Kokeilussa tänään myyntiin tuleva uutuus-Lumia: Halpa hinta ei näy ulospäin

Julkaistu 10.03.2016 11:14
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Lumia 650 on saapunut tänään myyntiin Suomessa. Kyseessä on Microsoftin uusin Windows 10 -älypuhelin, joka sijoittuu edulliseen hintaluokkaan. Suositushinnaltaan 229 euron arvoinen puhelin kilpailee samassa sarjassa vanhemman sukupolven Honor 6:n kanssa. Kilpailu tässä hintaluokassa ei ole yhtä kovaa kuin huippupuhelimissa ja Lumia 650:llä onkin hyvät mahdollisuudet valloittaa lisää ostajia puolelleen. Mikä parasta, uutuus-Lumia tarjoaa varsin hyvät ominaisuudet ja tyylikkään ulkokuoren.

Alle 250 euron puhelimissa ei ole totuttu metalliseen rakenteeseen. Lumia 650:ssä metallia on käytetty puhelimen reunoissa. Reuna on tumman metallinen mustan värivaihtoehdon kanssa ja jos valitsee valkoisen värin, metallireunus on vaaleampi.

Lumia 650 on ulkoisesti hintaansa arvokkaamman näköinen puhelin. Jopa muovinen takakuori tuntuu kädessä yllättävän laadukkalta. Takakuoren voi irrottaa ja sen tilalle voi asentaa esimerkiksi Mozon erityisesti Lumia 650:lle valmistaman läpällisen suojakuoren. Suojakuori on ostettava erikseen.

Lumia 650:n ulkoinen viimeistely ansaitsee kunniamaininnan. Puhelin on suunniteltu Suomessa ja tuotteesta huokuu paneutuminen pieniinkin yksityiskohtiin. Tässä mielessä rahalle saa hyvän vastineen.

Entä tekniset ominaisuudet?

Lumia 650:n tekniset ominaisuudet eivät ole hintaluokassaan mullistavia, mutta tarjoavat hyvän vastineen kilpailijoiden puhelimille.

Lumia näytöltä voi tarkistaa kellonajan ilman näyttölukituksen avaamista. Samanlainen vilkaisunäyttö esiteltiin vastikään Suomessa myyntiin tulleessa Samsungin Galaxy S7 -huippupuhelimessa. Vilkaisunäyttö helpottaa puhelimen käyttöä ja vähentää akun kulutusta, kun näyttöä ei tarvitse avata jatkuvasti.

Lumia 650:ssä on 5-tuumainen kosketusnäyttö. Sen tarkkuus on teräväpiirtotasoa, mutta ei kuitenkaan full hd -luokkaa. Näyttö on kuitenkin kiitettävän kirkas amoled-tekniikan ansiosta. Amoled-näyttöjä tapaa harvoin alle 250 euron hintaluokassa, joten tästäkin pisteet Microsoftille.

Kamerassa ei vau-efektiä

Testikäytössä Lumia 650:n kameran kenno ei anna kovin valovoimaista kuvaa. Kuvat saattavat jäädä aavistuksen hieman tummiksi normaalissa huonevalaistuksessa. Runsaassa valaistuksessa kuvanlaatu on hyvä. Automaattitarkennus toimii riittävän nopeasti, mutta huippupuhelimiin sitä ei voi verrata.

Lumia 650:llä otettu testikuva.

Lumia-puhelimet tarjoavat perinteisesti laajat kuvausasetukset. Asetusvalikosta löytyvät muun muassa valkotasapainon, ISO-arvon, valotusajan ja kirkkauden säätimet. Kamera sopiikin peruskäyttäjän lisäksi hieman ammttimaisempaan kuvaamiseen.

Lumia 650:n takakamerassa on kahdeksan megapikselin kenno. Etukamerassa on kiitettävät viisi megapikseliä ja laajakulmalinssi, mikä helpottaa kaverien mahduttamista samaan selfieen.

Uutuus-Lumian suorituskykyä rajoittaa hieman yhden gigatavun keskusmuisti, joka tosin on tyypillinen määrä tämän hintaluokan älypuhelimille. Sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua, joka loppuu nopeasti kesken tehokäyttäjän käsissä. Onneksi lisää tilaa saa ujuttamalla laitteeseen microSD-muistikortin, joka tukee enintään 200 gigan tallennusta. Muistikorttipaikka löytyy irrotettavan akun alta.

Ja sitten ne miinukset

Lumia 650 on suunnattu yrityskäyttäjille, mutta se on erinomainen vaihtoehto myös edullista älypuhelinta etsivälle peruskäyttäjälle.

Lumia 650:n haasteet ovat samat kuin kaikissa muissakin Windows-puhelimissa: sovelluksia on edelleen rajatusti eikä kaikkia suosikkisovelluksia löydy Windows 10 -käyttöjärjestelmälle. Tämä on todella harmittavaa, sillä Lumia tarjoaa edelleen aidosti erilaisen vaihtoehdon Androidille ja iOS-laitteille.

Puutteena Lumia 650:n kohdalla voi pitää Continuum-toiminnallisuuden puuttumista. Continuum mahdollistaa puhelimen kytkemisen isompaan näyttöön, näppäimistöön ja hiireen. Tämän jälkeen puhelinta voi käyttää tietokoneena, jolloin työpöytänäytön näkymä muuttuu perinteiseksi Windows 10 -näkymäksi. Puhelimen sovellukset ovat käytössä sellaisinaan, koska ne tukevat koko Windows 10 -ekosysteemiä.

Continuumista luulisi olevan hyötyä ennen kaikkea yrityskäytössä. Syynä toiminnon poisjättämiseen voi olla Lumia 650:n riittämätön prosessoriteho.

Pieni miinus on myös se, että Microsoft ei käytä laitteessa uutta Type-C -usb-liitäntää, joka mahdollistaa muun muassa nopeamman latauksen. Kyseinen liitäntä on Lumia 950 -huippumallissa.

Lumia 650:n akku herättää kysymyksiä. Akun koko on ainoastaan 2000 milliampeerituntia. Pieni erikoisuus on se, että Lumia 650:n myyntipakkauksessa ei tule mukana omia kuulokkeita. Tämä tosin harmittaa entistä harvempaa, koska käyttäjillä on usein omat suosikkikuulokkeensa.

Tuoreimmat aiheesta

Digi