Kokoomus käy vihapuheen kimppuun – someturva on uusi väline nuorille

Kokoomus nostaa vihapuheen torjunnan keskeiseksi teemakseen vaalien alla. Puolue julkisti ministeriryhmän kesäkokouksen päätteeksi Kuopiossa 13-kohtaisen toimenpideohjelman, jonka pohjalta se aikoo valmistella vihapuheen torjuntaohjelman.

Vihapuheen, rasismin, nettikiusaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen lisääntyminen niin nettikeskusteluissa kuin julkisilla paikoilla on ilmiö, joka repii kokoomuksen mukaan yhteiskuntaa ja lisää turvattomuuden tunnetta.

– Vihapuhe heikentää yhteiskunnan perusarvoa luottamusta ja se lisää eniten kansalaisten kokemaa turvattomuuden tunnetta. Tämä ei ole vain eliitin ongelma, muistutti puheenjohtaja Petteri Orpo.

Vihapuhe estää jopa työnteon

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen asettavat asiantuntijaryhmän käymään läpi rikosoikeudellista sääntelyä, poliisin ja viranomaisten toimintamahdollisuuksia sekä palveluntarjoajien vastuuta julkaisemistaan sisällöistä.

Oikeusministeri Häkkänen korosti, että sananvapauteen liittyy aina vastuu omista puheista ja kirjoituksista.

– Vihapuhe, väkivallalla uhkaaminen, rasismi ja kiusaaminen eivät kuulu sananvapauden piiriin. Pahimmillaan vihapuhe toimii sananvapauden esteenä, sillä vihapuheella usein pyritään hiljentämään vastakkaisia mielipiteitä.

– Meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin jos joku ei uskalla esittää vihapuheen pelossa mielipidettään tai toimittaja ei painostuksen vuoksi uskalla tehdä työtään, Häkkänen sanoi Kuopion torilla.

Myös sanktioita harkittava

Vihapuheen torjuntaohjelman valmistelussa selvitetään esimerkiksi minkälaisia toimia verkkopalvelun ylläpitäjältä voidaan edellyttää valeprofiilien vähentämiseksi ja poistamiseksi.

– Arvioidaan, tulisiko turvallisuusviranomaisille antaa nykyistä laajempia oikeuksia saada tietoa anonyymien välineiden kuten esimerkiksi prepaid-liittymien kautta tapahtuvien vihapuhetekojen selvittämiseen, toimenpideohjelmassa listataan.

Printtimedian internetsivuilla julkaistut tekstit sekä paperilehden painetut kommentit ovat nykyisin päätoimitettuja. Kokoomus haluaa arvioida tulisiko tätä vastuuta laajentaa myös verkkomedioiden sähköisten alustojen sisältöjen moderointiin.

Häkkänen kertoi, että Saksassa on käytössä malli, jossa verkkopalvelun ylläpitäjä velvoitetaan poistamaan vihapuheeksi luokitellut kirjoitukset palvelustaan sanktion uhalla.

– Arvioidaan nyt mallin käyttökelpoisuus myös Suomessa, Häkkänen toivoi.

Someturva uusi väline nuorille

Sisäministeriö julkisti Suomi-Areenassa Porissa heinäkuussa uuden Someturva-mallin, jossa mobiilisovelluksen kautta voidaan vaivattomasti ja nopeasti raportoida someloukkauksista, tarjota luottamuksellisia, konkreettisia lainsäädäntöön perustuvia ratkaisuehdotuksia.

– Siinä on taustalla vapaaehtoinen juristitiimi, joka voi auttaa nuoria aivan konkreettisissa kysymyksissä, ja selvittää esimerkiksi onko jokin asia oikeasti rikos, sisäministeri Mykkänen kertoi.

– Someturva-chatissa on mahdollisuus myös keskustella asiasta sekä laittaa tapaus seurantaan.

Ehtoja valtionapuun

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi hätkähtäneensä kun sai lukiotytöltä postia suljetussa ryhmässä.

– Hän ei uskaltanut kiusaamisen pelossa kertoa asiaansa julkisesti.

Opetusministeri haluaakin vahvistaa koulujen ja oppilaitosten tietoisuutta olemassa olevista kiusaamista ehkäisevistä toimintamalleista.

– Kuvien käyttö väärään tarkoitukseen on liian helppoa. Luvatta otettujen kuvien poistaminen internetistä tulisi myös olla nykyistä yksinkertaisempaa ja nopeampaa, Grahn-Laasonen esitti.

Kokoomus haluaisi vahvistaa myös lasten ja nuorten medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua tunnistaa valeuutisia verkossa ja arvioida eri lähteitä.

– Suomessa käynnistetään Digiaikakauden taidot -ohjelma aikuisille, johon kohdennetaan seitsemän miljoonan euron rahoitus vuonna 2018. Ohjelmalla pyritään digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistamiseen.

Kaikessa valtion rahoittamassa toiminnassa tulee sitoutua vihapuheen ja rasismin vastustamiseen.

– Valtionavustusten kriteereissä on sitouduttava torjumaan vihapuhetta ja edistämään yhdenvertaisuutta, opetusministeri vaati. 

Lue myös:

    Uusimmat