Kokoomuksen Orpo lähetti Nato-keskustelussa terveiset Adolf Ehrnroothille: "Herra kenraali, emme ole enää koskaan yksin"

5:05img
Petteri Orpo: Päätös hakeutua Naton jäseneksi on teko rauhan edistämiseksi, ei hyökkäys ketään vastaan
Julkaistu 16.05.2022 13:09
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiitti suomalaisia ja valtionjohtoa Nato-päätöksen mahdollistamisesta.

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun hallituksen eilen antamasta selonteosta, jossa esitetään Suomen liittymistä Natoon.

Lähetekeskustelussa kansanedustajat saavat käyttää puheenvuoroja.

Lue ja katso lisää: Suora lähetys: Eduskunta keskustelee Natosta

Natoa kannattavan oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiitti suomalaisia ja valtionjohtoa Nato-päätöksen mahdollistamisesta.

– Kannatimme Suomen liittymistä Natoon jo hyvän sään aikana. Tässä historiallisessa kansallisen turvallisuuden ratkaisussa ei ole hallitusta tai oppositiota, vaan tämä on tehty kansakuntana yhdessä. 

– Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnetaan sanoneen talvisodan opetuksena ”ei enää koskaan yksin". Nyt meidän sukupolvemme voi hänelle vastata: "herra kenraali, me emme ole enää koskaan yksin”, Orpo lausui.

Eduskunnalta todennäköisesti tuki selonteolle

Suurin osa eduskuntaryhmistä kertoi ryhmäpuheenvuoroissa antavansa tuen Suomen Nato-jäsenyydelle.

Ennakkoon näyttää siltä, että selvä enemmistö kaikista kansanedustajista puoltaa hakemista.

Kriittisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuvat vasemmistoliitto katsoo, että sen rooli Nato-keskustelussa on ollut tuoda varsin yksiääniseen keskusteluun rakentavia ja kriittisiä huomioita.

– Emme ole sitä tehneet pelotellaksemme. Päin vastoin, on tärkeää rauhoitella pelkoja Ukrainassa nähtävän valloitussodan tyyppisestä hyökkäyksestä Suomeen. Sitä ei ole näköpiirissä jo ihan siksi, että Venäjän armeija on odotettua heikompi ja kiinni Ukrainan sodassa ja sen seurauksissa, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä on sekä liittoutumisen puolesta että sitä vastaan äänestäviä kansanedustajia.

Puolue päätti toukokuun alussa, että se ei eroa hallituksesta, vaikka Suomi liittyisikin Natoon.

Tuoreimmat aiheesta

Nato