Henriksson vastustaa veronkorotuksia ja haluaa eroon kielipuolueen leimasta: "RKP:llä on annettavaa koko Suomelle"

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan puolue tavoittelee kuntavaaleissa yli viiden prosentin kannatusta.

MTV Uutisaamun puheenjohtajatentissä torstaina vieraillut Henriksson kiistää, että RKP olisi ainoastaan suomenruotsalaisia äänestäjiä tavoittava kielipuolue.

 – Ei se niin ole. Toivoisin, että nähtäisiin, että RKP:llä on annettavaa koko Suomelle. Mielestäni olemme näyttäneet hallituskaudella, että olemme valtakunnallinen puolue, joka puolustaa oikeusvaltioperiaatteita ja demokratiaa. 

Henriksson sanoo ymmärtävänsä, että RKP voi näyttäytyä joillekin harmaana ja etäisenä puolueena.

– Varmasti niissä kunnissa, joissa RKP:llä ei ole ollut edustajia. Meillä on kuitenkin enemmistö monissa kunnissa ja niissä yritämme käyttää valtaa viisaasti.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa RKP ylsi 4,9 prosentin kannatukseen. Tänä vuonna puolue tavoittelee yli viiden prosentin kannatusta.

RKP kannattaa menoleikkauksia

Henrikssonin mukaan kuntien tulisi tasapainottaa talouttaan leikkaamalla menoja, eikä korottamalla veroja.

– Siinä on myös kyse kuntien kilpailukyvystä. Verotus ei ole ratkaisu asioihin. Ratkaisu on se, että syntyy työpaikkoja.

Hallitus jakoi kunnille viime vuonna koronatukea yhteensä kolme miljardia euroa, mikä ylitti kuntien menot noin miljardilla. Henriksson ei myönnä, että hallitus olisi koronakriisin hoidossa jaellut kunnille koronatukia liian avokätisesti.

– Teimme päätökset, joiden ajateltiin silloin olevan oikeita. Ei tuolloin ollut mahdollisuutta katsoa kuntakohtaisesti, että mikä tuen tarve oli missäkin kunnassa. 

– Eiväthän kunnat tuhlaa rahoja. Kunnat laittavat rahat lähipalveluihin, kouluun ja päivähoitoon sekä ennaltaehkäisevään työhön. Kunnissa tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä, jota tulisi tehdä vieläkin enemmän. 

Maakuntavero saa kannatusta

Henrikssonin mukaan RKP kannattaa kuitenkin soteuudistuksen mukanaan tuomaa maakuntaveroa.

– Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueille, tulee niillä olla työkaluja ja mahdollisuus vaikuttaa palveluihin. Se ei saa tarkoittaa, että kokonaisveroaste nousee. 

Henrikssonin mukaan kuntien tulisi voida ulkoistaa sote-palveluitaan myös soteuudistuksen jälkeen.  

– Toivon, että soteuudistuksessa saadaan lainsäädäntö, jossa hyvinvointialueet voivat ottaa palveluseteleita käyttöön.

Henriksson ei kannata esimerkiksi SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin (sd.) väläyttelemää esitystä, jossa myös pääomatulot tulisivat kuntien verotettavaksi.

Henriksson ei kannata myöskään hallitusohjelmassa kaavailtuja ruuhkamaksuja kaupunkien keskustoihin. 

– Esimerkiksi Helsingin keskusta on aika tyhjä. Tässä kannattaa miettiä, mikä on viisasta politiikkaa.

"Oli haettava kompromissi"

Henriksson ei myönnä, että RKP olisi joutunut hallituksessa tinkimään liiaksi periaatteistaan esimerkiksi taloudenpidon osalta.

– Kehysriihineuvotteluissa oli haettava kompromissi. Elämme keskellä koronakriisiä ja lisäksi on tullut kuluja, joista emme aiemmin tienneet. Esimerkiksi EU:n jäsenmaksut nousevat. 

Henrikssonin mukaan RKP on yhteistyökykyinen ja EU-myönteinen puolue.

Yhteistyö perussuomalaisten tulevissa hallituksissa voisi Henrikssonin mukaan olla vaikeaa.

– Tällä hetkellä perussuomalaisten tekemä politiikka istuisi huonosti RKP:n ajattelumaailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat