Esimerkiksi näillä ohjeilla tehtiin sota-aikana keittoa ja saippuaa.
Luukeitto
Luita
1/4 lantun tai porkkana palasia
1,5 l vettä
sipuli
1 rkl ohraryynejä
0.5 l perunoita
suolaa, kolme maustepippuria, jos on.
Luut rikotaan, ruskistetaan uunissa ja pannaan kylmään veteen tulelle. Perunat, juurekset ja ryynit lisätään joukkoon, minkä jälkeen keitetään hiljaisella tulella kypsäksi.
Kotitaloussaippua
3 kg rasvajätteitä ja 1 kg lipeäkiveä (80%) ja 4 litraa vettä pannaan tulelle isossa padassa ja keitetään n. 1 tunti. Sitten lisätään 4 l vettä ja n. 1/2 l keittosuolaa ja keittämistä jatketaan 1/2 t.
Tulos jäähdytetään padassa, paloitellaan ja kuivataan. Lipeän ylijäämän poistamiseksi on edullista sulattaa saippua uudelleen ja valaa hajotettaviin mupteihin jäähtymään.
Kuva: Colourbox.com
Työtyttö muistelee: Perheen äidin kuolema kosketti eniten
Nuoret naiset hukkuivat sotapoikien kirjeisiin
10 maailman mahtavinta työpaikkaa – tältä listalta et varmasti löydä omaasi!
Näillä aloilla miehet pääsevät vähemmällä kuin naiset
Tiedätkö, mitä olivat suomalaiset työtytöt?
Suomalaistytöt joutuivat partisaanien hyökkäyksen kohteeksi – vain yksi säilyi hengissä
Työtyttö kirjeessään: Raskaat työt saivat kädet rakoille ja selän kipuilemaan
Suomalainen työtyttö: Näin selvisimme ruokapulasta
"Huostaan otettuja lapsia kohdellaan Suomessa kuin 1900-luvun ihmishuutokaupoissa"