Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt ilmapiiriongelmiaan ja sopinut toimintatapojen parantamisesta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli aamupäivällä ilmapiiriongelmiaan ja sopi toimintatapojen parantamisesta. Puheenjohtajiston mahdollisesta vaihtamisesta ei varapuheenjohtaja Mia Laihon (kok.) mukaan keskusteltu.
Puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi, että jatkoa varten valiokunta teki itselleen pelisäännöt, millä tavalla se vastedes toimii työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ne toimitetaan myös puhemiesneuvostolle tiedoksi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan huonosta ilmapiiristä on viime aikoina jälleen uutisoitu laajasti. Kiuru vetosi mediaan, että valiokunnan tilanteesta julkaistaisiin vain julkisesti omalla nimellä kerrottuja väitteitä.
– Silloin me tiedämme, että ainakin ne voidaan todentaa. On ollut tosi loukkaavaa, että näitä nimettömiä väitteitä on monenlaisia ollut esillä, Kiuru sanoi.
Hän ja Laiho kiistivät muun muassa Helsingin Sanomien lähteiden kertomia tietoja valiokunnan kokouksista.
Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että kiistoja on joutunut selvittelemään eduskunnan apulaispääsihteeri. Lehden mukaan Laiho oli arvostellut yhtä valiokuntaneuvoksista kovasanaisesti ja sanonut valiokunnalla olevan ”vitun paska puheenjohtaja”. Kiurun on puolestaan kerrottu esimerkiksi viivyttelevän asioiden käsittelyä valiokunnassa.
– Totean tässä nyt Mia Laihon puolesta ja hänen maineensa puolesta, että töitä tehdään valiokunnassa yhdessä ja myös hänen osaltaan on toimittu asiallisesti, Kiuru sanoi.
Sen Laiho myönsi, että apulaispääsihteeri Timo Tuovisen kanssa on käyty keskustelua.
– Se pitää paikkansa. Olemme käsitelleet työjärjestystä, asioiden etenemistä ja yleisiä eduskunnan valiokuntaoppaan mukaisia asioita ja miten asiat menevät eteenpäin eduskunnassa.
Puhemiesneuvosto käänsi kelkkansa
Kiuru valitteli valiokunnan suurta työtaakkaa. Valiokunnalla on käsittelyssä entuudestaan yli 20 esitystä, ja perjantaina jonoon tulivat lisäksi sairaalaverkkoa ja alkoholin kotiinkuljetusta koskevat lakiesitykset.
Puhemiesneuvosto muutti aiempia ehdotuksiaan kummankin esityksen kohdalla. Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoi täysistunnossa, että puhemiesneuvosto oli tarkastellut asioita uudelleen.
Aiemmin puhemiesneuvosto oli päättänyt kokoomuksen ja perussuomalaisten äänillä, että mietinnön sairaalaverkkoesityksestä laatisi hallintovaliokunta ja alkoholin kotiinkuljetusta koskevasta esityksestä talousvaliokunta. Perusteluna oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiire. Puhemiesneuvoston kanta olisi todennäköisesti hävinnyt äänestyksessä, sillä hallituspuolueista kristillisdemokraatit ja RKP asettuivat opposition lailla kannattamaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa mietintövaliokunnaksi.
Laiholta kysyttiin, onko järkevää ottaa valiokunnalle lisää asioita, kun ennestäänkin työtaakka on iso.
– Me otamme kaikki ne asiat, mitkä meille kuuluvat, ja ilman muuta käsittelemme ne huolellisesti, olivat ne sitten lausunto- tai mietintöasioita, Laiho sanoi.
Marttinen: Laihoa ei ole oltu vaihtamassa
Päivän aikana mediassa oli spekulaatiota myös valiokunnan puheenjohtajiston mahdollisesta vaihtamisesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen sanoi STT:lle, ettei ryhmä ole vaihtamassa Laihoa pois.
– Mia Laiho nauttii minun ja koko eduskuntaryhmän täyttä luottamusta. Meillä ei ole mitään perusteita tehdä muutoksia valiokunnan kokoonpanoon.
Ilta-Sanomien mukaan SDP olisi ollut valmis vaihtamaan Kiurun tilalle valiokunnan johtoon jonkun toisen henkilön, jos kokoomus olisi suostunut vaihtamaan puolestaan Laihon toiseen henkilöön.
– Tällaista keskustelua ei todella ole käyty, sanoi Marttinen kuitenkin STT:lle.
Kiurun asemaa Marttinen kommentoi toteamalla, että jokainen eduskuntaryhmä vastaa itse omista valinnoistaan.
Kiuru ja Laiho kertoivat sote-valiokunnan kokouksen jälkeen, ettei kokouksessa keskusteltu puheenjohtajiston vaihtamisesta.
Uutista päivitetty 18.10. kello 14.34 STT:n pidemmällä versiolla.