Pohjois-Korea luovutti Yhdysvaltojen ulkoministerille Mike Pompeolle Pjongjangissa kolme vankina pitämäänsä Amerikan kansalaista ennen Kim Jong-unin ja Donald Trumpin huipputapaamista.
Kim Dong Chul, 62, on kotoisin Fairfaxin kaupungista Virginiasta. Koeralas-amerikkalaista alkuperää oleva Kim on lähetystyöntekijä ja hän sai 2016 kymmenen vuoden pakkotyörangaistuksen kumouksellisesta toiminnasta. Pohjois-Korean uutistoimiston mukaan Kim on tunnustanut syyllistyneesä "anteeksiantamattomaan vakoiluun" ja katunut syvästi tekoaan. Uutiskanava CNN haastatteli Kimiä Pjongjangissa tammikuussa 2016, jolloin Kim sanoi, että hänet pidätettiin lokakuussa 2015 Rasonin kaupungissa lähellä Kiinan rajaa, ja että hän oli vakoillut "etelä-korelaisten tahojen" laskuun. Pohjois-Korealainen nimetön loikkari kuitenkin sanoi, että Kim oli tehnyt lähetystyötä.
Tony Kim, 59, opetti kuukauden ajan tilinpitoa ja laskentaa ulkomaalaisrahoitteisessa Pjongjangin tieteen ja teknologian yliopistossa PUST:issa, jonka taustalla oli kristittyjä tahoja. Hänet pidätettiin huhtikuussa 2017 Pjongjangin lentokentällä lähdössä maasta. Yliopiston mukaan pidätys ei liittynyt opinahjoon, vaan Kim oli harrastanut muuta toimintaa, kuten auttamista orpokodissa. Pohjois-Korean valtionmedian mukaan Kim pidätettiin, koska hän oli tehnyt "vihamielisiä tekoja" hallitusta kohtaan.
Kim Hak Song, 55, oli myös opettaja PUST:issa, vastuullaan yliopiston koemaatila. Hänet pidätettiin junassa matkalla Kiinan rajakaupunki Dandongista Pjongjangiin. Kim oli kirjoittanut Korealais-Brasilialaisen kirkon nettisivulle varainhankintakirjeen, jossa hän sanoi olevansa lähetystyöntekijä, joka on omistautunut pohjois-korealaisten auttamiseen oppimaan omavaraisuutta. Viranomaisten mukaan pidätyssyy oli niinikään epäilys "vihamielisistä teoista" hallitusta kohtaan.
Pelinappuloita
Pohjois-Korea on vuosien mittaan pidättänyt ja vanginnut kaikkiaan 17 Yhdysvaltain kansalaista, jotka ovat usein olleet maassa kristillistaustaisessa avustustyössä. Heidän kohtalunsa on vaihdellut hotellihuone-eristyksestä pakkotyöleireihin surkeissa oloissa. Myös turisteja ja toimittajia on otettu kiinni ja kuulusteltu ankarinkin tavoin.
Pisimpään vankina oli lähetystyöntekijä Kenneth Bae, kahden vuoden ajan 2012-2014. Hän oli Pohjois-Korean mukaan syyllistynyt useisiin tuomittaviin tekoihi, pahimpana "toiminta hallinnon kaatamiseksi". Hän sai 15 vuoden pakkotyörangaistuksen, mutta sai tietää vapautuvansa yllättäen. Baen mukaan amerikkalaisdelegaatio saapui pian ja puolen tunnin kuluttua Bae oli jo lentokoneessa.
Jeffrey Fowle oli turisti, joka pidätettiin puoleksi vuodeksi jätettyään raamatun merimieskerholle. Hänet vapautettiin yhtä yllättäen ja syyksi kerrottiin vain, että Kim Jong-un oli suositellut vapauttamista.
Tunnettu tapas oli Otto Warmbier. 22-vuotias Warmbier kuvattiin Pohjois-Korean televisiossa kyynelehtien vuolaasti ja tunnustamassa toimineensa valtiota vastaan. Warmbier oli vangittuna puolitoista vuotta, kunnes hänet vapautettiin koomaan vaipuneena. Kotiin palattuaan hän kuoli ja hänen vanhempansa syytivät Pohjois-Koreaa Warmbierin kidutuksesta, jonka Pohjois-Korea kiisti.
Diplomaatilähteiden mukaan Pohjois-Korea ottaa kiinni ja vapauttaa amerikkalaisia täysin omista syistään.