Marin: Hallitus harkitsee tiettyjen koronarajoitusten purkamista nopeutetulla aikataululla

1:42img
Katso videolta, millaiseksi sosiaali- ja terveysministeri kuvailee työn alla olevaa työelämän koronapassia: "Tässä on hyvin isoja perusoikeudellisia kysymyksiä, joita meidän täytyy ottaa huomioon"
Julkaistu 25.01.2022 15:35(Päivitetty 25.01.2022 20:59)

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Hallitus tulee arvioimaan koronarajoitusten välttämättömyyttä, kertoo pääministeri Marin Twitterissä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus pohtii, ovatko nykyiset rajoitustoimet välttämättömiä tautitalanteen kehitys huomioiden. 

– Matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa, pääministeri tviittaa.

– Jo aiemmin on sovittu, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista sekä korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tammikuun lopussa, hän huomauttaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös: Media: Tanska lopettaa kaikki koronarajoituksensa

Lue myös: Pääkaupunkiseudun koronanyrkki suosittaa rajoitusten osittaista purkua – nämä tilat pelastuisivat täyssululta

Onko koronapassi enää perusteltu, kysyy Markus Lohi

Ravitsemusliikkeiden toiminnan rajoittamisesta päätettiin viimeksi tammikuun alkupuoliskolla. Tammikuun 12. päivästä eteenpäin leviämisalueilla anniskelu on päättynyt ravintoloissa kello 17.

Ravintoloiden ovet suljetaan kaikissa leviämisalueiden ravitsemusliikkeissä kello 18 huolimatta siitä, annostellaanko ravintolassa alkoholijuomia vai ei. Leviämisalueiden ravintolarajoituksia ei voi kiertää toistaiseksi koronapassin avulla. 

Koronapassin käytön rajoitukset ovat voimassa tammikuun lopussa.

Koronapassia on aiemmin käytetty vaihtoehtona rajoitustoimille, kuten aukioloaikoihin tai yleisömääriin koskeviin rajoituksiin, esimerkiksi yleisötilaisuuksissa ja -tapahtumissa sekä ravitsemusliikkeissä. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) pohtii Twitterissä, onko koronapassin käyttö enää perusteltua. Hänen mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) onkin arvioitava, ajaako passi enää asiaansa – rokote kun ei näytä estävän tarttumista. 

– Passi säädettiin hillitsemään epidemiaa. Jos se ei sitä tee, lopputulos voi olla vain ihmisten eriarvoistuminen, Lohi kirjoittaa tviitissään.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös: Työpaikoille koronapassi? Ehdotus on tarkoitus saada valmiiksi helmikuussa: "Yritetään löytää keinoja varmistaa työturvallisuus"

Li Andersson: Matalan riskin tapahtumien ja toimitilojen rajoituksia puntaroitava uudelleen

Ennen pääministerin tviittiä Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin lähestyi mediaa tiedotteella, jossa hän kertoi, että matalan riskin tapahtumiin ja toimitiloihin kohdistuvia rajoituksia olisi puntaroitava nyt uudelleen.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimintaa on rajoitettu pitkään koronarajoituksilla viime syksynä heikentyneen koronatilanteen vuoksi. 

Andersson huomauttaa., että matalan riskin tapahtumien ja liikuntatilojen rajoituksista on luovuttava heti, kun epidemiatilanne sen mahdollistaa. 

– Ala on toiminut vastuullisesti läpi pandemian ja kehittänyt toimivat käytännöt tartuntariskien minimoimiseksi, hän toteaa tiedotteessaan.

Lue myös: Tapahtumateollisuus vaatii tukitoimien julkistamista – järjestön mukaan vaarana sekava ja epätasa-arvoinen tilanne

"Oikeudenmukaisuus ja oikeasuhtaisuus on pidettävä kirkkaana johtotähtenä"

Andersson painottaa, että koronarajoitusten osalta on arvioitava jatkuvasti niiden oikeudenmukaisuutta sekä oikeasuhtaisuutta.

