Kansanedustaja Tomi Immosen (ps.) kyyti Finnairilla katkesi tukevan humalan vuoksi. Selvitimme, kuinka monta juomaa Immosen puhaltamiin lukemiin käytännössä vaaditaan.
Iltalehti on julkaissut Immoselta saadun videon, jonka mukaan alkometrin tulos näytti 0,69 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Immosen lukema vastaa noin 1,5 promillea.
Immonen kertoi itse alun perin menneensä Rajavartiolaitoksen tykö puhallutettavaksi, mutta puhalluttajaksi paljastui sittemmin Tulli.
Lue myös: Voisiko ruotsinlaivalla tapahtua "immoset"? Näin matkustaja jää rannalle ruikuttamaan
MTV Uutiset testasi virtuaalisesti, millaista juomista Immosen lukemat käytännössä vaativat.
Syötimme THL:n alkoholilaskuriin parametreiksi 58-vuotiaan ja keskiverron, 85 kiloa painavan miehen. Juomisen aloittamisesta kirjasimme olleen kaksi tuntia.
Ensimmäiseen laskutoimitukseen alkujuomiksi valitsimme kolme kappaletta puolen litran nelosoluita, joiden vahvuus on 5,3 prosenttia. Nelostuoppien päälle virtuaalinen testihahmomme nauttii vielä kolme neljän senttilitran snapsia 38 prosenttista viinaa. Esimerkiksi perinteinen Koskenkorva on juuri tuon vahvuista.
Tällä “koktaililla” THL:n laskuri antaa tulokseksi 1,6 promillea, mikä liippaa läheltä kansanedustajan puhaltamaa lukemaa.
Alkoholiannoksia valitsemamme parin tunnin hörpöttely, vaikkapa lentoa odotellessa, tuottaa nauttijalleen laskurin mukaan 8,2.
Vastaavasti 0,33 litran tölkeistä koostuva sixpack 4,6 prosenttista keskiolutta tuottaa samoilla parametreilla ja nauttimisajalla 1,1 promillea. Jos pohjiksi nautitun sixpackin päälle nappaa vielä neljän sentin Koskenkorvan, promillelukema nousee 1,3:een.
2:22
Näin alkoholi vaikuttaa ihmiseen
Duodecimin Terveyskirjaston mukaan uloshengitysilmasta mitattu alkoholipitoisuus jää parhaimmillakin poliisin mittareilla hieman todellista pienemmiksi.
Esimerkiksi törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea tai 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.
"Promillearvo ei ole sama kuin humala, mutta se on käyttökelpoinen aivojen toiminnan häiriintymisen likiarvo, koska se on helppo mitata", sivustolla todetaan.
Terveyskirjastossa kuvataan eritasoisen humalan vaikutuksia ihmiseen.
Alkoholiin usein liitetyt mukavammat vaikutukset, kuten itseluottamuksen kasvu, lämmön ja hyvinvoinnin tunne sekä mielihyvä saavutetaan jo 0,25 ja puolen promillen välillä.
Jo tässä vaiheessa alkoholi alkaa kuitenkin vaikuttaa tarkkaavaisuuteen ja arvostelukykyyn heikentävästi. Ihminen voi muuttua myös kömpelömmäksi.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
7:49
Miten kova humala on 1,5 promillea?
Puolen ja yhden promillen välillä reaktioaika, ajokyky ja liikkeiden hallinta heikkenevät. Myös tunteet ailahtelevat.
Yhden ja kahden promillen haarukassa meno muuttuu rajummaksi ja ihmisen tilan heikkeneminen voimistuu. Tässä vaiheessa mukaan kuvioihin voivat tulla sekavuus, pahoinvointi ja oksentelu.
Kahden ja puolen ja neljän promillen välillä puhe sammaltaa, humalaisella on näköhäiriöitä ja voi seurata tajuttomuus.
Yli neljän promillen kohdalla hengitys vaikeutuu, veren sokeripitoisuus vähenee ja kehon lämmöntuotanto heikkenee. Viisi promillea on keskimäärin tappava pitoisuus.
Jutussa hyödynnetty myös STT:n materiaalia.