Tiesitkö tätä botoxista? "Tehokkain tunnettu hoito"

Toimittaja testasi Botoxin 6:25
KATSO MYÖS: MTV Uutisten viihdetoimittaja Iriz Silander testasi, miten botox toimii

Tiesitkö, että botuliinista, tuttavallisemmin botoxista, saa apua moniin vaivoihin, kuten krooniseen migreeniin tai arkea häiritsevään hikoiluun? 

Ulkonäkönsä muokkaaminen muullakin kuin meikillä on arkipäiväistynyt. Esimerkiksi pistoshoidot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana. Pistoshoidot eivät ole enää vaiettu asia, sillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vaikuttajat puhuvat niistä ja muista esteettisistä hoidoista avoimesti.

Myös siksi yhä nuoremmat tavoittelevat virheetöntä ulkonäköä ja ennaltaehkäisevät otsan ja ohimon seudun ryppyjen syntymistä botuliinilla – kansankielisesti botoxilla.

Sitä ei kuitenkaan parane yhdistää turpeisiin huuliin, sillä botuliinia ei käytetä huulien täyteaineena.

– Jos sitä pistetään huuliin, saa aikaan huulen halvauksen ja suupielen roikkumisen, neurologian erikoislääkäri Petteri Maunu sanoo MTV Uutisille.

Juttu jatkuu videon nalla..

Botuliinia käytetään enemmän vaivojen ja sairauksien hoitoon kuin esteettisiin korjauksiin

Botuliineja ei käytetä vain esteettisistä syistä. Toisille kyseessä on toistuva hoitomuoto arkielämää hankaloittavaan terveydelliseen vaivaan tai sairauteen.

– Suomessa botoxia käytetään ehdottomasti enemmän neurologiassa sairauksien hoitoon kuin kauneudenhoitoon.

Kyseessä ei kuitenkaan ole kerta-annoksena mikään loppuelämän sijoitus, sillä botuliinin vaikutus kestää keskimäärin noin 12 viikkoa eli kolme kuukautta. 

– Botuliinilla ei saada mitään pysyvää hyvää tai pysyvää pahaa aikaiseksi, koska hermopäätteet, joihin botoxilla vaikutetaan, korjaavat itsensä. 

– Eli jos tulee haittoja, nekin väistyvät ajan kanssa, Maunu sanoo. 

Mutta mihin kaikkeen botuliinia käytetään hoitona? Listasimme alle kaikkein yleisimmät vaivat ja sairaudet. 

1. Lihasjäykkyys (MS-tauti, CP-vamma, aivohalvaus)

Botox on tavan kansalaisten keskuudessa tunnetuin botuliini. Kaupan on muitakin valmisteita, Xeomin ja Dysport, joita käytetään muun muassa liikehäiriöiden hoidossa neurologisilla poliklinikoilla. 

Neurologian erikoislääkäri Petteri Maunu on käyttänyt botuliinia yli 20 vuotta hoitona muun muassa tahattomaan lihasjäykkyyteen eli spastisuuteen. 

Tällöin raaja menee jännittyneisyyteen virheasentoon. Esimerkkinä Maunu mainitsee jalan ontumisen ja toisen käden koukistumisen rintakehän päälle. Tällaisissa tapauksissa spastisuus vääntää kättä koukkuun. 

– Spastisuus on aivohalvauksen tai muun neurologisen sairauden, kuten MS-taudin, aikaansaama lihasjänteyden poikkeavaa jännittyneisyyttä, ja siihen liittyviä paikallisia ongelmia voidaan botuliinivalmisteilla hoitaa.

Botuliinia käytetään myös CP-lasten alaraajojen jäykkyyden hoitoon. 

Spastisuuden hoitoon ei yksin botuliinihoito riitä – se tulee Maunun mukaan yhdistää kuntoutukseen.

– Botoxin tarkoitus on jeesata kuntoutusta, eli mahdollistaa kuntoutuksen ohella pidempiaikaisia tuloksia, Maunu alleviivaa.

2. Liikehäiriöt 

Botuliinia käytetään kasvojen, pään ja kaulan alueen voimakkaiden lihasjännitysten laukaisuun. 

Maunun mukaan tyypillisin liikehäiriö, johon botoxia käytetään, on dystonia, joka tarkoittaa sitä, että tahdonalainen lihas tuottaa tahatonta, toistuvaa liikettä.  

– Se on neurologinen sairaus, ja tavanomaisin on niin sanottu servikaalinen dystonia, eli päätä liikuttavat lihakset vääntävät päätä väärään asentoon. 

Dystonian hoidossa botuliinia käytetään ensisijaisena hoitokeinona noin 3–6 kuukauden välein.

– Kun väärin toimiviin lihaksiin pistetään botuliinia, liikehäiriö lievenee tai poistuu kolmeksi kuukaudeksi palatakseen uudestaan.

– Botuliini on liikehäiriöissä tehokkain tunnettu hoito. 

3. Hikoilu

Tiesitkö, että botuliinia käytetään virallisena käyttöaiheena myös hikoilun estämiseksi? 

Tällöin kyseessä on arkista elämää haittaava vaiva: hikoilu on massiivista ja jatkuvaa. 

– Se ei ole mikään deodorantti, hikoilun pitää olla häiritsevää. 

– Jos on kyse miehestä, esimerkiksi pikkutakki menee vaihtoon useita kertoja vuodessa, kun hikoilu pilaa ne.

4. Virtsaamisvaivat

Botuliinia käytetään yliaktiivisen virtsarakon oireiden helpottamiseksi. Botuliinin tärkein vaikutusmekanismi on Maunun mukaan se, että botox salpaa niin sanotun asetyylikoliinin, eli keskus- ja ääreishermoston välittäjäaineen, vapautumisen liikehermopäätteessä.

– Se [botuliini] saa aikaan lihakseen ikään kuin pienen halvauksen, Maunu yksinkertaistaa. 

Esimerkiksi MS-tauti aiheuttaa joissakin tapauksissa hankalan virtsarakon toimintahäiriön. Näissä tapauksissa yliaktiivisen virtsarakon oireita voidaan lievittää botuliinilla. 

– Urologit voivat pistää tähystimen kautta tietyllä kaavalla botoxia virtsarakon seinämään, Maunu kuvailee.

5. Krooninen migreeni ja muu kivunlievitys

Botuliinia käytetään virallisena hoitomuotona ainoastaan kroonisen migreenin hoidossa. Botuliinihoito estää hermoimpulssien pääsyn niihin lihaksiin, joihin pistos on annettu.

Krooniseksi migreeniksi kutsutaan jatkuvasti toistuvaa pääkipua, jolloin pääkipupäiviä on kuukaudessa 15 tai enemmän useiden kuukausien ajan. 

– Tietyllä kaavalla pistetään pään ja kasvojen alueelle botoxia pieniä annoksia – sillä on tieteellinen näyttö kroonisen migreenin hoidossa. 

Botuliinia voidaan Maunun mukaan käyttää joissakin tapauksissa paikallisen hermovauriokivun hoitoon, vaikkakaan botuliini ei ole sen virallinen käyttökohde. Hermokivussa botox toimii siis epävirallisena hoitomuotona, mikä tarkoittaa sitä, että se ei ole Kela-korvauksen piirissä. 

– Eli julkisella terveydenhuollolla ei ole velvollisuutta järjestää tällaista hoitoa, koska se ei ole virallinen käyttöaihe, Maunu avaa asiaa. 

Edellä mainituissa tapauksissa potilaan tulee näyttää alue, jossa hermovauriokipua esiintyy. Kun alue katetaan pienillä pistosannoksilla botoxia, hermokipu lievenee. 

Näissä tapauksissa potilaan tulee näyttää tarkkaan kipeä alue. TYKS:n neurokeskuksen botuliinihoidoista vastaava neurologi Janne Nummelinin mukaan botuliinia voidaan käyttää epävirallisesti kivunlievityksenä kolmoishermosäryssä sekä postherpeettisessä neuralgiassa, eli vyöruusun jälkeisessä hermokivussa. 

– Tieteellinen näyttö näistä on puutteellista, ja hoitokokeilu on käytännössä viimeinen oljenkorsi, mikäli ensisijaiset hoitomuodot eivät ole riittävästi auttaneet, Nummelin huomauttaa. 

Muita epävirallisia käyttökohteita ovat Maunun listauksessa esimerkiksi TOS-oireyhtymä ja bruksismi.

TOS-oireyhtymässä rintakehän yläaukeamaan voi ahtauma, jota lievitetään pistämällä botoxia lihaksiin, jotka aiheuttavat ahtaumaa.

Bruksismi puolestaan tunnetaan arkikielessä hampaiden narskutteluna, joka joissakin tapauksissa aiheuttaa jopa kipua kasvojen alueelle. 

– Botoxia pistetään purentalihaksiin. Se on yleinen hoitomuoto, mutta ei botoxin virallinen käyttöaihe. 

Lue myös nämä botoxiin liittyvät artikkelit meiltä ja maailmalta:

Lue myös:

    Uusimmat