Koiria piinaa syksyisin kennelyskän lisäksi myös toinen loistartunta – aiheuttaa monia erilaisia oireita

Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija 1:08
KATSO MYÖS: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija: "Aina kannattaa miettiä, miten voin auttaa tätä koiraa...".

Syksyisin on käynnissä myös koirien flunssakausi: kennelyskä ja nenäpunkki leviävät helposti koirien keskuudessa.

Flunssakausi ei koske pelkästään ihmisiä, sillä perheen karvaisimmilla jäsenillä on myös riski sairastua juuri syksyisin.

Agria Eläinvakuutus kertoo tiedotteessaan, että koirien lois-, virus- ja bakteeritartunnat leviävät helpommin paikoissa, joissa paljon koiria on kokoontunut yhteen paikkaan. 

Koiranäyttelyissä, -puistoissa, -hoitoloissa ja -harrastuksissa koirat pääsevät telmimään keskenään, jolloin sekä kennelyskä että nenäpunkki pääsevät leviämään.

Nenäpunkki leviää nenien koskiessa

Siitä, miten nenäpunkit leviävät, ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden epäillään siirtyvän koirasta toiseen niiden nenien koskiessa toisiinsa. Nenäpunkit voivat kuitenkin elää muutamia päiviä myös kuonon ulkopuolella tai jopa viikkoja kosteissa olosuhteissa. Näin ollen punkit voivat levitä myös esimerkiksi koirien yhteisten lelujen välityksellä.

Koiran nenä- ja poskionteloissa elävät nenäpunkit voivat aiheuttaa erilaisia oireita, joihin lukeutuvat muun muassa aivastelu, tuhahtelu, pään ravistelu, niiskuttaminen, kuonon kutina sekä hajuaistin heikentyminen.

Nenäpunkit eivät kuitenkaan yleensä vaikuta koiran yleiskuntoon ja oireet ovat useimmiten lieviä.

Nenäpunkkeja hankala havaita paljain silmin

Nenäpunkkeja on hankalaa nähdä paljain silmin, koska ne elävät usein syvällä koiran nenäonteloissa. Diagnosointiin ei olekaan olemassa takuuvarmaa keinoa, mutta monille koirille tehdään joka tapauksessa nenäpunkkihoito hoitokokeiluna.

Hoito tehdään useimmiten tablettien avulla ja lääkitys kannattaa antaa samalla myös perheen muille koirille, vaikka näillä ei olisikaan havaittu nenäpunkkeja tai voimakkaita oireita. Näin nenäpunkeista päästään varmasti eroon.

Katso myös: Miksei koira tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua

Miksi koira ei tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua 1:54
Remmirähjäämisen ohella käsittelyongelmat ovat yksi yleisimpiä koiranomistajien huolenaiheita, kertoo ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta. Moni ihmettelee, miksi koira esimerkiksi inhoaa tassujen koskettelua, vaikka kynsien leikkaaminen on aina sujunut hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat