Koko miehistö kuoli, kun Challenger räjähti maailman silmien edessä – nyt sukeltajat löysivät sattumalta palan sukkulaa meren pohjasta

Dokumenttiryhmän sukeltajat etsivät hiljattain toisen maailmansodan lentokonetta Floridan rannikolta. Sen sijaan he löysivät palan Challenger-sukkulaa, joka laukaistiin tuhoisin seurauksin vuonna 1986. 

Laukaisupäivän oli tarkoitus jäädä historiaan päivänä, kun siviilihenkilö matkustaa ensimmäistä kertaa avaruuteen.

Vain 73 sekuntia lähtönsä jälkeen Challenger räjähti ilmassa miljoonien ihmisten katsellessa. 

Pieni pala historiaa

Artikkelin alussa olevalta videolta voi nähdä dokumentaristien reaktion, kun he törmäsivät yli kuuden metrin palaan Challenger-sukkulaa sattumalta. Sukkulan pala oli osaksi hiekan peitossa.

– Se on varmasti ilma-alus. Luulen, että meidän pitää puhua Nasalle, toinen sukeltajista sanoo radiopuhelimen välityksellä.

Video on kuvattu toukokuussa.

Tapahtuma oli ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun osia Challenger-sukkulasta löytyi.

Nasa pohtii tällä hetkellä nostetaanko sukkulanpalaa ylös merestä. Järjestö haluaa kunnioittaa turmassa menehtyneitä siviiliä,  astronautteja ja heidän läheisiään.

Challengerin tarina

Viime vuonna tuli kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun avaruussukkula Challenger räjähti lähdön aikana suorassa tv-lähetyksessä. 

Seitsemän henkeä vaatinut onnettomuus muutti Yhdysvaltojen avaruuslentojen ja Nasan suuntaa vuosiksi eteenpäin.

Luokanopettaja Christa McAuliffe oli valittu mukaan matkalle ensimmäisenä siviilinä historiassa, ja koko maailma katsoi raketin lähtöä kohti avaruutta Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.

Syynä tekniset ongelmat ja inhimilliset virheet

Räjähdys johtui apumoottorien tiivisteiden pettämisestä, mikä laukaisi räjähdyksen tuhansia asteita kuumien kaasujen purkautuessa.

Onnettomuus paljasti sukkulan teknisten virheiden lisäksi heikkoudet myös Nasan johdossa.

Insinöörit olivat aiemmin varoittaneet, että tiivisteet eivät kestäisi liian kylmiä olosuhteita. Aamu oli kylmin miesmuistiin Floridassa, mutta Nasalla oli kiire laukaista sukkula, jonka lähtöä oli jo lykätty useasti. 

Kyse oli suuresta pr-tempauksesta ja avaruushallinon johdon ylpeydestä.

Myöhemmin onnettomuustutkinnassa kävi ilmi, ettei johdolla ollut käsitystä siitä, kuinka vakava ongelma kylmä sää todellisuudessa oli.

NASA pysäytti avaruusohjelman turman jälkeen ja arvioi uudelleen jokaisen pienenkin osan sukkuloista ja niiden moottoreista.

Kesti lähes kolme vuotta, ennen kuin sukkulalentoja jälleen jatkettiin vuonna 1988.

McAuliffen lisäksi turmassa menehtyivät astronautit Ellison Onizuka, Ronald McNair, Judith Resnik, Dick Scobee, Gregory Jarvis ja Michael J. Smith.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten sukeltajat reagoivat historialliseen löytöön.

Lue myös:

    Uusimmat