Euroopan kansanpuolue EPP jäädyttää unkarilaisen Fideszin jäsenyyden, koska puolue ei noudata eurooppalaisia arvoja.
Jäsenyyden jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että puolue ei voi asettaa ehdokkaita tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se jää kuitenkin muodollisesti EPP:n jäsenpuolueeksi ja voi käyttää sen tunnuksia.
Se, istuisivatko Fideszin kymmenkunta meppiä EPP:n riveissä Euroopan parlamentissa, ratkaistaisiin ryhmän kesken.
Euroopan kansanpuolueen puoluevaltuusto päätti jäädyttämisestä tänään Brysselissä äänin 190 puolesta ja kolme vastaan. Fidesz on ollut vaikea pala konservatiivipuolueelle, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä.
Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban oli paikalla kokouksessa. Puolue uhkasi aiemmin päivällä, että se jättää EPP:n, jos sen jäsenyys jäädytetään.
EPP aikoo perustaa arviointikomitean, jota johtaa Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Herman Van Rompuy. Unkarilaispuolue on suhtautunut myönteisesti komitean perustamiseen.
Vaakalaudalla puolueen yhtenäisyys?
Kokoomus on pohjoismaisten puolueiden kanssa toivonut Fideszin erottamista, koska keskustelu ei sen mukaan enää riitä.
Nyt hyväksytyssä päätöksessä puolue edellyttää, että Fidesz lopettaa valekampanjan, joka on suunnattu komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria vastaan.
Unkarin pitää EPP:n mukaan noudattaa ilmaisunvapautta ja akateemista vapautta ja varmistaa Keski-Euroopan yliopiston mahdollisuus jatkaa toimintaansa. Perustettava Van Rompuyn komitea valvoo periaatteiden noudattamista.
Euroopan keskustaoikeisto ei ole yhtenäinen suhtautumisessaan itsevaltaiseen suuntaan menneeseen Unkariin. Muun muassa Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa vetosi päivällä puolueeseen, ettei Fideszin jatkosta äänestettäisi puoluevaltuuston kokouksessa. Riskinä hänen mukaan olisi, että puolue jakautuu juuri ennen vaaleja.
Suhtautuminen Unkariin näytteli roolia myös kärkiehdokaskisassa, jonka Alexander Stubb hävisi saksalaiselle Manfred Weberille. Stubb profiloi itseään oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen kaitsijana.
Kokoomuksen mielestä päätös oli liian lepsu
Kokouksessa kokoomusta edustaneen Aura Sallan mukaan keskustelu oli hyvin eripuraista.
– Meillä on siellä selvästi kaksi leiriä. Me kuulumme Pohjoismaiden leiriin, Salla kertoi kokouksen tauolla.
Kokoomus ei ollut hänen mukaansa tyytyväinen pöydällä olleeseen kompromissiin, koska se olisi toivonut puolueen erottamista perusarvojen ja liberaalin demokratian periaatteiden rikkomisen takia.
– Meidän olisi pitänyt saada selkeät mittarit siitä, miten arvojen toteutumista mitataan.
– Sieltä puuttuu vahva lausunto arvojen puolesta. Me emme voi puolueena olla siihen tyytyväisiä, mutta hyväksymme demokraattien päätöksen.