Naiset voivat nykyään tehdä lähes mitä vain perinteistä miesten työtä, mutta tietyissä ammateissa sukupuoli voi yhä herättää närää. Amerikkalaissivusto listasi, millä aloilla miehillä on mukavammat oltavat.
Amerikkalainen AskMen.com sivusto listasi, mitkä alat ovat yhä epävirallisia poikien kerhoja. Vaikka naiset voivatkin hakeutua näille miehisille urille, he saattavat yhä tänä päivänä törmätä syrjintään ja ennakkoasenteisiin.
1. Rakennusala
Naisen löytäminen rakennustyömaalta voi osoittautua lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Yhdysvaltalainen Pioneer Press -lehti raportoi, että esimerkiksi Minnesotan viime vuosien suurimmalla julkisella rakennustyömaalla ei ole työskennellyt lainkaan naisia. Tämä saattaa johtua työn fyysisestä luonteesta, mutta siihen liittyy muutakin.
BBC:n mukaan Lontoon uuden olympiastadionin rakennustyömaalla työskenteli noin 200 naista. He saivat tyytyä työpaikallaan macho-ilmapiiriin sekä kanssakäymiseen ja kielenkäyttöön, joka on yksin miehille suunnattua.
2. Politiikka
Politiikka on esimerkiksi Yhdysvalloissa yhä miehinen ala. Naispoliitikkoja on huipulla vähemmän, ja esimerkiksi vuodesta 1924 lähtien vain 26 osavaltiossa on nainen valittu kuvernööriksi.
Vaikka naiseus ei ole enää samanlainen ongelma politiikassa kuin se oli ennen, naiset kohtaavat yhä esteitä joihin miehet eivät törmää. Jezebel-blogin Jessica Coenin mukaan naisille on yhä odotuksia ja standardeja, joilta heidän mieskollegansa välttyvät. Voisitko kuvitella jonkun antavan miespoliitikolle alusvaatteita? Niinpä.
Myös Suomessa on käyty keskusteluja siitä, kuinka muun muassa naispoliitikkojen ulkonäköä ruoditaan julkisuudessa miehiä enemmän.
3. Matematiikka
Perinteinen stereotypia on, etteivät naiset pärjäisi matematiikassa yhtä hyvin kuin miehet. Tämä luulo on todistettu vääräksi, mutta monet vanhemmat ja opettajat uskovat yhä sen olevan totta.
Tulos on, että harvat naiset hakeutuvat matemaattiselle akateemiselle uralle.
4. Urheilumedia
Naisilla ei ole sijaa miesten ammattiurheilun maailmassa, eikä heidän asemansa urheilumediassakaan ole yhtä vahva kuin miehillä. Seton Hall -yliopiston kyselyn mukaan ihmisistä 59 prosenttia ajattelee, ettei naistoimittajilla ole mitään asiaa edes amerikkalaisen jalkapalloliigan pukuhuoneisiin.
Urheilussa törmätään usein klassiseen seksismiin. FOX Sportsin kolumnistin Jason Whitlockin mukaan naisen rooli urheilussa on pukeutua lyhyeen hameeseen, tiukkaan jumpperiin ja heilutella huiskia.Lisäksi hän saa kantaa olutta, tarjoilla kanansiipiä ja toimittajan ominaisuudessa näyttää söpöltä latteuksia raportoidessaan.
5. Pelastushenkilöstö
Olet todella onnekas, jos sinut palavasta rakennuksesta pelastanut palomies on nainen. Kansainvälisen naisten palo- ja pelastushenkilöstön liiton mukaan noin 1,15 miljoonan kokoaikaisen palomiehen joukossa on vain 6 200 naista.
Liitto kertoo, että naispalomiehet törmäävät usein naispoliiseillekin tuttuihin ongelmiin: ennakkoasenteisiin, seksismiin ja matalampiin odotuksiin. Vielä kurjempaa on, että monet paloasemat on varustettu ja suunniteltu vain miehiä ajatellen.
6. Lainvalvonta
Jos jokin ammattikunta näyttäytyy miehille ominaisena, niin poliisit. Vaikka yhä useampi nainen valvoo lakia, eräänkin amerikkalaistutkimuksen mukaan he edustavat yhä vain 12 prosenttia poliiseista. Joidenkin mielestä työn luonteesta johtuen tämä on niin kuin pitääkin.
