain pitkään töissä olleiden ongelma. Uran alkuvaiheilla voidaan mennä kovemmilla kierroksilla, ennen kuin ihminen oppii mitoittamaan työtä.
Nurmen itsehoitomallissa käsitelläänkin juuri sekundäärista ongelmaa, sitä kun ihminen alkaa itse paineistaa itseään liikaa ja vaatii liikaa. Aina kyse ei ole siitä, että työnantaja vaatii aina enemmän ja enemmän.
– Pitäisi oppia skannaamaan itseä ja omaa jaksamista eli ei saa sivuuttaa oma itseä siellä työn imun vietävänä, sanoo Nurmi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Uniongelmista se alkoi
33-vuotias burn outin kokenut Mari tietää nyt tervehdyttyään tehneensä juuri nämä kirjassakin esiin tulevat virheet.
– Olin isossa yrityksessä töissä. Työuupumus alkoi uniongelmilla. Sain kyllä illalla unen, mut sitten nukuin pari tuntia ja heräsin, enkä saanut enää unta uudestaan. Työasiat pyörivät päässä ja tein myös sen virheen, että menin sinne työsähköposteihin kun olin hereillä.
– Uniongelmia oli ollut vuoden ajan kun perustin kahden työkaverini kanssa oman yrityksen. Tein töitä koko ajan kotona ja raja työn ja vapaa-ajan välillä katosi täysin, kertoo Mari.
Nauru katosi
Ystävien patistamana Mari turvautui lääkäriin, joka määräsi masennuslääkkeitä.
– Söin niitä vuoden ajan ja huomasin muuttuneeni. Halusin niistä eroon, kun kaveritkin huomasivat että en naura enää kuin ennen. Halusin kuitenkin tuntea niin surua kuin iloakin ja sen masennuslääkket veivät minulta, kertoo Mari MTV:lle.
Työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopistosta on kertonut muun muassa Hyvä terveys -lehdessä miten työuupunut voi oireilla.
– Tulee päänsärkyä, sydän- tai vatsavaivoja, toistuvia flunssia ja poskiontelontulehduksia tai erilaista kipuilua, jolle ei tahdo löytyä mitään selitystä, kertoo Manka.
Työuupumus ei ole iästä kiinni. Heli Nurmen vetämillä kursseilla on niin 30- kuin 60-vuotiaita.
Ikähaarukka on suuri ja työuupumuksesta kärsivät niin miehet kuin naisetkin. Nurmen mukaan työuupumuksen taustalla on usein kolme asiaa.
– Työuupumiseen johtaa työn liiallinen määrä, joku haastava elämän tilanne tai muutokset työssä. Myös epävarmuus on yksi kuormitustekijä ja sitten ne omat ajatukset ja oma toiminta. Usein työuupuksen taustalla on kombinaatio näitä kaikkia.
Uupuminen on yhä tabu
Heli Nurmen yhdessä muiden ammattilaisten vetämillä kursseilla pohditaan miten töissä uupunut pystyy muuttamaan niitä asioita, joihin itse voi vaikuttaa.
Kurssit ovat Kelan korvattavia ja sisältävät kolme viiden päivän kuntoutusta vuoden aikana.
Työuupumus on usein myös tabu, eikä jo toipumassa olevat tai jo toipuneet halua saada leimaa otsaansa.
– Kuntoutujien saattaa joskus olla vaikea kertoa muille ihmisille, että he ovat työuupuneiden kurssilla.
Ennakkoluulot vahvassa
Työuupumus on hyvin yleistä, mutta siitä ei kaduilla ja toreilla huudella. Avoimuudella voi olla sekä hyviä että huonoja seuraamuksia.
– Kun kerroin kavereille burn outistani, sain kuulla, että monella oli ollut sama tilanne. Toisaalta työhaastatteluissa olen huomannut, että tästä ei kannata heti kättelyssä puhua. Tunnen olevani virtaa täynnä ja täysin kunnossa vuosien takaisesta. Moni työnantaja kuitenkin ajattelee, että onkohan tuo nyt oikeasti työkuntoinen, kertoo työuupumuksen kokenut Mari.
Paras lääke työuupukseen oli Marille lepo ja omat koirat.
– Jos minulla ei olisi ollut koiria, jotka pakottivat ulos vähintään kolme kertaa päivässä, voisin olla yhä siellä sängynpohjalla.
Jutussa haastateltavan nimi on muutettu.
Heli Nurmen "Työuupumuksen itsehoito" Kuinka kierrän karikot -kirja (Duodecim) julkaistaan 8.3.2016.