Kokoomus haluaa "evoluutio"-soten, karsastaa leikkauksia ja veronkorotuksia – Orpo: Verotulot kasvuun luomalla lisää työpaikkoja

2:17imgPetteri Orpo kertoo kokoomuksen "evoluutio-sotesta".
Julkaistu 03.06.2021 09:36

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Petteri Orpo oli viimeisenä vuorossa Uutisaamun puheenjohtajatentissä. Kuntavaalit käydään 13. kesäkuuta. 

Kokoomus on porskuttanut hyvissä lukemissa viimeisimmissä mielipidekyselyissä.

Ylen kuntavaaligallupissa 8. toukokuuta kokoomus oli suurin puolue 20,2 prosentin kannatuksella noin 2 prosenttiyksikköä perussuomalaisia ja SDP:tä edellä. Helsingin Sanomien tämän aamun kyselyssä kokoomus oli suosituin puolue Helsingissä.

MTV Uutisten teettämän tutkimuksen mukaan kokoomuksesta heräävät yleisimmät mielikuvat ovat pettymys, kiinnostus ja tyytyväisyys.

Kokoomus tunteet

MTV:n Uutisaamun puheenjohtajatentissä vieraillut Petteri Orpon mukaan puolueensa kannattajat ovat kriittisiä. Hän uskoo, että kokoomuksen alkutaival oppositiossa 12 hallitusvuoden jälkeen näkyy tutkimuksen tuloksissa.

Kuntavaalimittauksista ja tulleesta palautteesta on Orpon mukaan välittynyt kuitenkin positiivisempi kuva.

– Menemme aika luottavaisin mielin eteenpäin, Orpo totesi.  

Lue myös: Kuntavaaleissa annettu tähän mennessä noin 745  000 ennakkoääntä

"Evoluutio-malli"

Kokoomus vastustaa kynsin ja hampain hallituksen sote-mallia, joka perustuu hyvinvointialueisiin. Kokoomuksen mielestä sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää kuntien vapaaehtoisen yhteistyön pohjalle.

Orpon mukaan hallituksen malli heikentäisi hoitoonpääsyä ja lisäisi kustannuksia.

– Nykymallilla ei tulisi jatkaa sellaisenaan, vaan kehittää sitä. Meillä on kuitenkin kansainvälisesti suhteellisen hyvä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä, mutta keskeinen ongelma on se, että ihmiset eivät pääse hoitoon.

Orpo käyttää tukena kokoomuksen mallille Etelä-Karjalaa, jossa hänen mukaansa kunnat ovat jo vapaaehtoisesti yhdistäneet palvelut. Hän kutsuu puolueen mallia "evoluutiomalliksi", johon kuuluu myös palvelusetelin hyödyntäminen. Palvelusetelillä kokoomus pyrkisi nopeuttamaan hoitoonpääsyä.

– Kunnat ovat tehneet tätä sillä aikaa, kun kolme, neljä hallitusta on yrittänyt tehdä massiivista uudistusta.

Lue lisää: Äänestetäänkö kuntavaaleissa henkilö vai puolue edellä? – Vaalitutkija: "Lähes puolet äänestävät tuttua"

Katso pääkuvan videolta tarkemmin, millainen olisi kokoomuksen sote-malli. 

Kokoomuksellakin olisi ollut aikaa kehittää sen nyt ehdottamaa mallia, sillä puolue istui hallituksessa kolme edellistä kautta, joista yksi pääministeripuolueena. Orpon mukaan kokemus kertoo, ettei suuruudistusta kannata tehdä.

– Me jos kuka tiedämme, että se ei onnistu, Orpo vastaa.

Orpo arvostelee myös mallin rahoitusta.

– Näyttää selvältä, että hallitus antaa maakuntaverosta esityksen tällä kaudella. On väärin, ettei se ole samassa paketissa, että voisimme arvioida kokonaisuutta.

Keskusta kuitenkin vastustaa veroa, kun taas muut hallituspuolueet kannattavat sitä. 

– Keskusta ei halua sitä ennen vaaleja, koska kansalaiset eivät halua veroja. Toisaalta myös käsittely viivästyisi ja siirtyisi ensi kaudelle, Orpo lataa.

Lue kaikki kuntavaalitentit täältä.

Orpo kertoo videolla, mitä hän ajattelee kokoomuksen herättämistä tunteista ja sotesta: 

8:54img

Lisää työpaikkoja ja verotuloja

Kokoomukselle vaalien ykkösaihe vaikuttaa olevan kuntien talous. Pääviestinä on se, ettei verotusta tule korottaa.

Orpo arvosteli tentissä hallituksen kunnille jakamia koronatukirahoja, jotka ylittivät reilusti kuntien tarpeen. Kokoomusjohtajan mukaan rahoja ei pidä silti ottaa kunnilta pois, mutta viesti on kuitenkin väärä.

– Vaikka kuntiin syntyi viime vaalikaudella 140 000 työpaikkaa, silti kuntatalous oli kuralla jo ennen koronaa. On täysin väärää politiikkaa, että hallitus ei tee työllisyyttä ja kasvua, jotka parantavat pitkällä aikavälillä kuntien taloutta.

MTV:n ja Ylen kuntavaalikoneessa Orpo vastasi, että hän karsisi mieluummin menoja kuin korottaisi veroja. Leikkauslista oli turkulaisella kuntapoliitikolla kirkkaana mielessä.

– Ensimmäisenä tulee mieleen hankinnat. Ne ovat miljardien kokonaispotti. Jo muutaman prosenttiyksikön säästöillä pystytään saavuttamaan suuriakin hyötyjä. Lisäksi yksityisen ja kolmannen sektorin hyödyntäminen järkevissä tilanteissa.

Orpo kertoo kuitenkin, ettei puolue halua leikata mistään, vaan kasvattaa verotuloja luomalla lisää työpaikkoja kuntiin.

Puolueen peräänkuuluttamia työpaikkoja kokoomus aikoo luoda seuraavalla kuntakaudella helpottamalla lupaprosesseja, kuten kaavoitusta ja rakentamislupia, ja pitämällä verot enintään nykyisellä tasolla.

– Se on pois työntekijän kukkarosta ja yrittäjien motivaatiosta. Veronkorotukset ovat liian helppo keino paikata taloutta, Orpo tokaisi.

Video: Tämän vuoksi kokoomus vastustaa oppivelvollisuuden pidentämistä:

8:38img

Tuoreimmat aiheesta

Kuntavaalitentit