"Komentoryhmän" bunkkerista löytyneet asiakirjat paljastavat Venäjän joukkojen epätoivon – upseeri kirjasi kukkavihkoon joukkojen sijainteja ja moraalin murenemisen

4:36img
Katso videolta, millainen toimittajien löytämä tukikohta on, ja mitä venäläiset olivat jättäneet jälkeensä.
Julkaistu 02.11.2022 13:59
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Uutistoimisto Reutersin toimittajat löysivät tuhansia asiakirjoja kellarista, jota venäläiset käyttivät tukikohtanaan pienessä Balaklejan kaupungissa koillis-Ukrainassa.

Teräsoven takana olevan tunkkaisen huoneen oveen on kirjoitettu "Komentoryhmä".

Huoneen sisältä uutistoimisto Reutersin toimittaja löysi pöytiä neliön muotoon järjesteltynä. Pöytien punaiset nimikyltit kertovat komentajien vastuualueista taistelujoukkojen koordinointi, tekninen sodankäynti, tiedustelu, miehittämättömät lennokit, siviilien valvonta.

Täällä komentajat tapasivat päivittäin, selviää asiakirjoista.

Venäjän sotilaat ottivat haltuunsa autokorjaamon kaupungin laitamilla. Siitä tuli Balaklejassa ja läheisissä kylissä olevien joukkojen komentokeskus.

Toimittajat kävivät läpi lähes tuhat sivua dokumentteja ja muistiinpanoja, jotka näyttävät uudessa valossa tapahtumat, jotka johtivat presidentti Vladimir Putinin armeijan nöyryyttävään tappioon ja kaoottiseen vetäytymiseen Ukrainan koillisosissa syyskuussa.

Upseerin vihkosta löytyy joukkojen sijainteja ja tietoja murenevasta moraalista

Sotilaat ovat ripustaneet seinille kellariin julisteita, joissa varoitetaan natsien ottavan vallan, jos he perääntyvät, sekä neuvostoaikaisia Ukrainan karttoja ja kuvia kaatuneista sotilaista. Venäjä otti Balaklejan haltuunsa maaliskuun alussa.

Tuntemattoman esikuntaupseerin pitämä vihkonen pitää sisällään koordinaatteja Venäjän tiedustelujoukkojen sijainneista ympäri aluetta. Eräs yksikkö oli ottanut haltuunsa päiväkodin.

Reuters Balakleja

Sisäänkäynti "Komentoryhmän" huoneeseen kellarissa.

Videolla näkyvä kukkaisin koristeltu vihko on jäänyt esikuntaupseerilta, joka on käsin kirjannut Venäjän tiedustelujoukkojen sijainteja, komentajien puheluiden sisältöjä, yksityiskohtia taisteluista, listoja kuolleista sotilaista ja tuhoutuneesta kalustosta.

Ja merkintöjä joukkojen murenevasta moraalista ja kurista.

Viikkoja ennen vetäytymistä Venäjän joukot kamppailivat valvontajärjestelmiensä ja tekniikan kanssa. Käytössä oli kaupallisia lennokkeja, joita kouluttamattomat sotilaat lennättivät. Välineet olivat usein epäkunnossa.

Venäjän joukot kutistuivat, Ukrainan vahvistuivat

Bunkkerissa olleista asiakirjoista paljastuu, että Balaklejassa joukkojen komentajana toimi eversti Ivan Popov, joka kuuluu Kaliningradin 11. armeijakuntaan, joka on aiemmin taistellut muun muassa Tshetshenian sodassa ja hyökkäyksessä Georgiaan vuonna 2008.

Elokuun loppuun mennessä Balaklejan joukot olivat ehtyneet; joko kuolleet, karanneet tai uupuneet taisteluista.

Kaksi yksiköistä, eli noin kuudesosa koko alueen joukoista, toimi vain 20 prosentin vahvuudella.

Samaan aikaan Ukrainan joukoista tuli hetki hetkeltä tehokkaampia.

Vetäytymistä edeltävinä viikkoina Ukraina pommitti Venäjän joukkoja Balaklejassa Yhdysvaltojen toimittamilla HIMARS-raketinheittimillä, joiden tarkat ohjukset usein osuivat venäläisten komentopaikkoihin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Video: Ukraina tuhoaa Venäjän ajoneuvoletkan Himarsin avulla Luhanskissa

Reutersin toimittajat ovat vahvistaneet asiakirjojen aitouden vierailemalla viidessä hylätyssä tukikohdassa koillis-Ukrainassa asiakirjoista löydettyjen koordinaattien perusteella. Jokaisella kerralla paikalliset asukkaat vahvistivat, että venäläiset olivat olleet siellä.

Reuters myös haastatteli viittä venäläissotilasta, jotka palvelivat Balaklejan joukoissa ja vertailivat heidän kertomaansa asiakirjoista löytyviin tietoihin.

Balaklijassa palvellut venäläissotilas kuvaili Reutersin haastattelussa, kuinka uhka leijaili jatkuvasti heidän yllään. Yksi hänen ystävistään oli vuotanut kuiviin syyskuun alussa Ukrainan iskiessä komentopaikkaan lähikylässä.

Reutersin toimittajat pyysivät kommenttia myös Kremliltä, mutta eivät koskaan saaneet vastausta. Aiemmin Venäjä on vakuuttanut, että maan armeijalla on kaikki, mitä se tarvitsee taistellakseen.

Löydöt tapahtumista koillis-Ukrainassa voivat antaa viitteitä myös siitä, mitä on tapahtumassa Hersonissa, jossa venäläisjoukot ovat kovan paineen alaisena.

2:00img

Video venäläisten kaoottisesta paosta Hersonissa leviää sosiaalisessa mediassa.

"Graniitti" vastasi siviilien kurittamisesta

Balaklejan joukkoihin kuului myös komendantti, jonka tehtävänä oli pitää paikalliset siviilit järjestyksessä. Hänet nimetään asiakirjoissa salanimellä "Graniitti".

Hänen vastuullaan oli ainakin yksi kuulustelukeskus, jossa siviilejä pahoinpideltiin ja kuulusteltiin sähköshokkeja käyttämällä, kertovat pidätetyt ja Ukrainan viranomaiset.

Vangeiksi otettiin ukrainalaisveteraaneja, mutta myös tavallisia kansalaisia.

Pidätetty paikallisen koulun johtaja Tetiana Tovstokora, 57, kuvailee, miten hänen hänen miehensä oli yrittänyt saada ”Graniitilta” tietoja vaimostaan, mutta tämä ei suostunut. Samoin kertoivat kaikki Reutersin haastattelemat vangitut ja heidän perheensä.

Vankeja pidettiin tukikohdan lähellä, mutta myös paikallisella poliisiasemalla.

– Se oli kamalaa ja pelottavaa, en tiennyt mitä tapahtuu tai mitä odottaa seuraavaksi, paikallisen pelastusaseman koordinaattori Albina Strilets kuvailee.

– Hämmennystä, ääniä ulkoa, ääniä kidutusselleistä.

Strilets kertoo rikkoneensa vessanpöntön, jotta juokseva vesi pitäisi meteliä.

– Se vaimensi selleistä tulevia ääniä.

Venäjän ex-presidentti Dimitri Medvedev uhkailee länttä ydinaseilla – mitä Putinin lähipiirissä tapahtuu?

14:26img

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä