Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) nappasi äänestyskopissa valokuvan äänestyslipukkeestaan ja julkaisi sen Facebookissa. Äänestyslippuun oli kirjoitettu numero 114 (Tuomo Puumala).
Tapaus on herättänyt kuohuntaa sosiaalisessa mediassa, sillä selfien ottaminen tai täytetyn äänestyslipun kuvaaminen eivät kuulu äänestyskäytäntöihin.
Tapauksesta uutisoi Keskipohjanmaa.
Teko herätti kysymyksiä, sillä kuvan ottaminen äänestyslapusta on vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan varsin epäasiallista.
– Omassa somessaan voi ihan hyvin julistaa sananvapauden hengessä, ketä on äänestänyt, mutta todistusyrityksen eli kuvan julkaiseminen ehdokasnumeron kera ei ole asiallista. Toisaalta voi todeta, että kuvan todistusvoima on heikko, koska voit aina pyytää vaalivirkailijalta uuden lipun sanomalla vaikka, että merkintä meni suttuiseksi, Jääskeläinen sanoi MTV Uutisille viikonloppuna julkaistussa jutussa.
Lue myös: Vaalikäyttäytymisen ABC: Saako äänestyskopissa ottaa selfien, voiko ehdokasnumeron kirjoittaa kirjaimin ja pääseekö lapsi mukaan koppiin?
Ei tiennyt valokuvaamisen olevan kiellettyä
MTV Uutisten tavoittama Herlevi ei omien sanojensa mukaan ollut tietoinen, ettei vaalikopissa kuvaaminen ole sallittua. Hän ei näe teossaan tapahtuneen mitään väärää.
– Minulla on laaja kaveriporukka ja olen nähnyt vaalien yhteydessä vastaavia tapauksia noin 50–100 kpl. Kerron Facebookissa aika suoraan asioita. En riko tässä omasta mielestäni vaalisalaisuutta.
Herlevi ei kadu tekoa, mutta jälkeenpäin ajateltuna toimisi kuitenkin toisin.
– Jos olisin tiennyt, että tällainen häly nousee, en olisi kyseistä kuvaa jakanut.
Valokuvaamista vaikea estää
Vaalijohtaja Jääskeläisen mukaan valokuvan ottamista on kuitenkin vaikea estää, sillä äänestyskoppiin ei ole asiaa muilla kuin yhdellä äänestäjällä kerrallaan.
– Sitä ei voi vahtia, koska vaalitoimitsijatkaan eivät voi tulla äänestyskoppiin katsomaan, mitä siellä puuhataan. Toivoisin, että tämä ilmiö ei yleisty, koska se ei kuulu vaalikulttuuriin ollenkaan.