Puhemiehen läsnäolo valiokunnan kokouksessa tällä tavoin on erittäin poikkeuksellista.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) istui tänään poikkeuksellisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa "kuunteluoppilaana". Hän kertoi asiasta STT:lle eduskunnassa.
– Käytän puhemiehelle kuuluvaa absoluuttista läsnäolo-oikeutta minkä tahansa valiokunnan kokouksissa, Halla-aho sanoi.
Halla-aho katsoo, että koska läsnäolo-oikeus on absoluuttinen, sitä ei tarvitse perustella. On erittäin poikkeuksellista, että puhemies käyttää oikeuttaan ja istuu valiokunnan kokouksessa.
– Puhemies viime kädessä tietysti vastaa siitä, että valiokuntien työskentely sujuu eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti. Ensisijainen vastuu on toki valiokunnan puheenjohtajalla. Katson tässä kohdassa tarpeelliseksi, että puhemiehistö on kuunteluoppilaana valiokunnassa, hän sanoi.
Halla-aho istui valiokunnassa alkuiltapäivästä noin kahden tunnin ajan ennen täysistunnon alkamista. Halla-ahon jälkeen paikalle tuli iltapäivällä varapuhemies Paula Risikko (kok.).
Puhemiehen osallistuminen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen on poikkeuksellista.
– No ei tämä aivan tavallista ole, enkä käytä tällaiseen aikaa, sanotaan huvin vuoksi enkä urheilun kannalta, Halla-aho itse sanoi.
– Vaan kyllä siihen aina syy on, mutta kuten sanottua, ei niitä nyt ole tarpeen tässä puida julkisesti.
Kiuru: Valiokuntaan haluttaisiin varmaan norppakamera
Krista Kiurun (sd.) puheenjohtaman sote-valiokunnan pitäisi saada nopeasti valmiiksi mietinnöt kahdesta budjettilaista, jotka koskevat vammaispalveluita ja sairaalaverkkoa.
Kiuru itse kommentoi Halla-ahon läsnäoloa toteamalla, että puhemies varmaan halusi yleisestä kiinnostuksesta tulla katsomaan valiokunnan tekemistä.
– Varmaan kaikki suomalaiset haluaisivat jo jonkun norppakameran sinne valiokunnan huoneeseen. En itsekään pitäisi sitä pahana, koska silloin ainakin tiedetään, mitä täällä todella tapahtuu, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.
Eduskunnan apulaispääsihteerin Timo Tuovisen mukaan on suhteellisen harvinaista, että puhemies tai varapuhemies on läsnä jonkin valiokunnan kokouksessa.
– Muistelen, että jotkut varapuhemiehet lähinnä ovat käyneet suuren valiokunnan kokouksissa, Tuovinen sanoi.
Eduskunnan työjärjestyksessä on säädetty, että puhemiehellä ja varapuhemiehillä on läsnäolo-oikeus valiokuntien kokouksissa. Poikkeuksena on tiedusteluvalvontavaliokunta, jossa puhemies ja varapuhemiehet saavat olla läsnä vain, jos valiokunta on antanut siihen luvan.
Läsnäolo-oikeuteen ei kuulu oikeutta osallistua keskusteluun tai päätöksentekoon valiokunnassa.
Täysistunto voidaan keskeyttää tunniksi
Valiokunnan olisi pitänyt saada budjettilakien mietinnöt valmiiksi jo viime viikon tiistaina. Valiokunta pyysi jälleen lisäaikaa maanantaina puhemiesneuvostossa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta voi nyt poikkeuksellisesti kokoustaa myös täysistunnon aikana, ja tarvittaessa täysistunto jopa keskeytetään tunniksi. Maanantain kokouksen takaraja on kello kaksi yöllä.
Valiokunnassa on tänään väännetty muun muassa siitä, käsitelläänkö ensin vammaispalvelulakia vai sairaalaverkkoa. STT:n tietojen mukaan äänestyksessä hallituspuolueet saivat läpi, että sairaalaverkkoja käsitellään ensin. Alun perin vammaispalvelulaki oli kokouksen esityslistalla ensimmäisenä.
SDP:n kansanedustajan Suna Kymäläisen mukaan asiasta neuvottelemiseen kului tunti valiokunnan kokousaikaa.
Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) ei vastannut suoraan kysymyksiin siitä, miksi sairaalaverkko haluttiin käsitellä ensin.
– Me olemme sitoutuneet hoitamaan molemmat esitykset tänään saliin ja edistämään molempia esityksiä, Laiho sanoi.
Laihon mielestä on realistista, että valiokunta saa valmiiksi mietinnöt molemmista käsittelyssä olevista laeista maanantaina.
Laiho piti hyvänä sitä, että puhemies Halla-aho oli paikalla kokouksessa.
9.12.2024 kello 11.38: Juttua täydennetty kauttaaltaan.
9.12.2024 kello 15.34: Juttua täydennetty kauttaaltaan.