Kokeilisitko "vampyyrin kasvohoitoa"? Iho siloiseksi omalla veriplasmalla

injektio
Kuvituskuva. Muun muassa Kim Kardashianin ja huippumalli Bar Refaelin nimet on yhdistetty vampyyrin kasvohoitoon.
Julkaistu 13.10.2015 11:17

Maaret Tiensuu

maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Vampyyrit ovat olleet viime vuosina kovassa huudossa valkokankaalla ja tv-ruuduilla, mutta nyt ne ovat vallanneet jo kauneusklinikatkin. Moni Hollywood-tähti vannoo vampyyrin kasvohoidon nimeen.

Vampyyrin kasvohoito, tai PRP-plasmahoito, tarkoittaa iholle tehtävää toimenpidettä, jossa hoidettavan kasvoille injektoidaan hänen omasta verestään eroteltua plasmaa. Hoito lupaa häivyttää juonteet ja rypyt, vaalentaa tummat silmänaluset, parantaa ihon rakennetta ja tuuhentaa hiuksia, ripsiä ja kulmakarvoja.

Plasmahoitoa markkinoidaan luonnollisena vaihtoehtona myrkyllisille botuliinipistoksille ja täyteaineille, sillä plasma on peräisin hoidettavan omasta elimistöstä. Hoidettavan käsivarresta otetaan verinäyte, josta erotetaan plasma. Se puolestaan injektoidaan hoidettavan ihoon. Plasmahoidon sanotaankin olevan turvallinen toimenpide, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Tulosten luvataan näkyvän jopa kahden vuoden ajan.

"Vampire Facelift" nousi julkisuuteen, kun Kim Kardashian esitteli oman kasvohoitonsa tv-sarjassaan. Alla oleva kuva on dramaattisen verinen, mutta todellisuudessa hoidossa injektoidaan plasmaa ihon alle. Veriplasma on keltaista, joten Kimin kasvoille on eksynyt erottelemattomia verihiutaleita.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Täyttä tiedettä vai humpuukia?

Miksi ihoon sitten ruiskutetaan plasmaa? Plasma sisältää kasvutekijöitä, joilla on ihoa kiinteyttäviä ja kollageenisynteesiä lisääviä vaikutuksia. Kollageeni puolestaan nuorentaa ihoa, parantaa sen rakennetta ja auttaa tasoittamaan ryppyisyyttä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Vampyyrin kasvohoidon vaikutuksista ei kuitenkaan ole olemassa pitkäaikaista tutkimustietoa, vaan puheet sen tehosta perustuvat pitkälti käyttäjien kokemuksiin. Amerikkalainen Realself.com-sivusto haastatteli useita plastiikkakirurgeja, joista suurin osa epäilee plasmahoidon tehoa. Plastiikkakirurgit selittävät plasmapistoksen turvottavan ihoa välittömästi injektion jälkeen, jolloin iho näyttää aiempaa nuoremmalta. Vaikutus on kuitenkin lyhytkestoinen.

– Vaikka "Vampire Facelift" on saanut paljon palstatilaa, sen vaikutuksista ei ole olemassa näyttöä. Sen teho on parhaimmillaankin marginaalista, summaa plastiikkakirurgi James C. Marotta.

Kaikkiaan plasmahoito voi siis olla hyvä vaihtoehto luonnollisesta toimenpiteestä haaveilevalle, mutta takeita sen toimivuudesta ei ole olemassa. Riski jää asiakkaalle, joka saa pulittaa hoidosta pahimmillaan tuhansia euroja.

Tuoreimmat aiheesta

Rypyt