Sata vuotta sitten haettiin patenttia "kolmivaloiselle liikennevalolle", koska ihmisten hermot eivät tuolloinkaan kestäneet valoissa odottamista.
Kolmivaloiset liikennevalot saatiin käyttöön noin sata vuotta sitten. Vuonna 1923 Garrett Morgan patentoi Yhdysvalloissa uudenlaisen valon, jonka uskoi edistävän turvallisuutta.
Ajan liikennevaloissa oli tavallisesti vain kaksi ominaisuutta: "stop" ja "go". Morganin patentissa uutta oli kolmas, nykyisin keltaisena valona tunnettu vaihtoehto. Patenttitoimiston hakemuksessa Morgan kertoo syyn keksinnölleen – ja se kuulostaa hyvin tutulta myös nykyihmisen korvaan, kirjoittaa WTOP.
Lue myös: Poliisi todisti taksikuskin törkeän mokan Helsingissä: "Video kertoo enemmän kuin 1 000 sanaa"
Kehotti pysymään poissa risteyksestä
WTOP-sivuston haastatteleman Rebekah Oakesin mukaan 1920-luvun liikenne oli nykypäivään verrattuna kaoottista, sillä samoilla kaduilla liikkui autojen lisäksi hevosvaunuja ja jalankulkijoita. Morgan halusi tehdä liikkumisesta turvallisempaa uudenlaisella valollaan.
Valo oli T-kirjaimen mallinen ja mekaaninen. Se ei tarvinnut sähköä toimiakseen. Valon ulokkeet osoittivat suunnan, josta tulevan täytyy pysähtyä. Uutta Morganin kehitelmässä oli pysähtymään ja ajamaan kehottavien viittojen lisäksi kolmas asento, joka kehotti autoja pysymään poissa risteyksen keskeltä.
– Tänä päivänä tunnemme tuon ominaisuuden keltaisena valona, Oakes kuvailee.
Lue myös: Kortti hyllylle! U-käännös sulkuviivan yli ja kahdesti päin punaisia – kuskin törttöily tallentui poliisin kameraan Helsingissä
Kuskit "ahdistuvat odottaessaan" valon vaihtumista
Patenttikuvauksessaan Morgan ilmoitti, että uudenlaista liikennevaloa tarvitaan onnettomuuksien välttämiseen.
– Yksi keksintöni tavoite on tarjota näkyvä merkki, joka on hyödyksi liikenteen pysäyttämisessä kaikkiin suuntiin ennen kuin signaali edetä annetaan mihinkään suuntaan, hakemuksessa todetaan.
Morgan kuvasi, miten ihmiset "ahdistuvat odottaessaan" valon vaihtumista ja saattavat edetä liian nopeasti, mikä johtaa vaaratilanteisiin. Torviakin soitettiin.
– Tämä asia on meille tuttu [Washington] D.C:n alueella. Jos et lähde ajamaan heti, kun valo muuttuu vihreäksi, sinulle töötätään, Oakes myönsi.
General Electric osti Morganin patentin itselleen. Vaikka T-kirjaimen mallista valoa ei massatuotettu, keskimmäinen valo kuitenkin jäi elämään.
Kolmiväristä, neljään suuntaan näkyvää liikennevaloa kehitti myös William Potts. Miehen kehittelemät valot asennettiin Detroitiin jo 1920.
Lue myös: "Onneksi jalankulkija oli valppaana" – rattijuoppo tuomittiin tästä läheltä piti -tilanteesta käräjäoikeudessa
Lue myös: Raportin karu havainto viiden vuoden ajalta: Yksi asia olisi pelastanut yli sadan ihmisen hengen liikenteessä
Katso myös: Nopeuskamera nappasi hyvin oudon kuvan Slovakiassa
0:39
Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!
Lähteet: WTOP, G. A. Morgan: Traffic signal 20.11.1923, The Henry Ford