Naispoliisit ovat raportoineet kaikenlaisesta mahdollisesta syrjinnästä, aina helppojen tai rikoksettomien tehtävien antamisesta suoraan vihamielisyyteen. Joidenkin mukaan tietyt tahot eivät edelleenkään palkkaa kuin miehiä, jotka vastaavat heidän stereotyyppistä käsitystään poliiseista.
7. Kokki
Yllättäen mailman huippukokit ovat useimmiten miehiä. Slashfood-sivuston artikkelin mukaan vain 13 prosenttia amerikkalaisista pääkokeista on naisia, ja heidän palkkatasonsa on peräti 24 prosenttia mieskollegoita alhaisempi.
Newyorkilainen naiskokki Alex Raij sanoo, että kyse on myös asenteista. Kokkaava mies on seksikäs, mutta nainen hellan ääressä on kaikkea muuta. Hänen mukaansa asenteet ovat menneet jopa niin pitkälle, että alalla menestyvistä naisista tulee omalla tavallaan maskuliinisia.
8. Teknologia
Yhdysvaltain teknologiakeskus, Silicon Valley, kuhisee miehiä. The Wall Street Journal raportoi, että muutama vuosi sitten uusien amerikkalaisten teknologiafirmojen perustajista ja johtajista vain 11 prosenttia oli naisia. Pääomasijoittaja Fred Wilson on kertonut, kuinka vain kolme prosenttia hänen saamistaan myyntipuheista on peräisin naisilta.
TechCrunch-sivuston mukaan vain harvat naiset ylipäänsä haluavat alalle. The Social Network -elokuvan käsikirjoittajan Aaron Sorkinin mukaan syynä on nörttien syvään juurtunut naisviha.
9. Komedia
Komedia on naurettavan miesvaltainen ala, vaikka muutamia naiskoomikoita osaisitkin nimetä. Erityisen vähän naisia istuu käsikirjoittajien joukossa. The New York Timesin mukaan vuonna 2009 yksikään nainen ei ollut mukana käsikirjoittamassa amerikkalaisia myöhäisillan viihdeohjelmia. Amerikkalaisista televisiokäsikirjoittajista naisten osuus oli tuona vuonna 28 prosenttia, ja elokuvakäsikirjoitusten laatijoista naisia oli vain 18 prosenttia.
Jezebel-blogin Irin Carmon on huomauttanut, että esimerkiksi The Daily Showssa naisten puuttuminen ei näy vain henkilökunnassa, vaan show'n miehisessä komediassa. Ohjelman katsojistakin 60 prosenttia on miehiä.
10. Kirjanpito ja talous
Vaikka naisia työskenteleekin talousalalla ja kirjanpitäjinä, tutkimuksen mukaan jopa 47 prosenttia heistä on tyytymätön uransa nykytilaan. Lisäksi vain alle 20 prosenttia kokee saavansa työstään tasa-arvoisen korvauksen.
Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että alan naiset painottavat ammatillista osaamista urakehityksessä, kun taas miehet panostavat verkostoitumiseen. Miehet siis uskovat kykenevänsä etenemään alalla vain luomalla suhteita.
Studio55.fi
Kuvat: Colourbox.com
Työtyttö muistelee: Perheen äidin kuolema kosketti eniten
Nuoret naiset hukkuivat sotapoikien kirjeisiin
10 maailman mahtavinta työpaikkaa – tältä listalta et varmasti löydä omaasi!
Tiedätkö, mitä olivat suomalaiset työtytöt?
Suomalaistytöt joutuivat partisaanien hyökkäyksen kohteeksi – vain yksi säilyi hengissä
Kokeilisitko kotona? Tällaisia olivat sota-ajan reseptit
Työtyttö kirjeessään: Raskaat työt saivat kädet rakoille ja selän kipuilemaan
Suomalainen työtyttö: Näin selvisimme ruokapulasta
"Huostaan otettuja lapsia kohdellaan Suomessa kuin 1900-luvun ihmishuutokaupoissa"