Valkeakosken murhauhrin perheelle määrättiin 70 000 euroa kärsimyskorvauksia – totuus on kuitenkin toinen: "Omaiset eivät saa euroakaan"

19-vuotias Tuomas Sakari Matias Salminen tuomittiin viime viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa 15-vuotiaan tytön murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Raiskausmurha tapahtui Valkeakoskella toukokuussa. Oikeus määräsi tekijän maksamaan uhrin perheelle yhteensä 70 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Omaisten asianajaja Minna Pilviö sanoo Rikospaikan haastattelussa, että omaiset tulevat tuskin saamaan euroakaan heille määrätyistä kärsimyskorvauksista.

– Tämä johtuu siitä, että meidän lainsäädäntö on muuttunut noin 20 vuotta sitten niin, että vaikka henkirikoksen uhrin läheisille tuomittaisiin kärsimyskorvauksia, Valtiokonttori ei niitä korvaa. Eli jos ja kun tekijä on maksukyvytön, niin omaiset eivät saa euroakaan.

Asianajaja oli varoittanut uhrin perhettä tilanteesta jo etukäteen.

– Keskustelimme tästä jo ennen oikeudenkäyntiä, että vaikka tekijälle määrättäisiin maksettavaksi kärsimyskorvauksia, niin oletettavaa on, että he eivät korvauksia saa. Eihän mikään raha tätä tilannetta korvaa eikä tässä ole kysymys rahasta. Haluan oikaista sitä, että kun julkisuudessa on kirjoiteltu, että omaiset saisivat tästä jotain kymmenien tuhansien eurojen korvauksia, niin se ei pidä paikkaansa, Pilviö sanoo.

Tapposyyte oli omaisille pettymys

15-vuotiaan tytön omaiset ajoivat oikeudessa murhasyytettä, kun syyttäjä vaati tekijälle rangaistusta vain taposta. Omaisille syyttäjän päätös tapposyytteestä oli iso pettymys. Niinpä perhe ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin ajaa itse syytettä murhasta.

Omaisille oli suuri helpotus ja yllätyskin, että oikeus tuomitsi tekijän murhasta heidän vaatimuksensa mukaisesti. 19-vuotiaan miehen katsottiin lisäksi syyllistyneen törkeään lapsen raiskaukseen ja lasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapitoon.

– Se on hyvin harvinaista, että omaisten vaatimus menestyi. Omaisille oli tietenkin valtava helpotus, että tässä vaiheessa saatiin tällainen ratkaisu, Pilviö kertoo.

Murhatuomio ei kuitenkaan saa vielä lainvoimaa, sillä juttu etenee varmuudella ylempään oikeusasteeseen. Puolustus ilmoitti heti tuomion tultua, että he valittavat hovioikeuteen.

– On tavanomaista, että vakavat rikokset eivät pääty ensimmäiseen oikeusasteeseen. Olin keskustellut tästä omaisten kanssa jo etukäteen. He ovat valmistautuneet siihen, että juttu etenee hovioikeuteen.

Rikospaikassa käsitellään tänään laajasti Valkeakosken henkirikosta. Omaisten asianajaja kertoo muun muassa siitä, mitä teko on aiheuttanut uhrin läheisille. Rikospaikka MTV Katsomossa kello 21 alkaen ja MTV3-kanavalla kello 22.35.

 

Lue myös:

    Uusimmat