RKP ja KD aikovat äänestää Kiurun johtaman sosiaali- ja terveysvaliokunnan puolesta – Kiuru: " Tunnelma paineistettu"

Poikkeuksellinen kiista jakaa hallituspuolueita eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kerrotaan olevan ilmapiiriongelmia.

Hallituspuolueet RKP ja kristillisdemokraatit aikovat perjantaina äänestää opposition tavoin kiistassa, joka koskee lakiesitysten valiokuntakäsittelyä.

Puolueet aikovat äänestää sen puolesta, että Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta tekisi mietinnöt sairaalaverkkoa ja alkoholin kotiinkuljetusta koskevista esityksistä.

Kokoomus ja perussuomalaiset haluaisivat sairaalaverkkoesityksen hallintovaliokuntaan ja alkoholin kotiinkuljetusta koskevan esityksen mietinnölle talousvaliokuntaan. Sote-valiokunta antaisi molemmista vain lausunnot.

Asiasta käydään perjantaina eduskunnassa poikkeuksellinen äänestys.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ei torstaina halunnut kommentoida asiaa STT:lle eduskunnassa.

Sote-valiokunnan kiire perusteluna

Kokoomuksesta ja perussuomalaisista puolustettiin keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiireellä.

Eduskunnan valiokuntaoppaan mukaan hallintovaliokunnalle kuuluvat muun muassa hyvinvointialueiden yleinen lainsäädäntö, aluejako ja rahoitusjärjestelmän yleinen lainsäädäntö. Talousvaliokunnalle kuuluvat muun muassa elinkeinot ja toimivat markkinat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnalle muun muassa sosiaali- ja terveydenhuolto ja sen rahoitus.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sanoi STT:lle torstaina, että valiokunta on kuormitettu ja asioiden käsittely valiokunnassa on hidasta. Laihon mukaan asiat eivät etene valiokunnassa normaaliin tapaan.

–  Kyse on siitä, että asiat eivät etene sillä tavalla, mitä hyvään johtamistapaan kuuluu.

Kiuru: Tunnelma todella paineistettu

Keskustelu valiokunnan toiminnasta kiihtyi torstaina, kun terapeutti-Villenä tunnettu SDP:n kansanedustaja Ville Merinen kertoi Instagramissa jäävänsä sairauslomalle eduskunnasta. Hän perusteli päätöstään äitinsä sairastumisen lisäksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan huonolla ilmapiirillä.

Esimerkiksi RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi toivovansa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käydään vakava keskustelu siitä, miten siellä työskennellään ja miten asioita viedään eteenpäin.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru kommentoi STT:lle olevansa samaa mieltä siitä, että valiokunnan tunnelma on todella paineistettu. Syiksi hän mainitsi sen, että monet hallituksen esitykset ovat leikkauslakeja ja että hallituksen ja opposition välillä on suuret näkemyserot asioista.

–  Tässä tilanteessa vastakkain ovat hallituksen halu saada nopeasti hallituksen esityksiä eteenpäin ja opposition halu käsitellä asiat huolellisesti, Kiuru sanoi.

Kiuru sanoi pohtineensa torstaina varapuheenjohtaja Laihon kanssa, miten asiat edistyisivät jatkossa paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat