Tässä on Vendi: "Viaton ja suloinen lapsi, joka ansaitsee oikeutta" – Valkeakosken raiskausmurhan uhrin omaisille kerätään varoja

Valkeakoskella viime toukokuussa murhan uhriksi joutuneen 15-vuotiaan tytön omaisten auttamiseksi on järjestetty pienkeräys. Keräystä varten uhrin täti ja perheen ystävät ovat perustaneet sosiaaliseen mediaan tilin, jossa myös muistellaan julman henkirikoksen uhrina kuollutta tyttöä.

Sivustolla on rippikuva 15-vuotiaasta hymyilevästä tytöstä.

– Tässä on Vendi. Aurinkoinen 15-vuotias, josta kaikki pitivät ja jota oli äärettömän helppo rakastaa. 25.5.2024 Vendin elämä päättyi väkivaltaisesti hänen kävellessään kotiaan kohti ystävänsä luota. 

– Vendi ansaitsee oikeutta. Mikään rangaistus ei ole riittävä kaikesta siitä kivusta ja kauhusta, jota Vendi ja hänen perheensä joutuivat ja joutuvat kokemaan, sivulla kerrotaan.

MTV Uutisilla on omaisten lupa käyttää uhrin nimeä ja kuvaa ja uutisoida sometilistä.

Tapposyyte valtava pettymys omaisille

Somesivuston perustaneet uhrin läheiset kertovat, että tili on olemassa, jotta Vendi saisi oikeutta. 

Vendi oli viaton ja suloinen lapsi, jota kymmenet ja sadat läheiset kaipaavat kipeästi. Vendin perhe, läheiset ja ystävät elävät tähän painajaiseen liittyvien tunteiden kanssa, sydän vereslihalla, joka ikinen valveillaolon hetki. 

Idea pienkeräyksestä syntyi, kun syyte tekijää vastaan nostettiin. Syyttäjä syytti nuorta miestä vain taposta, joten omaiset lähtivät ajamaan itse murhasyytettä omalla kuluriskillä.

Omaisille oli alusta saakka selvää, että tapahtunut tulee tuomita murhana, ja he saivat näkemykselleen myös asiantuntijatukea. Näin ollen syyttäjän näkemys taposta oli ymmärrettävästi heille – ja meille kaikille – valtava pettymys, uhrin täti kertoo MTV Uutisille.

Läheiset astuivat apuun

Murhasyytteen ajaminen asianomistajan syyteoikeudella tarkoitti perheelle myös valtaisaa kuluriskiä. Niinpä perheen läheiset keksivät laittaa pystyyn pienkeräyksen, jotta he voivat auttaa omaisia oikeudenkäynti- ja muissa kuluissa, joita heille on syntynyt tyttären kuoleman jälkeen.

– Perhe teki rohkean päätöksen paitsi Vendin, myös kaikkien tulevien uhrien puolesta. Me muut halusimme varmistaa, että työkyvyttömiksi jääneet, surun murtamat vanhemmat eivät joudu tekemään sitä yksin tai vain omalla riskillään, täti kertoo.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime torstaina 19-vuotiaan Tuomas Sakari Matias Salmisen 15-vuotiaan tytön murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Kuluriski voi yhä olla hovissa

Käräjäoikeudesta ei syntynyt uhrin perheelle oikeudenkäyntikuluja. Kuluriski saattaa kuitenkin olla olemassa seuraavissa oikeusasteissa. Puolustus ilmoitti heti tuomion tultua, että he valittavat hovioikeuteen.

– Omaisten murhasyytteen menestyminen oli ennakkotietojen perusteella harvinaista. Siksi emme uskaltaneet kunnolla edes toivoa murhatuomiota, somesivulla kerrotaan.

Tuomio ei kuitenkaan saa vielä lainvoimaa, sillä juttu etenee varmuudella ainakin hovioikeuteen.

– Kukaan ei vielä sataprosenttisen varmasti voi sanoa, miten tilanne tästä etenee tai voiko vastapuolen oikeudenkäyntikulut kaatua myöhemmissä asteissa perheen vastuulle. Se riippuu vielä monesta asiasta. Pahin skenaario kuitenkin on, että niin käy ja me haluamme varautua perheen puolesta kaikkiin tilanteisiin. 

– Jos keräysvaroja ei sitten koskaan tarvita oikeudenkäyntikuluihin, varat voidaan keräysluvan mukaisesti käyttää perheen arjen tukemiseen ja esimerkiksi uhrin sisarusten tukemiseen, uhrin täti kertoo.

Pienkeräysluvalla saa kerätä varoja 10 000 euroon saakka. Tavoite täyttyi todella nopeasti ja nyt pienkeräys on suljettu. Uusi keräys aiotaan avata pian.

Vain vähän tukea yhteiskunnalta

Teinitytön perhe ja omaiset ovat jo muutaman kuukauden aikana joutuneet huomaamaan, että yhteiskunta tarjoaa hyvin vähän tukea ja apua henkirikosten uhrien läheisille.

– Läheiset jäävät monella tavalla yksin ahdinkoonsa, usein syvästi traumatisoituneina ja taloudellisesti hankalassa tilanteessa. Se on sietämätöntä ja siksi Oikeutta Vendille -tili perustettiin, täti perustelee MTV Uutisille.

Sivuston tarkoitus on keräyksen lisäksi koota yhteen tavallisia kansalaisia paitsi auttamaan, myös keskustelemaan epäkohdista, joita henkirikosten uhrien omaiset kohtaavat. Tavoitteena on myös herättää keskustelua siitä, miten tällaiset tragediat voitaisiin estää.

– Viime kädessä kyse on asiasta, joka oli jo ennen kaikkea tapahtunutta sydämen asia Vendin perheelle ja varsinkin Vendin isosiskolle. Kaikkien tyttöjen pitäisi saada kävellä rauhassa kotiin. Vendi ei saanut, ja sitä surua me kannamme mukanamme loppuelämämme ajan, täti sanoo MTV Uutisille.

Rikospaikka käsittelee laajasti Valkeakosken murhaa keskiviikkona. Rikospaikka keskiviikkoisin MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat