Uusi Qwo-pistoshoito lupaa hoitaa selluliitin. Amerikkalaiset asiantuntijat toppuuttelevat liikaa innostusta.
Selluliitin kanssa kamppaileminen on monelle naiselle tuttua siitä huolimatta, että selluliitti on luonnollista ja sitä löytyy lähes kaikilta. Selluliitin hävittäjiksi on vuosien varrella markkinoitu kaikkea laserista ja hieronnasta voiteisiin, vaikka oikeasti vain yhtä keinoa kannattaisi testata.
Amerikkalaiset asiantuntijat toppuuttelevatkin intoa uuden, Yhdysvalloissa käyttöön hyväksytyn selluliittipistoshoidon suhteen, kertoo Huffington Post.
Lue myös: Näin selluliitti katoaa bikinikuvista! Danae muistuttaa kuvapareillaan, miksi kaikkeen näkemäänsä ei kannata luottaa: "Se on suurin ero näissä kuvissa"
Vaikutus perustuu kollagenaasi-entsyymiin
Qwo-nimellä kulkevaa pistoshoitoa myydään reseptillä. Se on tarkoitettu selluliitin hoitoon pakaroissa. Pistoksia annekaan kolme, kukin 21 päivän välein. Hoidolla on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksyntä; käyttöön Qwo pääsi laajemmin keväällä 2021.
Hoidon vaikuttavuus perustuu kahteen kollagenaasi-entsyymiin, joita kerätään kollageenia hajottavista bakteereista.
– Iho on kiinnittynyt lihaksistoon kireillä, kuitumaisilla sidoksilla, ja näiden sidosten välissä on rasvaa. Ajan myötä iho voi löystyä tai ihminen kerätä kehoonsa lisää rasvaa, mikä aiheuttaa kuhmuroita alueella, koska sidokset eivät veny. Se aiheuttaa selluliitin, kertoo plastiikkakirurgi Kristen Rezak.
Kollagenaasi hajottaa edellä mainittuja sidoksia.
Qwo kertoo nettisivullaan, ettei tuotteen toimintamekanismia "ole täysin ymmärretty". Tuotesivuston mukaan pistos saattaa sekä vaikuttaa sidoksiin, jakaa rasvasoluja uudelleen ja stimuloida uuden kollageenin tuotantoa.
Katso myös: Toimittaja testasi Botoxin! Miten pistoshoito todellisuudessa vaikutti? Juttu jatkuu videon jälkeen.
6:25
Asiantuntijoilla epäilyksiä
Qwon sisältämiä ainesosia on käytetty aiemminkin lääkehoidoissa, ja ne ovat turvallisia.
Vaikka tuote siis läpäisi vaaditut testit, osa asiantuntijoista pitää sen aikaansaamia tuloksia vaatimattomina; Huffington Postin mukaan yhdessä testivaiheessa pistoksia saaneista potilaista 60 prosenttia oli huomannut suotuisia vaikutuksia. Tulos voisi siis olla parempikin.
Lisäksi kaikki testaajat olivat naisia, suurin osa heistä valkoihoisia. Lisätutkimuksissa laajemmalla testiryhmällä voisikin saada erilaista tietoa tuotteesta.
Hoitola mainosti hoidon tuloksia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Hoitola mainosti hoidon tuloksia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Voi aiheuttaa suuria mustelmia
Sivuvaikutuksina pistoshoito saattaa aiheuttaa mustelmia, kipua, punoitusta, turvotusta tai allergisen reaktion. Koska myös verisuonten seinämissä on kollageenia, aine voi aiheuttaa pienten verisuonten hajoamista. Se ei ole vaarallista, mutta mustelmat voivat olla huomattavia.
– Huono puoli on, että kun ihmisellä on paljon laajoja mustelmia, ne yleensä aina haalistuvat pois, mutta voi viedä viikoista kuukausiin, jotta iho näyttää taas iholta, Rezak sanoo.
Lue myös: Katen aidon rohkea bikinikuva sai seuraajat ihastumaan – vaatekoko 46 ei ole este itsevarmuudelle
"Alueita, joihin oli pistetty, ympäröivät valtavat mustat ja siniset alueet..."
Hoitoa kokeillut toimittaja Robin Levine Shobin kertoi kärsineensä hoidon jälkeen paitsi arkuudesta pakaroissaan, myös valtavista mustelmista.
– Seuraavana päivänä [hoidon jälkeen] mustat ja siniset alueet iholla alkoivat ilmestyä. Takapuoleni oli melko arka. Sitten siitä tuli todella arka. Mustelmat vain pahenivat, hän kirjoittaa Charlotte's book -sivustolla.
– Alueita, joihin oli pistetty, ympäröivät valtavat mustat ja siniset alueet. Mutta, rehellisuuden nimissä, ei se ollut mitään, mistä en selviäisi.
Katso myös: Ottaisitko sinä botoxia? Kysyimme, mitä mieltä helsinkiläiset ovat pistoshoidoista, ja otetaanko niitä heidän lähipiirissään. Juttu jatkuu videon alla.
2:32
"Emme tiedä, mitä pitkäaikaisia seurauksia on sillä, että kollageenia pilkotaan"
Koska Qwo on melko tuore keksintö, tutkimuksia sen pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä olemassa.
– Emme tiedä, millaisia sen pitkän aikavälin vaikutukset ovat. Tämä saa minut epäröimään eniten [tuotteen käyttöä], kertoo bostonilaisen naistensairaalan ja dermatologiseen kirurgiaan erikoistuneen keskuksen johtaja Abigail Waldman.
– Koska tuote ei ole ollut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymä pitkään, emme tiedä, mitä pitkäaikaisia seurauksia on sillä, että kollageenia pilkotaan kudoksia yhdistävissä solukoissa.
Lue myös: Samin pakarat paljastavat narubikinit aiheuttivat välikohtauksen yleisellä rannalla – poliisit paikalle: "Miten tuo muka ei olisi sopimatonta?"
Myös pistäminen on tarkkaa tiedettä
Lisäksi pistoshoitojen tekeminen vaatii aina ammattitaitoa, jotta vaikuttava aine päätyy kehossa oikeaan paikkaan.
– Valitettavasti akateemisessa maailmassa törmään usein komplikaatioihin, joita tällaisista hoidoista aiheutuu, kuten epämuodostumiin ja rasvanekroosiin, ja näitä on vaikeaa hoitaa. Tällaisten hoitojen tulosta ei aina voi ennustaa, Rezak sanoo.
Näkyvien tulosten saaminen kestää Qwon nettisivun mukaan kymmenen viikkoa. Lisäksi yksi hoitokerta maksaa useampia satasia, joten hoidolle tulee kokonaisuudessaan hintaa tuhansia dollareita.
Katso myös: Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit:
3:45
Lue myös: Fitness-vaikuttajan peppukuvat osoittavat vuosien varrella tapahtuneen muutoksen – näin takapuoli pyöristyi treenillä
Lue myös: Kovakuntoinen Emily sai tympeän viestin selluliitin takia – iski napakasti takaisin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Huffpost.com, Realself.com, Charlottesbook.com, Qwo.com/faqs, Youtube/Sachin M. Shridharani, MD, FACS - LUXURGERY©, Accessdata.fda.gov