NY Times: Trumpin ja Kim Jong-unin neuvottelut johtivat teloitukseen – loikkari kommentoi myös punanaamaisen diktaattorin verenpainetta

Donald Trumpin suorastaan lemmekäs yhteydenpito Pohjois-Korea diktaattorin Kim Jong-unin kanssa koitui kahden korkea-arvoisen pohjoiskorealaisen diplomaatin kohtaloksi. Asiasta uutisoi New York Times, jonka tiedot pohjaavat eteläkorealaisiin medialähteisiin.

Tiedot paljastuivat, kun Pohjois-Koreasta etelään loikannut ex-diplomaatti Ri Il-kyu antoi haastattelun Etelä-Korean medialle. Samalla hänen viime vuonna tapahtunut loikkaamisensa etelään tuli maailman tietoisuuteen. Ennen loikkaamistaan herra Ri työskenteli Pohjois-Korean diplomaattina Kuubassa.

Donald Trump puhui virkakautensa aikana Pohjois-Korean diktaattorista suorastaan lemmekkääseen sävyyn. Hän muun muassa kuvaili saaneensa tältä "kauniin kirjeen".

Trump kuvaili kaksikon suorastaan rakastuneen toisiinsa yhteydenpidon myötä.

Historiallisia kohtaamisia

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump tapasi diktaattori Kim Jong-unin kanssa kolmesti ja yritti neuvotella maan kanssa muun muassa ydinaseriisunnasta. Ensimmäisen kerran kaksikko tapasi vuonna 2018 Singaporessa. Toinen huipputapaaminen puolestaan oli Vietnamin Hanoissa seuraavana vuonna.

New York Timesin mukaan neuvottelujen kariutuminen oli Pohjois-Korean diktaattorille häpeäksi, ja hinnan tästä maksoivat neuvotteluihin osallistuneet korkea-arvoiset diplomaatit.

Pohjoiskorealaisen loikkarin mukaan neuvottelujen aikaan Pohjois-Korean ulkoministerinä toiminut Ri Yong-ho päätyi vankileirille, ja hänen kollegansa apulaisulkoministeri Han Song-ryol teloitettiin todistajien läsnä ollessa. 

Ex-apulaisulkoministeri teloitettiin loikkarin kertoman mukaan vakoilusta "Washingtonin hyväksi" Pjongjangissa sijaitsevan sotilasakatemian alueella. Etelä-Koreaan loikanneet ovat vuosien varrella kertoneet, että Han olisi saanut syytteet sen jälkeen, kun hänen hallustaan löydettiin suuria määriä dollareita. 

Kyseinen diplomaatti oli työskennellyt pitkään maansa YK-edustustossa New Yorkissa.

Diplomaatin ampumista tuotiin todistamaan Pohjois-Korean ulkoministeriön korkea-arvoista väkeä.

– Teloituksen nähneet kykenivät hädin tuskin syömään päiväkausiin, Ri Il-kyu kuvailee tapausta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mies itse ei ollut paikalla seuraamassa teloitusta, sillä hän oli tapahtuma-aikaan valmistautumassa matkustamaan lähetystöön Kuubaan. Teloitus tapahtui paria viikkoa ennen Trumpin ja Kimin toista kokousta.

Viimeisen kerran Trump ja Kim kohtasivat kasvokkain Koreoiden välisellä rajalla kesällä 2019. Tuolloin Trump asteli muodollisesti Pohjois-Korean puolelle ja seuraavaksi kaksikko asteli yhdessä Etelä-Korean puolelle. 

Historiallinen hetki tallentui maailman verkkokalvoille, mutta osapuolet eivät onnistuneet elvyttämään epäonnistuneita neuvotteluja.

Punainen diktaattori, kirjaimellisesti

Diplomaattiloikkari kertoo loikanneensa etelään, koska hänen esimiehensä olivat alkaneet vaatia häneltä lahjusten maksamista. Ri Il-kyu oli myös anonut lupaa matkustaa Meksikoon saamaan hoitoa selkäkipuun, mutta anomus hylättiin.

Ri kommentoi eteläkorealaiselle medialle myös Kim Jong-unin kuntoa. Ex-diplomaatti kertoo tavanneensa diktaattorin kerran teen merkeissä.

– Kun tapaat hänet kasvokkain, ensimmäinen mieleen tuleva asia on, että hänellä täytyy olla erittäin korkea verenpaine. 

– Hänen kasvonsa punoittavat aivan kuin hän olisi koko ajan humalassa. Ne ovat punaisemmat kuin miltä televisiossa näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat