Karoliina paloi loppuun 27-vuotiaana – uupumus vei muistin ja nosti rakkulat sormiin: "Enää ei tarvitse olla koko ajan pala kurkussa"

Neljännes suomalaisista työntekijöistä on kokenut työuupumusta. Sarjakuvataitelija Karoliina Korhonen paloi loppuun 27-vuotiaana. Neljän vuoden toipumusprosessin päätteeksi syntyi useiden taiteilijoiden tekemä sarjakuvateos, joka sai alkunsa Korhosen ideasta.  

Opiskelu, työ ja aktiivinen elämä. Pyhä kolminaisuus, jonka edessä moni on joutunut polvistumaan. Niin myös oululainen graafikko ja Finnish Nightmares -sarjakuvista tuttu taiteilija Karoliina Korhonen

Vuonna 2016 tuolloin 27-vuotias Korhonen vietti puolet päivistään koulun penkillä. Opiskelusta ylijäävän ajan hän käytti graafikon töihin.

Tekijöitä oli tarjolla enemmän kuin töitä, minkä vuoksi Korhonen joutui jatkuvasti todistelemaan osaamistaan ja venymään oman jaksamisensa äärirajoille. Sisukas tekijä ei halunnut olla heikko. 

– Halusin näyttää kaikille, että vaikka olen opiskelija, niin kyllä nämä hommat minulta hoituvat. Tiesin, että monta graafikkoa oli jo jonossa valmiina odottamassa työpaikkaani. 

Kun aikaa kului, tahti vain kiihtyi. Stressi ja uupumus alkoivat oireilla monilla tavoilla. Nukkuminen oli hankalaa, ja sunnuntain ja maanantain välisen yön Korhonen vietti lähes poikkeuksetta valveilla. 

Aviopuolison sanat ravistelivat

Korhonen alkoi saada myös fyysisiä oireita. Erityisesti Korhosta ihmetytti sormiin ilmestyneet rakkulat. Lukuisista lääkärikäynneistä huolimatta oireiden ei ajateltu johtuvan työuupumuksesta, eikä menestyneen nuoren naisen suojakuori helpottanut tunnistamista.

Pian myös unohtelusta tuli osa Korhosen arkea, eikä uupuneena opitut asiat kestäneet muistissa pitkään. Kun Korhonen kysyi apua tuttuun työtehtävään mieheltään, hän sai vastauksen, joka ravisteli hänet hereille. 

"Olet tehnyt tämän miljoona kertaa, miten et muista tätä?"

– Silloin ajattelin, että hetkinen. Olen todellakin tehnyt tämän vaikka kuinka monta kertaa aiemminkin, miksi en muista tätä.

Avopuolison sanat pysäyttivät oikealla hetkellä, ja Korhonen alkoi katsoa ympäristöään eri tavalla. 

– Uupumuksen tunnistaminen ja asioiden myöntäminen oli aluksi todella vaikeaa. Pohdin paljon sitä, millainen olen työntekijänä ja millaista työtä haluan ja erityisesti pystyn tekemään. 

"Työ ei enää määrittele minua ihmisenä"

Vaikka työtehtävien määrä olikin massiivinen, Korhonen kokee, että ei uupunut työkuorman vuoksi, vahingollisempaa oli vääränlaiset tekemisen tavat. Hän tajusi asian vaihtaessaan työpaikkaa.

– Se oli todella ihmeellistä, että ei tarvitse olla enää koko ajan pala kurkussa. 

– Jos nauttii siitä mitä tekee, työ itsessään ei uuvuta. Ne on ne työn ympärillä olevat asiat, jotka aikaansaavat uupumuksen.

Korhonen kuvailee ensimmäistä vuotta uudessa työpaikassaan ”pitkäksi kesälomaksi”.

Hän työskentelee käyttökokemussuunnittelijana ja kokee, että pystyy jälleen nauttimaan työstään.  

Korhonen on nyt 31-vuotias. Hän havahtui työuupumukseensa neljä vuotta sitten 27-vuotiaana. Korhonen on iloinen, että päätti vaihtaa työpaikkaa ajoissa. Hän pelkää, että moni huomaa työuupumuksensa liian myöhään.

