Tapahtumateollisuuden yritykset vievät aluehallintoviranomaisen päätökset kokoontumisrajoituksista hallinto-oikeuteen saadakseen tuomioistuimen ratkaisun tartuntalain käyttämisestä.
Useat tapahtumateollisuuden yritykset ovat tekemässä aluehallintoviranomaisten tekemistä päätöksistä valituksen hallinto-oikeuteen, käy ilmi Tapahtumateollisuuden tiedotteesta.
Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestön mukaan yritykset haluavat selvitettävän, ovatko aluehallintoviranomaisten päätökset olleet laillisia.
Lisäksi järjestö haluaa tuomioistuimen ratkaisun tartuntatautilain käyttämisestä ja soveltamisesta.
– Yhdenvertaisen kohtelun ja välttämättömyysperusteiden on toteuduttava oikeusvaltiossa, Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt toteaa tiedotteessa.
Tapahtumateollisuus: Päätökset ovat "vahvasti kyseenalaisia"
Tapahtumateollisuuden mukaan sekä 14. kesäkuuta että 6. heinäkuuta avin tekemien päätösten laillisuus ja niiden perustelut ovat ”vahvasti kyseenalaisia”.
Kesäkuun 14. päivä Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) julkaisi ohjeen koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä.
Heinäkuun 6. päivä avi kertoi kokoontumisrajoitusten jatkamisesta.
Keskusjärjestö huomauttaa tiedotteessaan, että aluehallintovirasto kumosi 14. kesäkuuta tartuntalain pykälän 58 nojalla asettamansa vaatimuksen turvavälien pitämiseksi asiakas- ja osallistujatiloissa.
Kumoamisen taustalla oli se, että avilla ei ollut enää lakiin perustuvaa epidemiologista perustetta pitää turvavälivaatimusta voimassa.
Sahlstedtin mukaan avi onkin soveltanut tartuntatautilain pykälää 58 väärin. Hän ihmettelee, miksi samat säännöt eivät koske kaikkia.
– Jos turvavälin määräämiselle toisaalla tartuntatautilaissa edellytetty välttämättömyysedellytys ei täyty, ei turvavälin määrääminen voi olla mahdollinen toisaalla samassa laissa olevan toisen säännöksen kautta.
– Sama rajoitustoimi ei siis voi olla yhtä aikaa samaan epidemiologiseen tietoon perustuvan välttämättömyysarvion perusteella sekä välttämätön että ei-välttämätön, Sahlstedt sanelee tiedotteessa.
Video: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala osoittivat mieltään kesäkuun alussa: Vaativat nopeita toimia – tukea freelancerille ja yleisörajoituksia purettava:
2:11
Päätöksiä perustellaan hybridistrategialla
Sahlstedtin mukaan avi perustelee päätöksiään usein Valtioneuvoston laatiman hybridistrategian linjauksilla, mikä ei ole Tapahtumateollisuuden näkemyksen mukaan juridisesti oikein.
– Hybridistrategia ei kuitenkaan ole asiakirja, jolla voidaan ohittaa eduskunnan lailla säätämät turvavälin asettamisen epidemiologiset perusteet, ja siten eduskunnan perustuslakivaliokunnan tekemä arvio elinkeinovapauden rajoitusten hyväksyttävyydestä, Sahlstedt selventää.
Tiedotteessa Tapahtumateollisuuden mukaan aluehallintovirasto on päätöksillään rajoittanut "suhteettomasti ja ilman perustuslaissa edellytettyä lakiperustaa yritysten perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta".
– Päätöksistä on koko koronaepidemian ajan puuttunut tarkkarajaisuus ja ne rikkovat perusoikeusrajoitusten suhteellisuusvaatimusta, Sahlstedt muotoilee tiedotteessa.
Juttu jatkuu infolaatikon jälkeen.
Käytännön esimerkki – tämä oli viimeinen niittiTapahtumateollisuuden tiedote julkaistiin pian sen jälkeen, kun kokoontumisrajoituksia päätettiin jatkaa viikoilla eteenpäin. 2:03 Katso videolta, miltä 2 metrin turvaväli elokuvasaleissa todellisuudessa näyttää! Lue lisää: Elokuvateatterit kärsineet 120 miljoonan euron menetyksistä koronan vuoksi – 2 metrin turvaetäisyys aiheuttaa harmaita hiuksia: "Tässä ei ole mitään järkeä" |
Tapahtumateollisuuden kokonaismenetykset hipovat miljardeissa
Tapahtumateollisuus on yli kahden miljardin euron arvoinen toimiala. Tapahtumateollisuuden mukaan alan liiketoiminta on ollut rajoitusten ja täyssulkujen kohteena yli vuoden yhtämittaisesti.
Koronaepidemian aikana tapahtumateollisuuden taloudelliset menetykset ovat olleet mittavia. Alan yritysten liikevaihdot ovat Tapahtumateollisuuden mukaan tippuneet 74 prosenttia. Järjestön mukaan viime vuonna jäi syntymättä 140 000 työpaikkaa, ja koko toimialan kokonaismenetysten arvioidaan nousevan jopa 1,8 miljardiin euroon.
Alkuvuonna 2021 menetyksiä on ehtinyt kertyä järjestön mukaan vähintään 700 miljoonan euron edestä.
– Viranomaisen määräämien rajoitusten vaikutukset ulottuvat tapahtumateollisuuden toimialalla vähintään vuoteen 2024 asti, alan keskusjärjestö uumoilee.