Akava haluaa kriminalisoida verkossa tapahtuvan maalittamisen

9:14img
Toimittajat ja tutkijat maalittamisen ja somehäirinnän kohteina – uskaltaako pian kukaan sanoa enää mitään?
Julkaistu 11.08.2023 16:45

MTV UUTISET – STT

Työmarkkinajärjestöt kannustivat kaikki pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusta syrjinnän ja rasismin vastaisiin toimiin, kun järjestöt kävivät tänään kuultavina työryhmässä, joka valmistelee valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK korosti lausunnossaan, että aidosti syrjimättömässä Suomessa nollatoleranssin rasismiin pitää olla itsestäänselvyys.

EK painotti myös, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, sillä työikäisen väestön osuuden jatkuva vähentyminen vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ja yritysten toimintaedellytykset.

–  On välttämätöntä, että maahanmuuttaja tuntee olevansa tervetullut Suomeen. Ihmisen tulee kokea tulleensa hyväksytyksi työpaikallaan. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Maahanmuuttajan ja hänen perheensä on voitava kokea itsensä tasavertaiseksi muiden kanssa kaikkialla yhteiskunnassamme, EK kirjoitti lausunnossaan.

"Rasistiset ulostulot ovat synnyttäneet turvattomuutta"

SAK kiinnitti lausunnossaan huomiota muun muassa siihen, että ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat riskissä joutua työperäisen hyväksikäytön kohteeksi etenkin SAK:laisilla duunarialoilla. Hyväksikäytön torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn tulisikin kiinnittää lainsäädännössä huomattavasti nykyistä enemmän huomiota.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: RKP:n Anna-Maja Henriksson potee poliittista muistinmenetystä

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vaati tiedotteessaan, että hallituksen valmistelema tiedonanto ei saa jäädä pelkäksi julistukseksi, vaan sen on sisällettävä konkreettisia toimenpiteitä rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi.

Eloranta korosti, että hallituksella on keskeinen rooli rasismin ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa. Hänen mukaansa päättäjien kesän aikana julkisuuteen tulleet rasistiset ulostulot ovat herättäneet huolta ja synnyttäneet turvattomuutta erityisesti maahan muuttaneissa suomalaisissa.

– Kehityskulku, jossa maahan muuttaneiden ihmisten halventaminen, nöyryyttäminen ja leimaaminen muuttuvat hyväksyttäväksi, johtaa vihan kierteeseen ja demokratian heikkenemiseen, Eloranta sanoi.

Akava: Vihapuhe heikentää yhteiskunnallista turvallisuutta

Akavassa kannetaan huolta vihapuheesta ja häirinnästä, jotka heikentävät yhteiskunnallista koheesiota ja turvallisuutta.

Akavan mukaan verkossa tapahtuva maalittaminen eli työhön liittyvä järjestelmällinen häirintä koskee monia julkisella sektorilla työtä tekeviä akavalaisia, kuten poliiseja, oikeuslaitosta ja opetus-, sosiaali- ja terveysaloja sekä tieteen ja tutkimuksen ammattilaisia.

Lue lisää: Henriksson MTV Uutisille: Hallituksen jatko on aidosti auki

Lue lisää:Purra: Perussuomalaiset ei aio "ripittäytyä" tai tehdä muitakaan temppuja RKP:n toiveesta

Akava esittääkin lausunnossaan, että maalittaminen kriminalisoitaisiin oikeusministeriön viime vuonna esittämien periaatteiden mukaisesti.

Hallituksen asettama työryhmä kuulee valmistelutyönsä aikana laajasti eri tahoja tiedonannon aiheesta. Työryhmän toimikausi päättyy elokuun lopussa, minkä jälkeen tiedonanto on määrä antaa eduskunnalle sen syysistuntokauden alkaessa.

Lue myös: Hallituksen kohukesä ei yllättänyt tutkijaa -  vastakkainasettelu poliittisissa keskusteluissa kasvaa

Tuoreimmat aiheesta

Rasismi