– Kun kuolen, niin kukaan ei tule haudalle kiittelemään, että teitpä paljon töitä. Se on varmaan viimeinen asia, minkä ihmiset minusta muistaa. 

– Ennen työ määritteli minua ihmisenä, mutta ei enää. 

Kaikissa ikäluokissa esiintyy työuupumusta

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä on kokenut työuupumusta. Nyt tekeillä on uusi tutkimus, joiden tuloksien on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. 

Kuka sitten uupuu? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan kaikissa ikäluokissa esiintyy työuupumusta. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin tullut esiin, että iäkkäämmät naistyöntekijät ovat kärsineet hieman muita enemmän työuupumuksesta. 

Monissa yhteyksissä sen sijaan puhutaan työstressistä enemmänkin nuorten ongelmana. Tämän suuntainen muutos on Hakasen mukaan alkanut näkyä, ja Korhonen on tästä malliesimerkki. 

– Nyt ensimmäisen kerran näkyy se, että nuorilla, sekä naisilla että miehillä, esiintyy enemmän työuupumusta kuin vanhemmilla ikäluokilla, Hakanen kertoo.  

Hollannissa, Suomessa ja muissa Pohjoismaissa työuupumusta tavataan vähemmän kuin monissa muissa maissa. Hakanen uskoo, että siihen on voinut vaikuttaa avoin keskustelu sekä työpaikoilla että mediassa.

– Ihmiset ovat nykyään tietoisempia ja toivon, että se saa aikaan sen, että myös valppaammin haetaan apua. En usko, että työuupumus on suuresti lisääntynyt viime vuosina, vaikka puhe työelämän hulluksi muuttumisesta on vahvistunut, Hakanen pohtii. 

Oma työuupumus antoi kipinän sarjakuvateoksen tekemiseen 

Korhosen työpuhelin aukeaa aamulla yhdeksältä ja menee kiinni iltapäivällä viideltä. Sen lisäksi hän pitää erityistä huolta nukkumisesta. Nykyisessä työssä ei tarvitse enää valvoa sunnuntain ja maanantain välisiä öitä stressin vuoksi. 

Syksyllä 2019 Korhonen kertoi entiselle opiskelukaverille Anssi Vieruaholle, että haluaisi käsitellä työuupumusta taiteen keinoin. Omat kokemukset ja itsensä "uudelleenohjelmointi" antoi kipinän sarjakuvateoksen tekoon. 

– Minulla oli pitkään haaveena, että halusin jollain tavalla ottaa osaa tähän keskusteluun. Lähipiirissä on edelleen paljon ihmisiä, jotka kamppailevat samanlaisten asioiden kanssa.  

Apurahojen turvin ilmestyi yhdeksän tunnetun sarjakuvataiteilijan kirja, jonka Korhonen toimitti yhdessä Vieruahon kanssa. Joulukuussa ilmestyneen Katkenneita lankoja – Tarinoita loppuunpalamisesta -kirjan tuotosta lahjoitetaan 75 prosenttia mielenterveystyöhön

Aluksi kirjan oli tarkoitus käsitellä milleniaalien työuupumusta. Vastaajien ikähaitari oli kuitenkin niin suuri, että alkuperäisestä ajatuksesta luovuttiin. Teoksen pohjana käytettiin kirjaa varten tehtyä kyselyä.

– Vastauksia tuli niin monesta ikäluokasta, että se ei ollut enää oleellinen tarttumapinta. Paljon sellaisia kokemuksia, mistä oli helppo tunnistaa myös itsensä.

Työryhmä on saanut kirjasta paljon positiivista palautetta. Korhonen ei kuitenkaan uskalla vielä luvata, että kirjalle olisi tulossa jatkoa. 

– Nämä asiat vaikuttavat elämääni aina, vaikka en lähtisikään tekemään toista projektia työuupumuksesta.

– Jatkossa haluaisin olla vaikuttamassa jollakin muullakin tavalla yhteiskunnallisiin asioihin, Korhonen pohtii. 

Videon ja jutun kuvat ovat teoksesta Katkenneita lankoja – Tarinoita loppuunpalamisesta, Atena 2020. Teoksen ovat toimittaneet Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen.    

Lue myös:

    Uusimmat