Kylmän sodan jaloissa 1960-luvun alussa avaruustekniikan saralla kilpailtiin kovaa. Yhdysvaltain silloisella presidentillä John F. Kennedyllä oli kiire saada oman maansa astronauttien jalanjäljet kuuhun ennen Neuvostoliittoa, joka oli jo tehnyt ensimmäisen miehitetyn avaruuslentonsa.
Menestykseen päättynyt kuuprojekti ei säästynyt takaiskuilta, joista Apollo 1:n kohtalo oli kaikkein traagisin.
Kuuhun pääsyä yritettiin monta vuotta ja koelennot veivät yhteensä kahdeksan astronautin hengen.
Apollo 11 -projektin saavutukset jättivät varjoonsa liudan Nasan historiassa tapahtuneita kömmähdyksiä ja unholaan painuneita sankaritarinoita.
MTV Uutiset kertoo vuoden 1967 Apollo 1 -projektin karmivasta päätöksestä. Projekti sai nimensä vasta tuhoisan päätöksen jälkeen.
Viallinen viestintäjärjestelmä vei huomion
Rakettia riivasivat kaikenlaiset viat. Ensin vastassa olivat happijärjestelmän ongelmat. Kun niistä päästiin yli, takkusivat viestintäyhteydet ja veivät lopulta avaruuskeskuksen insinöörien huomion kohtalokkain seurauksin.
Kun tarkoitus oli testata kantoraketin sähköjärjestelmää ja insinöörit kamppailivat viestintäyhteyksien korjaamisen parissa, raketin ohjausmoduulin sähköjärjestelmässä tapahtui oikosulku.
Katastrofaalinen palo kärvensi astronautit hengiltä
Tulipalo sai alkunsa aluksen huonosti kokoon kyhätyistä sähköjohdoista. Niiden tiivisteet ja eristeet olivat riittämättömiä. Sähköjärjestelmän vian seurauksena syntynyt kipinä sytytti äkkiä palamaan aluksen ohjausmoduulin seinillä olleet tarranauhat ja astronauttien nailoniset puvut.
Palo levisi räjähdysmäisen nopeasti. Kolme astronauttia, Virgil Grissom, Edward White ja Roger Chaffee kuolivat häkämyrkytykseen käytännössä alle minuutissa palon alkamisesta.
Komentomoduuli oli määräysten mukaan täytetty puhtaalla hapella, mutta sillä oli myös ikävät seuraukset tulipalossa. Kantoraketin ohjauskapselissa ollut puhdas happi ruokki tulipaloa entisestään.
Astronautit eivät päässeet pois liekkien keskeltä
Avaruuspuvut näyttävät maallikon silmään vähintäänkin klaustrofobiaa ruokkivalta. Onnettomuuden puistattavuutta lietsoo myös se, että astronautit katselivat ahtaan kapselinsa palamista kykenemättä tekemään yhtään mitään.
Perusteellisissa turman tutkimuksissa havaittiin peräti 1400 suunnitteluvirhettä Apollo 1 -projektissa. Yksi pahimmista oli se, että luukkua ei voitu avata sisäpuolelta, jos paine ohjaamossa nousi.
Sankka savu haittasi pelastustyötä
Katastrofaalinen tulipalo johti karmeaan lopputulokseen: pelastajat kaivoivat mustaksi kärventyneestä kapselista kolmen astronautin ruumiit palaneen lihan hajun leijaillessa heidän ympärillään.
Sankka savu haittasi pelastustyötä niin paljon, ettei sitä voinut tehdä pidempään kuin muutaman sekunnin kerrallaan. Pelastajat eivät kyenneet erottamaan edes omaa kättään sankan mustan savun keskellä.
Palo levisi nopeasti Apollo 1:n ohjauskapselissa, eivätkä astronautit saaneet auki sen luukkua. Kuva: AOP
Tulipalo keskeytti Apollo -ohjelman vuodeksi ja kuu päästiin valloittamaan vasta kaksi vuotta myöhemmin.
Lähteet: Tieteen Kuvalehti, Nasa