Kommentti: 15-vuotiaan tytön surma Valkeakoskella tuo mieleen sarjakuristaja-Penttilän – teon perustelu lähes sanasta sanaan sama

Valkeakoskella 15-vuotiaan tytön raiskaamisesta ja tappamisesta syytetyn miehen puolustus esitti perustelun, joka on kuultu aiemmin muun muassa sarjakuristaja Michael Penttilän suusta, kirjoittaa rikos- ja oikeustoimittaja Miikka Hujanen.

Valkeakoskella tapahtunutta 15-vuotiaan tytön raa'an tapon ja raiskauksen parasta aikaa käynnissä olevan oikeuskäsittelyn edetessä esiin nousee toinen toistaan karumpia yksityiskohtia.

Yksi asia syytetyn 19-vuotiaan miehen puolustuksessa nostaa oikeustoimittajan kulmakarva pystyyn: se miten, puolustus perustelee tekoa.

Puolustuksen mukaan rikokseen johtanut tilanne eteni siten, että 15-vuotiasta uhria seurannut syytetty saavutti tätä, jolloin oli uhri kääntynyt ja syyttänyt miestä hänen seuraamisestaan. Tästä oli syytetyn mukaan syntynyt suusanallinen konflikti, jonka päätteeksi mies kertoo hänellä "napsahtaneen päässä" ja ohjanneensa uhrin metsään, jossa rikos tapahtui.

Mies raiskasi ja kuristi tytön hengiltä.

Vastaavankaltainen perustelu kuultiin myös Helsingin käräjäoikeudessa keväällä 2018, kun syytetyn penkillä istui sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä. Penttilä oli edeltävänä keväänä kuristanut kuoliaaksi seksityöläisen Helsingin Vaasankadulla sijaitsevassa asunnossa.

Penttilän puolustuksen mukaan hän oli hermostunut naiselle tämän tunnistettua hänet. Uhrin kutsuttua Penttilää friikiksi ja sarjakuristajaksi hän oli käynyt käsiksi tämän kurkkuun.

– Mulla napsahti päässä, en tiedä mikä minulle tuli. Yritin sen huudon saada loppumaan ja otin kurkusta kiinni, kertoi Penttilä kertoi käräjäoikeudessa kesällä 2018. 

Valkeakosken rikoksesta epäillyn puolustus käytti siis täsmälleen samaa perustelua teolle kuin Michael Penttilä: päässä napsahti ja sitten alkoi väkivalta. Toki on myös todettava, että Penttiläkään ei ole ensimmäinen saati viimeinen rikollinen, joka sortuu helppoon perusteluun päässä napsahtamisesta.

Kuten Penttilä, myös Valkeakosken rikoksesta syytetty mies kiistää, että hänen tarkoituksensa oli tappaa uhri. Penttilän tapauksessa käräjäoikeus katsoi, että Penttilällä oli tappamistarkoitus, mutta hovioikeus oli eri mieltä.

Se tuomitsi Penttilän joka tapauksessa murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Valkeakosken tapauksessa syyttäjä ajaa syytettä taposta, mutta 15-vuotiaan uhrin omaisten mukaan kyseessä on ollut vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehty murha, jonka uhri on ollut puolustuskyvytön alaikäinen.

Uhrin omaisten mukaan tämän puolesta puhuu muun muassa se, että syytetty on hakenut noin viikko ennen tekoa tietoa internetistä ihmisen tappamisesta,
vyöllä kuristamisesta sekä kuristamisesta ja kuolemasta.

Lisäksi syytetty on noin kaksi kuukautta aiemmin kirjoittanut Ylilauta-foorumilla "tänään toteutan mun ensimmäisen tapon, kiihottanut jo pitkään kuristaa nainen"

Lue myös:

    Uusimmat