Brittilehti Guardianin haltuun saamien asiakirjojen perusteella Venäjän sodanjohdolla oli tieto Ukrainan hyökkäyksestä Kurskiin jo kuukausien ajan.
Venäjän sodanjohto oli jo kuukausien ajan ennakoinut Ukrainan iskua Kurskin alueelle, selviää brittilehti Guardianin haltuun saamista asiakirjoista, jotka Ukrainan armeija kertoo löytäneensä hylätyistä Venäjän tukikohdista alueella.
Guardianin mukaan se ei ole voinut riippumattomasti vahvistaa asiakirjojen aitoutta, mutta ne täyttävät Venäjän virallisten asiakirjojen tunnusmerkit.
Lehden toimittajat tapasivat elokuussa Ukrainan erikoisjoukkoja, jotka olivat takavarikoineet asiakirjat tukikohdista Kurskin alueelta vain tunteja venäläisjoukkojen vauhdikkaan poistumisen jälkeen.
Lisäksi asiakirjat paljastavat, miten heikoissa kantimissa sotilaiden moraali on ollut.
Komentajia varoitettiin etukäteen
Ukraina hyökkäsi onnistuneesti Venäjän Kurskin alueelle elokuussa. Ukrainan mukaan sen joukot vallanneet jo noin sata asutusaluetta ja 1 300 neliökilometriä alueita kuukauden aikana.
Jo aiemmin Kurskin tilannetta pidettiin Venäjän puolelta täytenä epäonnistumisena. Asiakirjojen paljastamien tietojen valossa tilanne näyttää entistä nolommalta, jos Ukrainan hyökkäyssuunnitelmat ovat olleet tiedossa jo kuukausia etukäteen.
Esimerkiksi 4. tammikuuta kirjatussa asiakirjassa puhutaan Ukrainan joukkojen "mahdollisesta rajanylityksestä" ja määrätään lisäharjoituksia sen estämiseksi. Helmikuulle päivätyssä asiakirjassa kerrotaan, miten komentajia on varoitettu Ukrainan suunnitelmista puskea Sumyn alueelta Venäjän maarajan yli.
1:28
Maaliskuussa rajan tuntumassa olleita joukkoja oli määrätty vahvistamaan puolustuslinjaa ja järjestämään lisäharjoitusta Ukrainan rajan yli ulottuvan hyökkäyksen varalta.
Heinäkuun puolessa välissä varoitukset vaikuttavat tarkentuneen: Ukrainan kerrottiin suunnittelevan Sudzhan kaupungin valtaamista, mikä toteutuikin elokuussa, kuin myös varoiteltu Seim-joen ylittävän sillan tuhoaminen.
Samassa asiakirjassa myös valitetaan, että rajan läheisellä rintamalla olevat yksiköt ovat keskimäärin vain 60–70-prosenttisesti täynnä ja koostuvat heikosti koulutetuista reserviläisistä.
Kun Ukraina aloitti hyökkäyksen, useat venäläissotilaat hylkäsivät nopeasti asemansa. Ukraina sai Sudzhan haltuunsa viikossa.
– He juoksivat pakoon, eivätkä edes ottaneet mukaan tai tuhonneet asiakirjojaan, Ukrainan erikoisjoukkojen sotilas kertoi Guardianille.
Moraalia ohjeistettiin nostamaan sotilaan itsemurhan jälkeen
Ukraina otti Kurskissa satoja venäläisiä sotavangeiksi, jotka ovat kansainvälisten medioiden haastatteluissa ilmaisseet pitkään kestänyttä turhautumista ja motivaation puutetta sotatoimia kohtaan. Useat heistä olivat asevelvollisuuttaan suorittavia varusmiehiä, joilla ei ollut kokemusta rintamalta.
Myös asiakirjoista välittyy kuva heikosta moraalista joukkojen keskuudessa.
Asiakirjoissa kerrotaan yhden sotilaan tehneen itsemurhan tammikuussa.
– Tapahtuman tutkinnassa todettiin, että itsemurhan ja kuoleman syynä oli hermoromahdus ja psyykkisen tilan romahdus, joka johtui hänen pitkäaikaisesta masennustilastaan, mikä oli seurausta hänen palveluksestaan Venäjän armeijassa, asiakirjassa kirjoitetaan.
1:30
Vastaavien tapausten estämiseksi komentajia oli ohjeistettu tunnistamaan sotilaita, jotka ovat "henkisesti kykenemättömiä täyttämään heidän velvollisuutensa tai alttiita poikkeavalle käytökselle, ja järjestää heidän uudelleensijoituksensa ja siirtonsa sotilaslääkintälaitoksiin".
Lisäksi ohjeissa mainitaan, että moraalin ylläpitämiseksi sotilaiden tulisi saada 5–10 minuuttia päivässä ja tunnin viikossa "poliittista ohjeistusta, jonka tavoitteena on henkilöstön poliittisen, moraalisen ja psykologisen kunnon ylläpitäminen".