Tänään tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun avaruussukkula Challenger räjähti lähdön aikana suorassa tv-lähetyksessä. Seitsemän henkeä vaatinut onnettomuus muutti Yhdysvaltojen avaruuslentojen ja NASAn suuntaa vuosiksi eteenpäin.
Tammikuun 28. päivän oli tarkoitus jäädä historiaan päivänä, kun siviilihenkilö matkustaa ensimmäistä kertaa avaruuteen.
Luokanopettaja Christa McAuliffe oli valittu mukaan matkalle, ja koko maailma katsoi raketin lähtöä kohti avaruutta Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.
Päivä jäikin historiaan paljon surullisempana kuin NASA oli ajatellut.
Vain 73 sekuntia lähtönsä jälkeen Challenger räjähti ilmassa miljoonien ihmisten katsellessa. Myös kuuden astronautin sekä McAuliffen lapset ja muut perheenjäsenet seurasivat tapahtumia suorana.
Syynä tekniset ongelmat ja inhimilliset virheet
Räjähdys johtui apumoottorien tiivisteiden pettämisestä, mikä laukaisi räjähdyksen tuhansia asteita kuumien kaasujen purkautuessa.
Onnettomuus paljasti sukkulan teknisten virheiden lisäksi heikkoudet myös NASAn johdossa.
Insinöörit olivat aiemmin varoittaneet, että tiivisteet eivät kestäisi liian kylmiä olosuhteita. Aamu oli kylmin miesmuistiin Floridassa, mutta NASAlla oli kiire laukaista sukkula, jonka lähtöä oli jo lykätty useasti. Kyse oli suuresta pr-tempauksesta ja avaruushallinon johdon ylpeydestä.
Myöhemmin onnettomuustutkinnassa kävi ilmi, ettei johdolla ollut käsitystä siitä, kuinka vakava ongelma kylmä sää todellisuudessa olisi.
NASA pysäytti avaruusohjelman turman jälkeen ja arvioi uudelleen jokaisen pienenkin osan sukkuloista ja niiden moottoreista.
Prosessi kesti lähes kolme vuotta, ennen kuin sukkulalentoja jälleen jatkettiin vuonna 1988.
McAuliffen lisäksi turmassa menehtyivät astronautit Ellison Onizuka, Ronald McNair, Judith Resnik, Dick Scobee, Gregory Jarvis ja Michael J. Smith.
Katso artikkelin alussa olevalta videolta hetket, jotka jäivät miljoonien ihmisten mieliin 35 vuotta sitten.
Katso myös: Näin MTV uutisoi Challengerin onnettomuudesta vuonna 1986
1:40