– Oikeudenmukaisuus ja oikeasuhtaisuus on pidettävä kirkkaana johtotähtenä rajoitusten kokonaisuutta arvioitaessa.

Vaikka kaikista rajoituksista ei voida Anderssonin mukaan vielä tässä vaiheessa kokonaan luopua, matalariskisten tapahtumien ja toimitilojen koronarajoituksia olisi puntaroitava hänen mukaansa nyt uudestaan.

Anderssonin mukaan koronatilanne on edelleen vakava, ja rajoituksista päättäessä tulee tarkastella terveydenhuollon kapasiteettia. 

– Nyt päättäjien on tehtävä osansa, jotta kovia kokenut kulttuuriala pääsee jatkamaan toimintaansa ja työpaikkojen menetyksiltä vältytään, Andersson toteaa medialle välitetyssä tiedotteessa.

Antti Kurvinen: Viesti on kuultu, seuraavaksi tarvitaan päätöksiä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että rajoitusten höllentäminen on saanut kannatusta hallituksen siäsällä. 

– Olen erittäin kiitollinen ja tyytyväinen laajasta tuesta kulttuurin,tapahtumien ja liikunnan rajoitusten keventämiselle hallituksen sisällä, Kurvinen kirjoittaa tviitissään

– Viesti on kuultu, seuraavaksi tarvitaan päätöksiä. Pidän erittäin tärkeänä, että ns.matalariskisiä tapahtumia ja ruokaravintoloita avataan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Musiikko ärähti: Matalariskisten tapahtumien rajoitusten purku ei riitä

Andersson jakoi Vasemmistoliiton tiedotteen Twitter-tilillään, missä aihe on ehtinyt jo herättää keskustelua.

Kulttuurialan äänitorvena korona-aikana tutuksi tullut muusikko Mikko Kosonen kommentoi, että pelkästään matalariskisten tapahtumien tai tilojen rajoituksista luopuminen ei yksin riitä. 

– Tämä keinotekoinen ja eriarvoistava jako jättää aivan valtavan määrän porukkaa yhä ahdinkoon, jonne se on pakotettu jo kahden vuoden ajan, Kosonen ärähti vastatessaan Anderssonin tviittiin. 

Kososen mukaan kaikista tapahtumarajoitukset tulisi poistaa, mikäli alaa halutaan oikeasti auttaa. 

– Keinotekoinen ja eriarvoistava jako ”matalan” ja ”korkean riskin” tapahtumiin syventää aivan valtavan joukon ahdinkoa. Tämä on hallituksen vastuulla.

Kosonen oli yksi Mitta on täysi! -mielenilmauksen järjestäjistä. Kyseinen kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus järjestettiin Eduskuntatalolla viime kesänä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Koronarajoituksista päätetään myös alueellisesti

Viranomaiset tarkastelevat Suomen epidemiatilanteen kehittymistä ja rajoitusten tarvetta säännöllisesti. 

Koronarajoituksista päätetään ensisijaisesti alueellisesti ja paikallisesti alueen epidemiatilanteen mukaisesti.

Aluehallintoviranomaiset voivat kiristää ja vastaavasti purkaa rajoituksia epidemiatilanteen muuttuessa. 

Lue myös: Yrittäjä avautuu: Näin rajua stressiä koronarajoitukset ovat aiheuttaneet – hänen aloittamansa kampanja leviää nyt näkyvästi ympäri Suomea

Lue myös: Korona-aika vei työt oopperalaulaja Ann-Marie Heinolta – nyt iskivät uudet rajoitukset: "Esityksiä on siirtynyt ja peruuntunut 65 000 euron edestä"

11:02img

Korona-aika vei työt oopperalaulaja Ann-Marie Heinolta – "Esityksiä on siirtynyt ja peruuntunut 65 000 euron edestä"

Juttua muokattu 25.1.2022 kello 20.43: Lisätty Markus Lohen tviitti sisältöineen tekstiin. Kello 20.57: Lisätty Antti Kurvisen tviitti juttuun. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset