Mia Laiho ehdottaa, että sosiaaliturvaan liittyvät asiat hoidettaisiin yhdessä valiokunnassa ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät asiat toisessa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) esittää valiokunnan jakamista kahteen ratkaisuna pahasti ruuhkautuneen valiokunnan ongelmiin.
Hänen ajatuksensa on, että sosiaaliturvaan liittyvät asiat hoidettaisiin yhdessä valiokunnassa ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät asiat toisessa – vastaavalla tavalla kuin ne on ministeriössä jaettu ministerien kesken. Sosiaali- ja terveysministeriössä on sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.).
– Tällä hetkellä valiokunnassa ei tahdota pysyä eduskunnan työtahdissa ja myös työhyvinvoinnin kanssa on ongelmia, Laiho perusteli STT:lle eduskunnassa.
Laiho puhui ehdotuksestaan keskiviikkona ensin Ylen Politiikkaradiossa.
Päätöksiä tarvittaisiin jo keväällä
Sosiaali- ja terveysvaliokunta on ollut toistuvasti otsikoissa ruuhkautumisen ja ilmapiiriongelmien vuoksi. Tällä viikolla valiokunta esimerkiksi joutui pitämään maanantaina 17-tuntisen maratonkokouksen, joka venyi kello yhteen asti yöllä. Mietinnöt viimeisistä budjettilaeista valmistuivat noin viikon myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.
Lue myös: Näin SDP:n Tuppurainen kommentoi Krista Kiurun saamaa kritiikkiä
Laiho kuvaili ehdotustaan yhdeksi ratkaisuksi, jolla valiokunnan työskentelyedellytyksiä voisi parantaa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajien pitää hänen mukaansa yhdessä arvioida, miten ratkaisu voisi toimia tai mitä sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyvylle ylipäätään voisi nyt tehdä.
– Varmasti ratkaisuja, päätöksiä ja linjauksia tarvitaan jo keväästä, mutta suurin työpaine on syksyisin, kun budjettilait tulevat eduskuntaan. Asia pitää kuitenkin ratkaista jo aiemmin, Laiho sanoi.
Vasemmistoliiton Pekonen: Ei käy
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sote-valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen ei lämpene Laihon ehdotukselle.
– Ei käy. Tähänkin asti nykyiset valiokunnat ovat pystyneet tekemään työnsä, Pekonen kommentoi STT:lle viestitse.
Pekosen mukaan valiokuntien määrän lisääminen ei ole yksinkertaista, sillä pienissä eduskuntaryhmissä työmäärän jakaminen edustajien kesken on jo nyt haastavaa.
– En voi olla miettimättä, kuinka paljon heikennyksiä Orpon hallitus aikoo vielä tuoda sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaan, jos vieläkin työmäärää aiotaan kasvattaa. Nyt jo olemme käsitelleet ennätysmäärän heikennyksiä valiokunnassa, Pekonen lisäsi.
Tuppurainen: Ennenaikaista lyödä lukkoon
SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Tytti Tuppurainen ei puolestaan ota vahvaa kantaa ehdotukseen. Hänestä asiaa pitää tutkia.
– Sitä on vielä ennenaikaista lyödä lukkoon. On selvää, että valiokunnan työskentelytapoja tulee tarkastella, Tuppurainen sanoi toimittajille eduskunnassa.
Lue myös: Kokoomusedustaja pahoittelee huonoa käytöstään sote-valiokunnassa – Kiuru sanoo puuttuneensa "sivupenkiltä huuteluun"
Tuppurainen toivoi esimerkiksi eduskunnan puhemiehistöltä näkemyksiä siitä, millä tavalla valiokunnan työtaakkaa ja toimintatapoja voitaisiin helpottaa ja kehittää.
Sote-valiokunnan jäsenistä perussuomalaisten Pia Sillanpää sanoi STT:lle eduskunnassa pitävänsä asiaa pohtimisen arvoisena. RKP:n Henrik Wickström puolestaan sanoi, että parempi ratkaisu olisi muuttaa valiokunta kokopäivävaliokunnaksi.
– En näe järkeä, että näitä kahta lähdettäisiin tässä kohtaa erottamaan, Wickström sanoi.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ei myöskään näe tarvetta muuttaa eduskunnan valiokuntarakennetta, jotta sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtaakka kevenisi. Halla-aho sanoo Demokraatille, että hänen mielestään ongelma näyttää olevan siinä, miten valiokuntaa johdetaan.