MTV Uutiset selvitti äänestykseen liittyviä pikkukysymyksiä, joita sinäkin olet ehkä salaa miettinyt.
Vastaukset perustuvat oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen ja Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteerin Veera Reunan MTV:lle antamiin haastatteluihin.
Miksi vaaliuurnassa on kaksi aukkoa?
Jääskeläinen: Uurnan kaksi aukkoa juontaa juurensa vuoteen 1907, jolloin äänestysliput olivat suuria paperisia lakanoita. Uurna täyttyi nopeasti ja kahden kolon ansiosta liput mahtuivat paremmin uurnaan ja levisivät tasaisemmin pohjalle.
Nykymuotoiset pienemmät äänestysliput otettiin käyttöön 1950-luvulla, mutta uurnat ovat pysyneet samanlaisina näihin päiviin.
Miksi äänestyspaikalla pidetään edelleen tukkimiehen kirjanpitoa äänestäjistä perinteisesti kynää käyttäen?
Reuna: Tukkimiehen kirjanpitoa ei ole pakko pitää, mutta ohjeistuksen mukaan näin saadaan mahdollisimman nopeasti tietoon alustava äänestäjämäärä. Käytännössä kirjanpitoa tehdään tiedotusvälineitä varten, jotta tieto saadaan nopeasti eetteriin.
Luvut kyllä tarkistetaan uudelleen alustavan ääntenlaskennan yhteydessä, eli tukkimiehen kirjanpito on summittainen laskenta.
Lue myös: Olisivatko Stubb ja Haavisto valmiit pudottamaan presidentin palkkiota Sauli Niinistön tapaan? – näin ehdokkaat vastasivat
Saako sylivauvan ottaa äänestyskoppiin?
Reuna: Asiasta päättävät vaalitoimitsijat ennakkoäänestyspaikalla ja vaalipäivänä vaalilautakunta. Paikalla tehdään päätökset tällaisista yksittäistapauksista. Suoraa säännöstä lapsen ikärajasta ei ole. Ideana toki on, että vaalisalaisuus ei rikkoudu äänestystilassa.
Saako lemmikkieläin tulla mukaan äänestyskoppiin?
Reuna: Suositus on, että lemmikit odottavat ulkona, jotta allergiset ihmiset voivat äänestää. Tämä ei tokikaan koske opas- eikä avustajakoiria.
Kuinka äänestyspaikalla on otettu huomioon esimerkiksi pyörätuolia käyttävät ja lyhytkasvuiset?
Reuna: Jokaisella äänestyspaikalla Helsingissä on esteetön äänestyskoppi, joka on nimenomaan pyörätuoleja ja muuta tällaista varten.
Lue myös: Lyhytkasvuinen Vilma-Lotta Lehtokari joutui äänestämään kaikkien edessä – vaalisalaisuus ei täyty kaikilla äänestyspaikoilla
Entä jos äänestäjä tarvitsee henkilökohtaista avustajaa, miten äänestys silloin tapahtuu äänestyspaikalla?
Reuna: Äänestäjä halutessaan käyttää merkinnän tekemiseen avustajaa. Hän saa itse valita avustajan, joka voi olla esimerkiksi henkilökohtainen avustaja.
Siamilaisia kaksosia syntyy myös Suomessa, eikä heitä välttämättä ole eroteltu esimerkiksi yhteisten sisäelinten vuoksi. Miten äänestys aikuisten siamilaisten kaksosten osalta käytännössä järjestettäisiin?
Reuna: En tiedä miten äänestäminen tapahtuisi. Lautakunta ja vaalitoimitsija päättäisi asiasta. Heillä varmaankin olisi kokemusta siitä, miten esimerkiksi pankeissa ja muissa vastaavissa toimitaan näissä tilanteissa.
Lue myös: Stubb ja Haavisto eri mieltä ydinaseista Suomen maaperällä – näin presidenttiehdokkaat linjaavat
Katso ylhäältä videolta, minkälaisia äänestyslippuja on jouduttu hylkäämään presidentinvaalissa!
Uutista korjattu 3.2. kello 13.11: Jutussa kirjoitettiin aiemmin pyörätuolipotilaista. Muotoilu ei ole korrekti, korvattu ilmaisulla pyörätuolia käyttävät.
Presidentinvaalit: Kaksintaistelu
Kumpi vakuuttaa äänestäjät? Kummasta seuraava tasavallan presidentti?
Keskiviikkona 7. helmikuuta Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kohtaavat suorassa lähetyksessä MTV:n Vallilan studiossa. Ohjelman juontajana Jan Andersson.
Katso ohjelma MTV3-kanavalta keskiviikkona kello 20 tai MTV Katsomosta.